La Mulassa no balla a Torredembarra

Les discrepàncies entre els portants i l’Agrupació de Balls Populars va deixar a ‘l’estable’ aquesta peça del Seguici per primer cop a la història. La situació s’ha de resoldre abans de Santa Rosalia

18 julio 2017 17:51 | Actualizado a 18 julio 2017 18:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Mulassa i la Mulasseta de Torredembarra estan tancades amb pany i clau. Els mulassers no poden entrar al local després que en una de les últimes discrepàncies entre aquest col·lectiu i la junta de l’Agrupació de Balls Populars de Torredembarra, acabés amb un serraller i pany nou.

«Les discrepàncies vénen de lluny, pero nosaltres en cap moment ens hem comportat malament. De fet, l’actitud dins el Seguici i cercaviles ha estat correcte i prova d’això és que no tenim cap expedient», explica Franki Marsal, cap de colla de la Mulassa. Aquest col·lectiu, de 23 persones, entre la canalla i els adults, vol trencar amb l’Agrupació i constituir-se com a formació.

«La situació és insostenible i la negativa de l’Agrupació a no treure les mulasses a la Festa del Quadre és un incompliment greu del protocol i per tant mereix que l’Ajuntament prengui les mesures necessàries davant la incapacitat de gestió», afegeix el cap de colla torrenc.

La presidenta de l’Agrupació de Balls Populars, Judit Cañellas, discrepa de les declaracions i motius dels mulassers. «Nosaltres som del parer de rentar la roba bruta a casa i és a l’assemblea on s’han de debatre les discrepàncies». Cañellas es va reunir dilluns al vespre amb la regidora Núria Batet, responsable de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament.

La trobada havia de posar fil a l’agulla per resoldre una situació que no es pot repetir per Santa Rosalia, al setembre, i que s’ha de trobar una solució en les pròximes setmanes. «Nosaltres som del parer de no posar-nos en qüestions internes, pero sí que hem de trobar la millor solució per a què no es repeteixi el que va ocórrer aquest cap de setmana de la Festa del Quadre», diu Batet.

La junta directiva té clar que el diàleg ja no existeix entre els dos bàndols i busca altres mulassers pel setembre


De fet, la reunió entre la presidenta i la regidora va acabar en un compromís de l’Agrupació a tenir balladors de la Mulassa per a la Festa Major de Santa Rosalia, siguin els actuals o altres. «L’actitut dels mulassers i les faltes greus comeses (no va voler donar detalls) demostren que l’època del diàleg ja s’ha acabat i nosaltres prendrem les mesures necessàries perquè la Mulassa torni a ballar», diu Cañellas. 

La solució sembla clara: buscar altres persones que ballin sota la Mulassa i Mulasseta. Cal recordar que a l’Agrupació de Balls Populars de Torredembarra, nascut l’any 1994, l’integren un total de sis balls i/o entremesos: Els Nans, l’Àliga, el Ball de Cavallets, la Mulassa, el Ball de Bastons, el Ball de Pastorets. I cinc balls infantils: el Ball de Bastonets, el Ball de Cercolets, la Mulasseta, el Ball de Pastorets Infantil i el Ball del Patatuf, a més del grup de carnaval tradicional Figa Te Fai.

Amb aquesta diversitat de balls, Judit Cañellas creu que no tindrà problemes en traspassar personal dels altres balls a la Mulassa i Mulasseta i tornar a sortir al Seguici d’aquest mes de setembre sense problemes.

Mentres l’Ajuntament i l’Agrupació sembla que es posin d’acord, els mulassers insisteixen en què la solució és una altra: «Primer s’hauria de sancionar a l’Agrupació de Balls Populars per incompliment de protocol de festes al no treure la Mulassa ni Mulasseta sense motiu raonable», explica Marsal. I tot seguit demanen «assessorament jurídic necessari per tal de constituir una nova entitat i poder gestionar la Mulassa de Torredembarra com a entitat independent», afeigeix el cap de colla.

De moment, però, sembla que l’Ajuntament i l’Agrupació són més partidaris d’excloure els actuals mulassers i buscar-ne de nous per Santa Rosalia.

Comentarios
Multimedia Diari