El Museu d’Història de Cambrils inicia els tràmits per protegir l’edifici de l’estació

El Patronat ha rebut diverses peticions de l’associació de veïns del barri i d’altres entitats per declarar l’immoble Bé Cultural d’Interès Local, que en un futur podria convertir-se en un centre cívic

10 febrero 2018 09:01 | Actualizado a 11 febrero 2018 10:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Patronat del Museu d’Història de Cambrils ha iniciat els tràmits per declarar l’edifici de l’estació de trens Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). L’objectiu de l’acció, arran d’unes peticions de diferents associacions cambrilenques, és la de «protegir» la infraestructura, una de les més antigues que queden de la línia ferroviària.

«L’edifici va donar nom al barri de l’Eixample i l’avinguda de Josep Vidal i Barraquer es va construir alineada a l’estació», assegura al Diari el regidor de Cultura, Lluís Abella. Segons explica, una de les prioritats de l’Administració és «preservar els elements antics, sigui per obra arquitectònica, antiguitat o temes socials que es creguin oportuns. Tenim un precedent bastant delicat, que va ser el Pòsit de Pescadors i en el seu temps no es va declarar així. Si l’ajuntament ho cataloga, l’edifici no es pot eliminar».

Des d’un inici, el Patronat va veure amb bons ulls la proposta de l’Associació de Veïns del Barri l’Estació i altres entitats que es van adherir a la iniciativa. Els diferents departaments de l’ajuntament ja estan recollint una sèrie d’informes tècnics sobre la viabilitat de l’edifici per poder-lo catalogar. A més, s’ha de fer un tràmit d’audiència amb la propietat de l’immoble, Adif, perquè al·legui el que cregui oportú respecte a la proposta de l’organisme. Un cop es completin els passos, la decisió final la tindrà el Ple del consistori. 

«La idea és que passi al més aviat possible per decidir si l’edifici es cataloga com un BCIL. Em consta que aviat el servei de tren deixarà de funcionar i les vies s’han de desmantellar. No sabem si Adif voldrà cedir l’edifici a l’Ajuntament o fer-hi alguna altra cosa, però si aconseguim declarar-lo abans no anirà a terra, que és l’objectiu que perseguim», assenyala el regidor.

Centre cívic

La presidenta de l’associació de veïns, Maria Rosa Colom, explica que van presentar la instància «perquè no volem que ho tirin a terra com el Pòsit, és una edificació emblemàtica i antiga i per molt que es treguin les vies i es vulgui connectar amb l’altre barri, creiem que és un edifici que s’ha de preservar, pertany al barri i ha de continuar sent-hi», apunta.

Si es catalogués, el següent pas seria estudiar el seu ús. Els veïns han demanat que funcioni com un centre cívic, ja que al barri no n’hi ha cap. Una iniciativa que estaria condicionada al POUM, ja que com assenyala Colom, està previst connectar l’Eixample Vila amb el barri de l’Horta de Santa Maria.

Edifici del segle XIX

La línia fèrria que passa per Cambrils es va construir entre el 1856 i el 1865. Segons fonts de l’Arxiu municipal, l’edifici es va construir abans del 1891 i es caracteritza pel seu estil mediterrani, amb teulada a doble vessant de poca inclinació. A finals del segle XX es van afegir la marquesina i l’andana.

Comentarios
Multimedia Diari