Testimoni d'oficis i formes de vida

El museu etnogràfic d’Altafulla atresora dins les seves parets més de 1.300 peces, les quals s’ordenen segons la seva temàtica

02 abril 2019 10:14 | Actualizado a 02 abril 2019 10:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Són ben visibles els atractius i encants que Altafulla ofereix de portes enfora, com la singularitat de la Vila Closa, el Castell, els portals i torres de l’antiga muralla, els jaciments de la Vil·la romana dels Munts o l’evocador passeig de Botigues de Mar. Però hi ha més motius que Altafulla atresora portes endins per descobrir i admirar. 

N’és un exemple el Museu etnogràfic, obert l’any 2008 i situat a l’interior de l’antiga Pallissa de l’Era del Senyor, darrere el Castell. La mostra recull el testimoni d’oficis i maneres de viure de fa dos segles dels altafullencs i s’hi fa evident l’enginy per solucionar la vida quotidiana en un temps on no existien els avenços tècnics d’ara. No és només una mostra de la vida rural, sinó que s’hi recullen oficis que ja han desaparegut en els temps actuals. 

Més de 1.300 peces es troben exposades en dues sales, ordenades per la seva temàtica, en plafons, vitrines, parets o simplement posades a terra. Són donacions i dipòsits de convilatans, algunes de les quals van ser conservades molts anys pel Centre d’Estudis d’Altafulla. La primera sala està dedicada a l’aprofitament dels recursos naturals, l’agricultura, la cura i explotació dels animals, i el pas del temps. 

La segona sala reflecteix el cultiu de la vinya i el vi, els arbres fruiters, diversos oficis amb les seves eines, com ara el de fuster o boter, el treball dels metalls, sistemes d’il·luminació, la manipulació d’aliments i l’art de la pesca, entre altres. També s’hi mostra el món de les dones, amb antics productes d’higiene i embelliment personal, les joguines per als infants, elements de lleure, la guerra o la religiositat i els seus signes. 

Moltes de les peces criden poderosament l’atenció, com ara la maquinària de l’antic rellotge del campanar de l’església de Sant Martí o també una premsa de vi del segle XVIII i una màquina d’arrencar ceps, per esmentar-ne algunes. L’entrada és gratuïta i la seva visita és molt recomanable pel seu notable valor didàctic. Per als més grans significa, en certa manera, retrocedir en el passat recent i els porta molts records. Uns estris i objectes que han estat rescatats de l’oblit. Per a les noves generacions esdevé una immillorable ocasió per a la descoberta d’uns estris i objectes comuns en la vida quotidiana i en el treball, dels quals sovint hauran sentit a parlar, pertanyents a una època passada però encara no gaire allunyada en el temps.

Comentarios
Multimedia Diari