Proposen que els Reis Mags de Vila-seca siguin Patrimoni Festiu de Catalunya

La formació Decidim Vila-seca ho presenta en una moció aquesta nit de divendres al ple ordinari.

01 diciembre 2017 12:41 | Actualizado a 01 diciembre 2017 14:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Una de les festes i tradicions amb més seguiment, estima i acceptació popular a Vila-seca ha estat, de fa anys, la dels Reis d’Orient. Sigui per tot allò que representa per la canalla, sigui pels valors que s’hi promouen o per la singularitat que té en el nostre municipi, aquesta festivitat ha quallat en l’ADN de Vila-seca.

I no només això, sinó que ho ha fet amb unes característiques que la fan única. El repartiment dels regals a cavall la mateixa nit de Reis i, sobretot, la tradicional “estirada de la corda” fan que la Nit de Reis sigui especial a casa nostra.

Com tota tradició o festivitat, la dels Reis també corre el risc de perdre la seva essència, desaparèixer o, fins i tot, quedar en l’oblit. A Catalunya són moltes les tradicions i festes que compleixen aquestes característiques (l’estima i el seguiment, la singularitat i els riscos futurs) i, per això, es va promoure des de la Generalitat de Catalunya la creació del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

De fet, a Vila-seca ja s’ha vist en diverses ocasions com tradicions i festes molt arrelades al municipi acabaven desapareixent. En aquesta moció "demanem que l’Ajuntament de Vila-seca iniciï els tràmits per sol·licitar la inclusió de la Festa dels Reis d’Orient en aquest Catàleg Festiu".

Aquesta inclusió, diuen des de Decidim Vila-seca "pot ajudar a preservar, posar en valor, difondre i fer créixer la festivitat en qüestió"; ja que obliga, en certa forma, a les administracions públiques a tenir especial cura, difusió i documentació d’aquest tipus de festes. És, també, un primer pas per poder assolir, si escau, un “Reconeixement Especial”.

Aquest va ser el cas, per exemple, del Cós de Sant Antoni; que l’any 2010 va rebre el reconeixement d’Element Festiu Tradicional d’Interès Nacional, convertint-se en el primer Element Festiu de Vila-seca inclòs en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

Comentarios
Multimedia Diari