Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

L'Ajuntament custodiarà el joc de bitlles més antic de l’Hospitalet de l’Infant

Els propietaris l’han donat gratuïtament al Grup de Bitlles del Foment Cultural per afavorir-ne la preservació i divulgació.

Diari de Tarragona

Whatsapp
L’alcalde Alfons Garcia acompanayt de Joan Gálvez i Claudina Serra i el responsable del grup de Bitlles de Foment cultural, Teo Castillo.

L’alcalde Alfons Garcia acompanayt de Joan Gálvez i Claudina Serra i el responsable del grup de Bitlles de Foment cultural, Teo Castillo.

Joan Gálvez Perelló i Claudina Serra Barberà han donat al Grup de Bitlles del Foment Cultural de l’Hospitalet de l’Infant el que es considera el joc de bitlles més antic de l’Hospitalet de l’Infant. Aquests veïns del poble són propietaris d’un conjunt de sis bitlles i tres bitllots de diferents mides, que creuen que són d’interès per a la col·lectivitat pel seu valor informatiu i cultural i volen afavorir-ne la preservació i divulgació.

Per aquest motiu, han decidit lliurar-lo de manera gratuïta, tal com consta al document que van signar el dimecres 17 de maig junt amb el tresorer de Foment Cultural de l’Hospitalet de l’Infant, Jordi Miralles; el responsable del Grup de Bitlles d’aquesta entitat local, Teo Castillo; i l’alcalde, Alfons Garcia.

Amb la signatura d’aquest document, el Grup de Bitlles del Foment Cultural s’ha compromès a custodiar aquest joc de bitlles, que té més d’un centenar d’anys d’antiguitat i amb el qual es va jugar fins a l’any 1936, “amb preferència a la seu de la Regidoria de Cultura o al futur museu de la localitat, perquè sigui considerat patrimoni del poble”.

El Grup de Bitlles s’ha compromès, igualment, a gestionar la restauració de les peces del joc, que constitueixen “un apreciat record de l’avi Joan Gálvez Margalef i del context social del poble”, tal com han manifestat els propietaris. I també a reproduir-les, “per a una millor difusió o memòria de com es jugava antigament”.

De fet, el responsable del Grup de Bitlles, Teo Castillo, va mostrar la reproducció de què disposen ja i ha anunciat que al mes de juny s’organitzarà una tirada a l’antiga a l’Hospitalet, per ensenyar amb aquesta còpia com es jugava a bitlles abans de la guerra civil, quan es feien apostes de diners.  La còpia ha estat construïda pel torner Ángel Beltran, de Montbrió del Camp, amb fusta d’alzina procedent dels dos arbres que es van tallar a la Plaça del Pou el 27 de gener de 2014, per les obres de remodelació d’aquest espai públic.

A l’acte oficial de signatura del document de donació del joc de bitlles antic, que s’ha organitzat en el marc de la celebració dels 30 anys de bitlles a l’Hospitalet de l’Infant,  també hi va assistir el president de la Coordinadora Intercomarcal de Bitlles, Jordi Torrente; i la regidora de Cultura, Núria Ortiz; així com familiars i amics de la parella que ha fet la donació i membres del grup de bitlles de l’Hospitalet. Tant la regidora com l’alcalde van manifestar el seu agraïment pel fet que l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant pugui actuar com a dipositari d’aquest conjunt de bitlles i “contribuir a preservar la memòria d’aquest joc popular, tan nostre, que forma part del patrimoni cultural del municipi”, segons van dir.

Temas

  • L'Hospitalet de l'Infant
  • Patrimonio

Comentarios

Lea También