Quan es compleix gairebé mig any dels atemptats de Barcelona i Cambrils, l’Ajuntament de Cambrils i el Barcelona Centre For International Affairs (CIDOB) han organitzat un debat per reflexionar sobre els interrogants de la tragèdia.
L’acte se celebrarà el proper divendres 16 de febrer a les 19 hores al Centre Cultural Municipal de Cambrils (carrer Sant Plàcid, 18-20) i serà presentat per l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza.
El debat és obert a tothom fins a omplir l'aforament de la sala. Els ponents seran els investigadors del CIDOB Moussa Bourekba i Jordi Moreras, que acaben de publicar el llibre col·laboratiu “Atemptats de Barcelona: reaccions, explicacions i debats pendents” juntament amb Blanca Garcés i Fatima Lahnait.
Els atemptats comesos a Cambrils i Barcelona van sorprendre a analistes i observadors i no perquè Espanya no fos susceptible d’un atac, sinó perquè es diferenciaven en certs aspectes dels recents atemptats perpetrats en territori europeu.
Tant el perfil dels seus autors com les reaccions suscitades ens conviden a reflexionar sobre tres interrogants: Per què van ocórrer el 17A i el 18A? Qui són els responsables directes i indirectes d’aquesta tragèdia? Com podem evitar que això es reprodueixi? Són preguntes que habitualment es plantegen després de cada atemptat terrorista, però en aquest cas sobta el caràcter fugaç dels debats posteriors.
Encara que sembli que la societat ha passat pàgina, el debat relacionat amb els motius pels quals el grup de joves de Ripoll va decidir matar persones innocents continua obert.
Per molt que avanci el debat sobre les causes de radicalització, no existeix a dia d’avui un consens pel que fa a la prevalença d’un factor sobre un altre.
Però reconèixer aquest límit metodològic pot ser una oportunitat per analistes, investigadors i polítics, ja que en comptes de recórrer a patrons uniformats basats en experiències anteriors, caldrà adoptar les aproximacions multidisciplinàries que requereixen els processos de radicalització, cada vegada més diversificats i multidimensionals.
En aquest context, l’objectiu principal de publicació del CIDOB és examinar els termes d’aquests debats. Només d’aquesta manera es podran imaginar estratègies comprensives, creatives i adequades a cada context, per lluitar contra una amenaça que segueix present i en constant mutació.
Els ponents
Moussa Bourekba ha estat l’encarregat de coordinar el volum ““Atemptats de Barcelona: reaccions, explicacions i debats pendents”. És investigador i gestor del projecte SAHWA al CIDOB.
També és professor associat en Relacions Internacionals en Blanquerna – Universitat Ramon Llull. Moussa té un Màster en Relacions Internacionals, especialitzat en "Integració i Transformacions en el Mediterrani i en l'Orient Mitjà " per Sciences-Po Grenoble.
Abans d'unir-se a CIDOB, era investigador junior a l'Institut Europeu del Mediterrani (IEMed, Barcelona). També va treballar com a consultor per l’Institut Français donis Relations Internationales (IFRI, Bruxelles).
Els seus principals temes d'interès són les Relacions Internacionals a l’Orient Mitjà, l'autoritarisme al Món Àrab, els processos de transformació política en aquesta regió i l'islam al món occidental. Parla francès, anglès, espanyol i àrab.
Jordi Moreras és investigador i professor associat a la Universitat Rovira i Virgili (URV) i col·laborador docent de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
Llicenciat en antropologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (1990), màster en Estudis Euro-Àrabs per la Universitat de Girona (1993) i doctor en antropologia per la Universitat Rovira i Virgili (2009). Entre 1995 i 2001 va ser coordinador de l'àrea de migracions de la Fundació CIDOB.
El 2002 es va incorporar a la Secretaria d'Assumptes Religiosos de la Generalitat de Catalunya, on va treballar com a responsable d'estudis fins a l'any 2004. Com a consultor independent ha col·laborat amb institucions públiques i privades espanyoles i internacionals. És autor de diferents monografies sobre les comunitats musulmanes a Espanya.