Impulsen un taller per acostar la realitat dels refugiats als infants

L’activitat, a càrrec de dues cooperants, s’imparteix als alumnes del Joan Ardèvol

25 diciembre 2017 09:33 | Actualizado a 25 diciembre 2017 09:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els alumnes de cinquè i sisè de primària de l’Escola Joan Ardèvol  de Cambrils van participar ahir en el taller ‘Jo refugiat, posa’t el meu lloc’. Les cooperants Amanda Pérez i Glòria Balada van ser les encarregades d’impartir aquesta activitat, que tenia com a objectiu conscienciar els nens de la realitat d’aquestes persones que es veuen obligades a marxar del seu país.

«El que busquem és que els nens siguin capaços de posar-se al lloc d’un infant refugiat de la seva mateixa edat que no pot fer accions rutinàries com, per exemple, anar al col·legi. Els intentem transmetre que és una cosa que els podria passar a ells i volem trencar amb el mite que són persones pobres», explicava Pérez en una roda de premsa que també va comptar amb l’assistència de la regidora de Cooperació de l’Ajuntament de Cambrils, Ana López, i el director del centre, Enric Masdeu. 

La idea de dur a terme aquest taller va sorgir després de l’experiència de les cooperants al camp de refugiats de Filippiada, situat a Grècia i molt a prop de la frontera amb Albània, durant un mes. «Hi havia 450 persones, i la meitat  eren nens. Allí vam veure què passava i com funcionaven els organismes que els ajuden. Quan vam tornar vam pensar que havíem de continuar treballant per la causa i que els més petits eren la millor manera de generar una sacsejada social. Els alumnes de cicle superior són molt receptius i s’adonen que al món hi ha realitats que són molt diferents a les poden trobar a casa seva», manifestava Balada. 

Xerrada adaptada

Segons les responsables, cada taller que fan és diferent, ja que l’enfoquen segons les preguntes que fan els alumnes. Amb l’ajuda d’uns vídeos, s’explica què significa ser un refugiat, què és un camp de refugiats i com funciona, ensenyant imatges de la zona on van fer l’estada. També relaten en quines condicions viuen aquestes persones. 
«Els nens pregunten molt, els interessa el tema. El que fem és adaptar-nos segons les inquietuds que ens transmeten i intentem que entenguin bé la situació i empatitzin amb les persones», assegura Pérez. 

Les cooperants també donen a conèixer les causes per les quals hi ha persones atrapades a Grècia i els motius que han provocat l’exili més gran d’homes i dones des de la Segona Guerra Mundial. A més, els fan veure que abans de ser refugiats, els afectats tenien una vida normal com la que tenen ells actualment.

Sessions en diferents escoles

El taller ‘Jo refugiat, posa’t al meu lloc’ forma part de l’oferta formativa d’educació per al desenvolupament que la regidoria de Cooperació i Solidaritat del consistori posa a disposició de totes les escoles cambrilenques. Durant tot l’any, s’han fet vuit sessions en diferents centres i cursos, com al col·legi Cardenal Vidal i Barraquer. 
Ana López va valorar molt positivament aquesta activitat de «sensibilització que vol transmetre uns valors en educació per a la pau i en defensa dels drets humans». La regidora també va agrair que l’escola Joan Ardèvol s’impliqui sempre en acollir tallers de cooperació. 

Per la seva banda, Enric Masdeu va donar les gràcies al consistori i a les cooperants per acostar la situació dels refugiats als alumnes del centre. 

Comentarios
Multimedia Diari