La calor es suma a la Festa Major de Sant Pere de Cambrils

El seguici festiu pel port i la XIV Festa de l’Ormeig centren una jornada amb molta presència de cambrilencs i turistes

30 junio 2019 17:19 | Actualizado a 02 julio 2019 09:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els cambrilencs que van seguir ahir tots els actes emmarcats en la Diada de Sant Pere es mereixen, sens dubte, una medalla. Una jornada intensa d’activitats que va servir per posar en valor les tradicions, cultura i patrimoni cambrilenc i que va comptar amb la presència d’una convidada que més d’un no hagués volgut: la calor. 

Les altes temperatures es van fer notar des de primera hora del matí. A les 8.30h, les matinades van despertar un any més els cambrilencs per anunciar el tret de sortida a la festa gran que serveix per donar la benvinguda a l’estiu. El Ball de Diables Els Cagarrieres i els grallers de la Colla Gegantera Tota l’Endenga van recórrer diferents carrers del port per avisar als veïns i turistes que tocava sortir de casa i sumar-se al actes que havien preparat des del consistori amb la inestimable col·laboració de les entitats locals. 

A les 11h, els grups festius es van concentrar a la plaça Mossèn Joan Batalla per encetar el primer gran acte de la jornada: el seguici festiu. Els Cagarrieres amb la Galera, els timbalers Cop de Cap i la colla petita Els Nyanyos, la Colla Gegantera Tota l’Endenga, acompanyada dels seus grallers, Gegants, Nans i les seves bèsties de foc i el Ball de Bastons van participar en aquest acte que va tenir un component solidari. Bona part dels membres de les entitats, així com els gegants Pere, Camí, Armengol i Magdalena van lluir els nassos vermells de l’ONG Pallapupas. D’aquesta manera els grups van voler sumar-se a la iniciativa que han dut a terme Els Cop de Cap per a recollir fons per a l’associació i que es va incloure a la cinquena Trobada de Timbalers que també es va fer ahir a la nit. Una acció que va aportar el to simpàtic a la festa i que va despertar la curiositat de cambrilencs i turistes, que van aprofitar per comprar el seu nas a les paradetes que es van instal·lar al port. 

Com és habitual el seguici va aplegar un bon nombre de persones que intentaven gaudir de la festa tot i la calor asfixiant. Durant el recorregut per la façana marítima les persones que estaven prenent un cafè, algunes una cervesa, no van poder evitar contagiar-se del ritme dels Cop de Cap i dels grallers de Tota l’Endenga i van treure els seus telèfons mòbils per gravar i fer fotos dels elements festius. També va cridar l’atenció l’hissada conjunta de les embarcacions de vela llatina que participaven a la IX Trobada organitzada per l’Arjau Vela Llatina.  Sens dubte, una postal idíl·lica que reflectia el millor de Cambrils: tradició, festa, cultura, gent i el port. 

El recorregut va finalitzar a la plaça de l’església de Sant Pere, on es va fer la missa. Tot seguit, les entitats van actuar un cop més a la plaça en una hora encara més crítica pel fort sol. A més, els infants van aprofitar el moment per acostar-se als elements festius,  fer-se fotografies i els més atrevits van donar el seu xumet a la Farnaqueta. 

Després d’agafar forces amb un bon dinar de Festa Major, els actes van continuar amb la Diada Castellera a la plaça de les Remendadores, amb una gran actuació dels Xiquets de Cambrils i la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona.

Arrels marineres

Un dels actes més emblemàtics del programa i que serveix per conèixer les arrels marineres del municipi és la XIV Festa de l’Ormeig, organitzada per l’Arjau Vela Llatina. Un any més la platja del Regueral va acollir aquest acte enmig d’una gran expectació, sobretot per part dels turistes que estaven gaudint d’una tarda de platja i que es van veure sorpresos per aquesta celebració. Un dels membres de l’entitat cambrilenca es va encarregar d’anar explicant de manera amena en què consistiria la demostració. A les 19h es va recrear l’arribada de les barques del vi, que va comptar amb la col·laboració del llagut Sant Ramon i de cinc embarcacions més de vela llatina. Els assistents van poder veure com s’embarcaven els bots de vi a les barques quan encara no hi havia port. A més també es van recrear feines tradicionals com la tirada del rall, a càrrec de Joan Rom i el seu nét Aleix Rom, i la tirada de l’artet. També el grup La Teca Teatre va representar la subhasta de peix a l’antiga amb el seu to d’humor habitual. 

Per la nit la Diada va seguir amb la Trobada de Timbalers, que va fer vibrar els carrers del port, i la revetlla jove amb la Banda del Coche Rojo i la Banda Neón a la platja del Regueral, que va acabar de matinada. 
 

Comentarios
Multimedia Diari