Memòria històrica pels atacs pirates a Vila-seca

Durant el segle XV i XVI hi va haver nombrosos atacs de pirates i corsaris a les poblacions de la Costa Daurada

15 julio 2019 12:20 | Actualizado a 17 julio 2019 12:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Remembrar la por i el perill de viure a primera línia de mar. Aquest cap de setmana, Vila-seca ha commemorat el temor que van viure els habitants d’una vila que es protegia darrere les torres de defensa medievals dels atacs constants de pirates i corsaris a la Mediterrània durant el segle XV i XVI. Una petita població que en aquell temps no arribava a 100 llars i podria haver quedat debastada pels atacs, com va passar al poble veí de Barenys.

Ni Jack Sparrow ni grans embarcacions de pirates caribenyes. Aquest dissabte a quarts de deu del vespre, els pirates del nord d’Àfrica van abordar amb petites embarcacions a rem la platja del Racó de La Pineda (Vila-seca). El poble va quedar atrinxerat davant el saqueig, però mentre l’escamot pirata celebrava amb eufòria el botí, les tropes cristianes arribaven a la defensa del poble. Des de Barenys, Mas Ricard i Reus, els exèrcits vencien els corsaris mentre el públic, que de sobte s’havia convertit en el testimoni presencial dels fets, celebrava la victòria local.

Una escenificació amb pirotècnia i vaixells customitzats amb banderes de l’època són els elements que van sorprendre des dels més petits fins als més grans. Aquesta posada en escena va córrer a càrrec d’Elisabeth Quevedo, directora escènica que ja té experiència en aquest tipus d’esdeveniments al municipi de Vila-seca. També s’ha comptat amb l’assessorament històric de Pedro Otiña, autor del llibre Pirates i Corsaris. Els atacs contra Vila-seca i la costa del Camp de Tarragona (2017).

En la representació, a més dels voluntaris vila-secans que figuraven de pirates, exèrcit o gent del poble, hi van participar també l’Esquadra de Trabucaires de Xaloc de Castelló.

Els atacs de pirates i corsaris van ser constants durant molts anys als pobles de la costa mediterrània, sobre tot en aquelles localitats on la platja havia creat petits ports naturals on era fàcil el desembarcament, tal com explica l’historiador Pedro Otiña. Per contextualitzar, aquests formaven part de la guerra de desgast entre l’imperi turc i la monarquia cristiana que regnava a la península. Cinc segles més tard, la població de Vila-seca ha apostat per organitzar una recreació dels fets amb l’objectiu de viure’ls i veure’ls per uns instants en primera persona.

La ubicació escollida va ser la platja del racó. Aquesta dona nom al camí del racó que penetrava en aquella època directament al centre del municipi. 200 voluntaris i mesos de feina en l’elaboració dels vestits i la customització dels personatges són els preparatius per un cap de setmana plenament ambientat en l’edat mitjana.

A més de la representació històrica dels atacs, durant tot el cap de setmana tant població local com els turistes van poder gaudir d’una fira d’artesans ambientada en l’època, desfilades dels personatges que participaven en les diverses representacions i un campament d’època on els infants podien endinsar-s’hi i realitzar un seguit d’activitats lúdiques.

Trabucaires i fi de festa

Al llarg d’ahir diumenge, el barri vila-secà de La Pineda va omplir-se de 200 trabucaires d’arreu de Catalunya en la 37a Trobada Nacional. Un esdeveniment que va complementar un cap de setmana ple de pirateria i bandolerisme al passeig marítim.

Des de l’organització, es valora positivament l’assistència del públic als diversos actes i punts de recreació i de cara a properes edicions, diuen, caldrà valorar la possibilitat de repetir el format o reiventar-ne un de nou. També destaquen la important necessitat de continuar duent a terme iniciatives de memòria història com aquesta o d’altres que s’han realitzat anteriorment al municipi com la representació de la llegenda del Rescat de les cent donzelles o la commemoració del bicentenari de la guerra del francès.

Comentarios
Multimedia Diari