Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Inicien les obres de la vil·la romana dels Munts

L’actuació suposa una inversió de 200.000 euros i té una durada aproximada de 12 setmanes

Joan Boronat

Whatsapp
L’actuació a la Vil·la romana dels Munts preveu la conservació i preservació dels banys. FOTO: cedida

L’actuació a la Vil·la romana dels Munts preveu la conservació i preservació dels banys. FOTO: cedida

Aquest mes de febrer s’han iniciat les obres de condicionament i restauració dels banys meridionals de la vil·la romana dels Munts, a Altafulla, adscrita al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. Una intervenció que s’emmarca en l’acord marc del Departament de Cultura i l’Ajuntament de Tarragona per a la posada en valor del Patrimoni Mundial de Tàrraco i és finançada en gran part per l’Obra Social ‘la Caixa’ 180.000 euros en el marc del programa Patrimoni en Acció.

L’’actuació, a càrrec de l’empresa Rècop i amb una durada prevista de 12 setmanes, té com a principal objectiu garantir la conservació i preservació dels banys, així com millorar-ne la presentació per facilitar la comprensió del conjunt i es duran a terme cinc actuacions principals. En primer lloc la consolidació de les parets, pintures i elements que es troben a la intempèrie. Després es durà a terme la restauració de les estructures que millorarà les condicions de conservació futures, evitant que els agents degradants actuïn sobre les restes. A continuació es restituirà en el seu emplaçament original dels elements arquitectònics i escultòrics. 

D’altra banda, es farà la implantació de nous elements i volums desapareguts. Es reposarà part dels seients de les latrines, s’implantaran pilastres al corredor d’accés, columnes a l’atri-apoditeri, i es reconstruirà una part de l’hipocaust del caldari i del tepidari, amb la finalitat que es vegin els diferents estrats constructius. 

Finalment, tindran lloc la pavimentació i altres elements. S’habilitaran recorreguts que facilitin al visitant el pas pels diferents sectors de la vil·la.

Adequació dels banys romans

D’altra banda l’adequació dels banys romans ubicats a peu de platja de la Vil·la dels Munts supera els 300.000 euros, quantitat que podria finançar el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, de l’Estat Espanyol. Així es desprèn de la visita efectuada divendres pel subdelegat del Govern de l’Estat a Tarragona, Jordi Sierra, a les restes romanes, acompanyat de l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, i d’altres regidors de l’Ajuntament, així com del tècnic de conservació del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), Josep Anton Remolà. D’aquesta manera es va donar a conèixer in situ l’estat actual dels antics banys romans. 

El subdelegat del Govern central va assenyalar que a l’any passat «ja vam intentar incloure aquest projecte, que entenem prioritari, en el romanent de finançament, però no va ser possible. Enguany ho tornarem a intentar».

Per la seva banda, Fèlix Alonso es va mostrar satisfet de la reunió de treball amb el subdelegat i va explicar que, tot i que s’està a l’espera dels Pressupostos Generals de l’Estat, confia que aquesta proposta tiri endavant: «No ho podem assegurar però la intenció de finançament existeix, ja que donem valor a un patrimoni de tots», subratllà l’alcalde.

El projecte consisteix a connectar la vil·la dels Munts amb el conjunt dels banys de mar a través d’un pas dividit en tres trams i accessible per a persones amb mobilitat reduïda. Aquests trams contemplen una renovació de paviment, una passarel·la de fusta, i senyalització a la sorra. 
Una altra passarel·la de fusta elevada donaria accés a les roques per connectar amb un camí de sauló. El visitant passaria primer pel búnquer construït a la Guerra Civil i arribaria a les termes romanes.

Temas

Comentarios

Lea También