Torredembarra recupera la revista cultural La Sínia

L'escriptor torrenc Antoni Batista serà l'encarregat de presentar l'acte aquest dimecres, que es farà en tres convocatòries per poder mantenir la seguretat sanitària motivada por la Covid-19.

01 septiembre 2020 14:30 | Actualizado a 01 septiembre 2020 16:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Durant més de 20 anys, la revista La Sínia va ser un referent cultural de Torredembarra. Va aparèixer el mes de març de 1993 sota l’auspici de la regidoria de Cultura i en poc temps estava consolidada en el panorama de publicacions torrenques.

Va tenir una gran acollida en una població que es trobava faltada d’iniciatives culturals i va convertir-se en un pòrtic on hi tenien cabuda col•laboracions molt heterogènies amb el nexe comú d’estar vinculades amb Torredembarra.

No en va, hi van participar una llarga llista d’escriptors, historiadors, fotògrafs, il·lustradors i pintors locals. Després de viure diferents etapes i vicissituds, la publicació va desaparèixer el gener de 2014 per manca de pressupost i l’intent de convertir-la en digital, però, no va ser possible.

Sis anys després, aquest cop com una iniciativa privada, una nova revista La Sínia tornarà a veure la llum. Ho fa sota el paraigües de la publicació gratuïta d’informació local El Mònic de la Torre i amb la voluntat de recuperar la brillantor que en el passat va tenir l’antiga publicació, de la que se sent hereva. I és que a dia d’avui encara són molts, tant col·laboradors com lectors, els qui la troben a faltar.

Mateix format, nous continguts En aquesta nova etapa, que serà dirigida per l’editor i historiador local, Jordi Guasch, la revista mantindrà un format similar, ara bé, s’ha volgut convertir-la en una revista de divulgació històrica del passat de Torredembarra a l’estil de la revista Sàpiens.

Per aquest motiu, els articles publicats seran més extensos, abraçaran des de la prehistòria fins a l’edat contemporània i tractaran una àmplia varietat temàtica. Es busca que siguin divulgatius i amens pels lectors. Col·laboradors de prestigi

A pesar d’això, la nòmina de col·laboradors la integraran persones de reconegut prestigi professional i acadèmic, que aniran variant d’una edició a una altra, per bé que hi haurà qui mantindrà el seu espai i secció.

Per exemple, en aquest primer número hi ha col·laborat l’historiador medievalista, Ramon Serra; l’historiador i arxiver, Joaquim Nolla; l’historiador, Lluís Català; el periodista i president del Centre d’Estudis Sinibald de Mas, Albert Bonet; l’expresident del Centre d’Estudis i divulgador, Francesc Mercadé; l’exregidora de cultura, Rosa Ma. Guasch; l’historiador local i editor, Jordi Guasch; etc.

Tres d’ells han guanyat la Beca de Recerca Històrica Manuel Crehuet. Els treballs comprenen des del segle XV al segle XX.

Canvis en la presentació

La presentació de la nova etapa de la revista cultural La Sínia tindrà lloc demà 2 de setembre, tal i com està anunciat en el programa de festes. Ara bé, degut a les limitacions en l’aforament obligades pel Covid-19 s’ha cregut convenient realitzar tres convocatòries.  La primera a les 7 de la tarda, la segona a les 8 del vespre i la tercera a les 9 del vespre.

Per una millor previsió es demana que els qui hi vulguin assistir ho comuniquin a l’email elmonictorredembarra@gmail.com o per whatsapp al 699750224. La presentació comptarà amb el periodista i escriptor torrenc, Antoni Batista.

Comentarios
Multimedia Diari