Receptes amb orígens

Jornades. L’Escola d‘Hoteleria i Turisme de Cambrils organitza unes classes amb la Confraria de Pescadors per ensenyar als alumnes de Cuina els plats d’abordo que passen de generació en generació

20 mayo 2019 07:50 | Actualizado a 17 julio 2019 12:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els alumnes del Grau Superior de Direcció de Cuina de l’Institut d’Hoteleria i Turisme de Cambrils van rebre ahir una lliçó magistral per part dels pescadors cambrilencs. El centre, juntament amb la Confraria de Pescadors, va organitzar la primera Jornada de Cuina d’abordo sense interferències, un curs on els professionals van ensenyar als 22 alumnes les receptes dels ranxos mariners més tradicionals que han passat de generació en generació i que són l’origen de la cuina local. 

El pescador jubilat Josep Benaiges i els que estan en actiu, Joaquin Porro, Carlos Pérez i Joan Gavaldà, van aprofitar que es troben en època de veda per cuinar en directe quatre plats d’abordo diferents: bullit amb allioli i romesco; arròs a la masqueta; seitons amb ceba i suquet de gat. Plats molt senzills que van sorprendre pel seu gust i per la tècnica. 

Una jornada que segueix els eixos marcats en el III Congrés Català de la Cuina que va permetre als alumnes conèixer els productes de km 0 lligats a la cuina tradicional cambrilenca.

«Vam veure que hi havia la necessitat de que els estudiants poguessin tenir aquesta formació sense interferències, una transferència del coneixement directe del pescador al cuiner», apuntava el director de l’escola, Jordi Jardí.

El professor va destacar que pel centre és important que els seus alumnes coneguin la base de la cuina cambrilenca amb receptes que difícilment es poden trobar en els restaurants i que reflecteixen la identitat del municipi. «Tenim el problema de que aquests plats els acabarem perdent, ara mateix es poden menjar en molts pocs llocs i no pot ser. Volem que els nostres estudiants no només es quedin amb el concepte que avui els hi ensenyen els pescadors, sinó que a més intentin fer elaboracions amb aquestes receptes i que puguin evolucionar», manifestava. 

El director afirmava que la vintena de nois i noies van quedar impactats pel fet de que es poguessin aconseguir aquests gustos amb quatre aliments molt bàsics com arròs o patates, un fet que deixava en evidenciava que aquesta cuina encara és molt desconeguda. En aquesta línia, l’alumne Pep Escoda explicava les seves sensacions després d’haver cuinat les quatre receptes i l’allioli que van fer amb i sense ou. «Et dones compte que els pescador treballen amb productes molt senzills. La veritat és que no coneixia cap plat i m’ha agradat molt l’arròs a la masqueta, és una bona base per fer més receptes», va dir. 

Per la seva banda Rosa Ribas es mostrava sorpresa pel gust del gat, un peix que fins ahir no havia tastat mai. «Dels plats coneixia el bullit i el suquet però aquest peix no l’havia menjat i té un gust molt bo.

Aquesta jornada ens ha servit per adonar-nos que els pescadors fan receptes molt bones amb productes bàsics que són molt de Cambrils. A més aquests plats ofereixen molta varietat d’elaboracions», va apuntar. 

Tant l’escola com els representants de la Confraria de Pescadors van valorar molt positivament aquesta jornada que volen que tingui continuïtat en el futur. Els pescadors estaven encantats pamb l’interès que havien mostrat els alumnes durant tot el matí. «També els hi hem ensenyat a netejar el rap en cinc minuts. Han vist tècniques que no havien vist mai i avui les han après», deia Carlos Pérez. 

 

Comentarios
Multimedia Diari