Inicien les obres de la vil·la romana dels Munts

L’actuació suposa una inversió de 200.000 euros i té una durada aproximada de 12 setmanes

27 febrero 2018 11:16 | Actualizado a 28 febrero 2018 13:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest mes de febrer s’han iniciat les obres de condicionament i restauració dels banys meridionals de la vil·la romana dels Munts, a Altafulla, adscrita al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. Una intervenció que s’emmarca en l’acord marc del Departament de Cultura i l’Ajuntament de Tarragona per a la posada en valor del Patrimoni Mundial de Tàrraco i és finançada en gran part per l’Obra Social ‘la Caixa’ 180.000 euros en el marc del programa Patrimoni en Acció.

L’’actuació, a càrrec de l’empresa Rècop i amb una durada prevista de 12 setmanes, té com a principal objectiu garantir la conservació i preservació dels banys, així com millorar-ne la presentació per facilitar la comprensió del conjunt i es duran a terme cinc actuacions principals. En primer lloc la consolidació de les parets, pintures i elements que es troben a la intempèrie. Després es durà a terme la restauració de les estructures que millorarà les condicions de conservació futures, evitant que els agents degradants actuïn sobre les restes. A continuació es restituirà en el seu emplaçament original dels elements arquitectònics i escultòrics. 

D’altra banda, es farà la implantació de nous elements i volums desapareguts. Es reposarà part dels seients de les latrines, s’implantaran pilastres al corredor d’accés, columnes a l’atri-apoditeri, i es reconstruirà una part de l’hipocaust del caldari i del tepidari, amb la finalitat que es vegin els diferents estrats constructius. 

Finalment, tindran lloc la pavimentació i altres elements. S’habilitaran recorreguts que facilitin al visitant el pas pels diferents sectors de la vil·la.

Adequació dels banys romans

D’altra banda l’adequació dels banys romans ubicats a peu de platja de la Vil·la dels Munts supera els 300.000 euros, quantitat que podria finançar el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, de l’Estat Espanyol. Així es desprèn de la visita efectuada divendres pel subdelegat del Govern de l’Estat a Tarragona, Jordi Sierra, a les restes romanes, acompanyat de l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, i d’altres regidors de l’Ajuntament, així com del tècnic de conservació del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), Josep Anton Remolà. D’aquesta manera es va donar a conèixer in situ l’estat actual dels antics banys romans. 

El subdelegat del Govern central va assenyalar que a l’any passat «ja vam intentar incloure aquest projecte, que entenem prioritari, en el romanent de finançament, però no va ser possible. Enguany ho tornarem a intentar».

Per la seva banda, Fèlix Alonso es va mostrar satisfet de la reunió de treball amb el subdelegat i va explicar que, tot i que s’està a l’espera dels Pressupostos Generals de l’Estat, confia que aquesta proposta tiri endavant: «No ho podem assegurar però la intenció de finançament existeix, ja que donem valor a un patrimoni de tots», subratllà l’alcalde.

El projecte consisteix a connectar la vil·la dels Munts amb el conjunt dels banys de mar a través d’un pas dividit en tres trams i accessible per a persones amb mobilitat reduïda. Aquests trams contemplen una renovació de paviment, una passarel·la de fusta, i senyalització a la sorra. 
Una altra passarel·la de fusta elevada donaria accés a les roques per connectar amb un camí de sauló. El visitant passaria primer pel búnquer construït a la Guerra Civil i arribaria a les termes romanes.

Comentarios
Multimedia Diari