L’Escola Joan Ardèvol de Cambrils rep la distinció d’Escola Verda

El Departament d’Ensenyament, reconeix el projecte que s’ha impulsat per ensenyar els valors de les tres ‘R’: reducció de residus, reutilització i reciclatge

19 diciembre 2017 11:53 | Actualizado a 20 diciembre 2017 11:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Des de fa uns anys, l’Escola Joan Ardèvol aposta per a conscienciar els nens de la importància de cuidar i protegir el medi ambient.

Tots els alumnes del centre, des de P3 fins a sisè de primària, aprenen a reciclar amb diferents activitats que han servit per a rebre la distinció d’Escola Verda.

El segell, atorgat pel Departament d’Ensenyament, reconeix el projecte que s’ha impulsat per ensenyar els valors de les tres ‘R’: reducció de residus, reutilització i reciclatge. 

El director del centre, Enric Masdeu, assegura al Diari: «Ens ha costat molt arribar fins aquí. Portem anys treballant per col·laborar amb el medi ambient i la sostenibilitat, implicant i conscienciant l’alumnat, el professorat i les famílies, que valoren molt que des del centre fem aquesta iniciativa».

Actualment a Cambrils hi ha dues escoles més que tenen aquesta distinció i a tot Catalunya n’hi ha més de 600.

El Joan Ardèvol va començar a fer activitats fa sis anys, i fa dos es van englobar totes aquestes mesures en un projecte que té una vigència de quatre anys.

Els responsables de vetllar pel bon funcionament són la Sílvia Colom, que gestiona el projecte; Josep Maria Garcia, representant de l’equip directiu, i Núria Capella, coordinadora de la comissió de convivència. 

Consells amb la mascota Verdi

El pla compta amb sis actuacions que recullen totes les activitats que fan els alumnes al llarg del curs escolar.

Entre les més destacades hi ha l’hort que cuiden els nens de tercer de primària, l’esmorzar saludable amb fruita o els consells d’en Verdi.

En cada data assenyalada, com el Dia Mundial de l’Aigua, la mascota del centre recorre totes les classes i fa diferents advertiments als xiquets. 

En aquesta línia, a la pàgina web del centre també hi ha un apartat de consells que poden llegir els pares. «Per nosaltres és molt important incorporar el tema de l’educació per a la sostenibilitat i que s’impliquin les famílies. Els nens eduquen els pares en matèria de reciclatge», explica Garcia. 

Altres accions importants són la reutilització de llibres i el reciclatge de paper, la recollida selectiva i el projecte Apilo (piles), que es fan a tots els cursos.

Cada classe té els tres contenidors per a reciclar i als passadissos i al pati hi ha més recipients. També en matèria de reciclatge, enguany s’han reduït les circulars a les famílies i ara es fan per via electrònica. La pròxima acció serà utilitzar paper reciclat. 

Algunes d’aquestes idees han sorgit dels mateixos alumnes. «Volem que tota la comunitat hi estigui integrada. Tenim el consell de delegats on participen els alumnes de primària, coordinadors de cicles i equip directiu. Ens reunim un cop al trimestre i els delegats aporten els suggeriments dels alumnes. El tema de la recollida orgànica va sortir d’ells», diuen els professors.

Núria Capella també destaca que l’empresa que s’encarrega del menjar també fa recollida selectiva i dos cops al mes serveix menjar ecològic. «És l’única de Cambrils que ho fa i la gent està molt contenta», apunta. 

Agents verds

Per a implicar directament als nens amb el reciclatge, els alumnes de sisè de primària fan la funció d’agent verd, amb el document acreditatiu corresponent.

Cada divendres, els 12 agents van classe per classe i comproven que els seus companys facin bé la recollida selectiva. Per a motivar-los, enganxen uns gomets que van des del daurat (la millor puntuació) fins al vermell (la pitjor) al gràfic de la paret que indica el nivell de reciclatge. 

Un cop recullen totes les bosses, la Sílvia els acompanya a llençar-les als contenidors del carrer. «Tots els xiquets de sisè actuen com agent verd. Cada tres setmanes canviem els responsables», explica Colom.

En un futur, la idea és que cada curs tingui els seus responsables.
L’Erica, una de les nenes encarregades, apunta que li agrada molt fer aquest paper perquè així poden ajudar als companys que a vegades s’equivoquen amb el reciclatge. «Cada vegada ho fan més bé i posem menys gomets vermells i més daurats», explica. 

Reciclatge i creativitat

Ahir dilluns, l’escola va organitzar una jornada de convivència per a celebrar la distinció. Per aquest motiu, es va barrejar el reciclatge amb la creativitat impulsant la creació de jocs populars com el dòmino o el tres en ratlla amb material reutilitzat.

Cada curs va fer diferents peces i tots els alumnes hi van jugar durant tot el matí. 

Properament, el centre té la intenció de col·locar cadires i taules al pati per tal que els alumnes puguin jugar als jocs de taula i fer classes a l’aire lliure. Una altra mesura serà la d’impulsar l’ús de la carmanyola per esmorzar i evitar el paper d’alumini i els plàstics. 

Comentarios
Multimedia Diari