Salou torna a la calma després d'una jornada d'aldarulls

Un operatiu dels Mossos contra el 'Top Manta' va acabar amb un senegalès mort. Els agents asseguren que l'home es va saltar tot sol pel balcó d'un tercer pis, però compatriotes de la víctima acusen els agents d'haver-lo llençat. Les protestes dels senegalesos, que van agredir els agents i van tallar la via del tren, van ser respostes amb càrregues policials. Al vespre, les dues parts van acordar recuperar la normalitat

19 mayo 2017 22:05 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un senegalès ha mort aquest matí en caure d'un tercer pis escapant d'una redada dels Mossos d'Esquadra a Salou. La víctima tenia 50 anys, era d'origen senegalès, i ha perdut la vida en saltar d'un tercer pis quan fugia dels Mossos, que han entrat a casa seva en una operació contra el top manta, segons han confirmat fonts policials.

Els fets han passat aproximadament a les 10 d’aquest matí, després d’aquesta operació contra el top manta a un pis pastera de la plaça Sant Jordi, a prop del carrer Barcelona, on els Mossos han procedit a fer tres entrades en domicilis en el marc d'una investigació per delictes contra la propietat industrial. Quan els agents han entrat en un d'aquests habitatges, una de les persones que estava dins ha volgut fugir davant la presència policial, ha saltat des del balcó d'un tercer pis i ha mort a l'acte, sense que hi hagi hagut interacció amb els agents, segons han explicat els Mossos.

 

Tensió i càrregues policials

A causa d’aquesta redada, s’ha format una gran agitació entre tota la comunitat senegalesa, i nombrosos furgons policials dels Mossos de la BRIMO i dels ARRO s’han desplaçat fins al lloc dels fets. S'han viscut moments de molta tensió quan el cotxe fúnebre ha arribat a la zona per endur-se el cos de la víctima. Algunes persones que es trobaven a la plaça han començat a llençar pedres i altres objectes contra els agents, que han respost amb càrregues pels carrers del voltant i disparant projectils de foam. 

*Imatge d'un dels projectils de foam que han disparat els Mossos aquest matí a Salou.

 

Tot seguit, hi ha hagut corredisses pel carrer Barcelona fins arribar a l'estació de tren, on els senegalesos han arrencat barreres, han destrossat vehicles policials i han bloquejat la via amb contenidors. Agents de la BRIMO amb els cotxes han desfet les barricades per deixar passar el tren, però els aldarulls han obligat a tallar el trànsit ferroviari entre Cambrils i PortAventura. 

A hores d'ara continua la tensió entre els agents i uns quants centenars de membres de la comunitat senegalesa de Salou, molt nombrosa a la localitat. Passades les 12.30 hores encara s'han sentit trets pels carrers del voltant del carrer Barcelona. Els Bombers també han hagut d'intervenir per apagar focs en contenidors. 

 

 

 

 

Al voltant de la una del migdia la situació s'ha calmat lleugerament. Tot i això s'han produït discussions i increpacions entre diferents ciutadans, amb desperfectes en contenidors. 

L'enrenou ha obligat a tallar temporalment un tram del carrer Barcelona, el que va des d'aproximadament el carrer València fins a la Via Roma. Algunes fonts apunten que hi ha hagut incidents fins a la Via Aurèlia, a tocar de la Torre Vella.

A causa dels aldarulls, bona part dels comerços dels carrers afectats han decidit baixar la persiana i aturar la seva activitat, per tal d'evitar possibles desperfectes.

 

Abandonament de protestes

Durant la tarda les protestes s'han mantingut al carrer Barcelona, a l'alçada de la via del tren, que ha estat ocupada pels membres de la comunitat senegalesa. Equips de mediació dels Mossos i líders de la comunitat han arribat a un acord, al vespre, per acabar amb les mobilitzacions. Això sí, durant la tarda s'han viscut moments de tensió i picabaralles, com quan el consul del Senegal que s'havia desplaçat al lloc dels fets per negociar un acord entre les parts ha estat agredit per alguns dels seus conciutadans. També hi ha hagut picabaralles, tot i que de menor intensitat que les del matí, amb efectius policials i alguns ciutadans de Salou.

 

Acusacions dels senegalesos

Alguns membres de la comunitat senegalesa han explicat als mitjans una versió de la mort de l'home força diferent de la policial. De fet, ells defensen que han estat els agents qui l'han fet caure pel balcó. Els Mossos, ho neguen taxativament.

 

Afectacions ferroviàries

Des de les 11.50 i fins al vespre la circulació de trens ha estat tallada entre Cambrils i PortAventura, afectant les línies R16, RT2 i els trens de llarga distància del corredor mediterrani. Renfe reconeix retards de més de 45 minuts, però presumiblement són força superiors, ja que tots els trens es troben aturats a les estacions de Tarragona i Cambrils i fins a les 3 de la tarda no s'ha habilitat un servei alternatiu per carretera entre aquestes dues ciutats.

Pel què fa a l'operatiu policial, els agents s'han endut el material intervingut i hi ha detinguts per delictes contra la propietat industrial. S'han produït 12 detencions en aquest operatiu i com a mínim un més pels incidents posteriors.

 

Mediadors

Mediadors del cos dels Mossos d'Esquadra estan intentant que els prop d'un centenar de senegalesos que tallen la via del tren a Salou marxin voluntàriament. Primer amb barricades i després amb una concentració espontània, la circulació ferroviària està interrompuda des de les dotze del migdia afectant una dotzena de trens entre rodalies, regionals i llarga distància. Des de quarts de cinc de la tarda, els mediadors estan negociant amb els concentrats que demanaven l'alliberament d'algun dels detinguts en l'operatiu policial per dissoldre's. Una de les propostes que s'han fet en la mediació ha estat la retirada d'algunes de les furgonetes policials.

Els intents per buscar una solució dialogada al conflicte s'han dut a terme durant tot el dia però s'han intensificat a primera hora de la tarda amb la concentració a la via del tren. Segons fonts del Departament d'Interior, el conseller Jordi Jané ha estat en contacte permanent amb la cònsol honorària del Senegal, Clàudia Vila, que s'ha compromès a parlar amb associacions de senegalesos per intentar calmar la situació.

A més, el director dels Mossos s'ha posat en contacte amb tots els grups parlamentaris, a través dels portaveus de la comissió d'interior, per explicar-los tot l'operatiu policial i les negociacions posteriors.

Fonts dels Mossos han assegurat a l'ACN que la càrrega policial és la darrera opció però que no la descarten per desallotjar la via del tren, tallada des d'abans de les dotze del migdia.

La imatge de la via del tren tallada per gairebé un centenar de senegalesos contrasta amb els turistes que van passant entre els agents dels Mossos i els concentrats, així com de la desena de curiosos i nombrosos mitjans de comunicació que es combreguen a la zona.

 

Comunicat dels Mossos

Aquest migdia els Mossos han emès un comunicat en el qual el cos "lamenta" la mort de l'home senegalès. Expliquen que "en el moment dels registres, els quals s'han realitzat en presència de la secretària judicial, en un dels domicilis una persona ha saltat des del balcó d'un tercer pis en detectar la presència policial". L'operatiu contra la propietat industrial ha estat realitzat per agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra de la Divisió d´Investigació Criminal adscrits a l’Àrea d’Investigació Criminal de la Regió Policial Camp de Tarragona. En total s'han fet tres entrades i registre amb ordre judicial en domicilis de Salou.

 

Reacció del consistori

L'Ajuntament de Salou ha emès un comunicat per valorar els fets que s'estan produïnt aquest dimarts al municipi. El text, és el següent:

"L’Ajuntament de Salou, respecte dels fets ocorreguts aquest matí a la plaça de Sant Jordi del municipi després d’una actuació policial dels Mossos d’Esquadra i en el marc d’un registre amb ordre judicial per delictes contra la propietat industrial; en el que en presència de la secretària judicial, en un dels domicilis, una persona ha saltat des del balcó d’un tercer pis en detectar la presència policial amb resultat de mort, vol puntualitzar els següents fets:

1) Lamenta profundament la mort de l’home, de nacionalitat senegalesa de 50 anys d’edat i expressa el seu condol per la pèrdua humana.

2) L’Ajuntament està treballant conjuntament amb la Generalitat per tal que es resolgui la situació actual i es restableixi la circulació ferroviària. Al llarg del matí ja s’ha estat en contacte en tot moment amb responsables de seguretat del cos de Mossos d’Esquadra de la Generalitat així com amb el propi Conseller d’Interior per seguir d’aprop l’actuació.

3) Mostrem la repulsa cap a qualsevol situació de violència ja que Salou és una ciutat cosmopolita i de convivència entre cultures on la pau i la tolerància és la tònica predominant i no desitgem que es vegi alterada per cap tipus d’acte violent".

 

La CUP demana autòpsia

La CUP ha exigit que s'investigui la "persecució policial" contra els venedors ambulants després de la mort d'una persona d'origen senegalès aquest dimarts a Salou en el marc d'una operació dels Mossos d'Esquadra contra aquest tipus d'activitat. A través d'un comunicat la formació ha considerat que "la repressió i la persecució no poden ser la resposta" de les institucions públiques "davant les dificultats econòmiques" que acostumen a travessar les persones que es dediquen a aquest tipus de venda. Per això han exigit que "s'aturi la repressió" en contra de "les protestes" que hi ha a l'entorn del succés, així com una "autòpsia amb totes les condicions" per aclarir les causes de la mort.

Comentarios
Multimedia Diari