El petit món interior de l’Imma ara en un còmic

Reportatge. La pintora Imma Vallmitjana transforma les seves vivències i records de la infància a Torredembarra en un còmic autoeditat amb històries mai explicades

20 agosto 2020 08:00 | Actualizado a 21 agosto 2020 09:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Imma Vallmitjana, reconeguda pintora torrenca aprofita els dos mesos de confinament i sorprèn iniciant-se al món del còmic amb la publicació durant el mes de juliol de la primera edició de La extraordinaria aventura de Esther Williams y otras historias de la Calle Mayor. Segueix en la línia del que venia fent amb les seves obres, rememorar moments i records de la seva vida, però en aquest cas acompanyant els dibuixos amb una història escrita.

Aquest és un projecte que l’Imma tenia en ment des de feia 15 o 20 anys però no havia tingut el temps necessari per completar-ho, fins que arriba el confinament, on va tenir el temps suficient per reprendre la maqueta del títol i el guió de 4 o 5 capítols que ja tenia ideats. «Vaig gaudir, va ser meravellós» –comenta l’artista descrivint el que va sentir amb l’auto-edició del còmic–. No tot era ideal ja que tenia el material just per completar la història sense desaprofitar cap full de paper degut al tancament de tots els establiments.

El còmic està auto-editat directament en paper cuixé, que permet rectificar i corregir errades que no pas amb el paper aquarel·la, amb el que va començar al principi i amb el qual va haver de recórrer a un pot de tipp-ex per corregir aquestes errades. En un foli es fei l’esquema de com aniria el títol i les vinyetes per mesurar l’espai i explicar la història. La seva idea era fer un dibuix molt senzill i esquemàtic, donant-li així una gran importància a les parts escrites, que com es pot veure en algunes de les pàgines del còmic, gran part de l’espai està ocupat per escrits.

L’argument principal

L’àlbum és un homenatge i «una història d’amor» durant els anys 50 i 60 a la casa dels seus avis, ubicada a la Calle Mayor de Torredembarra, on passava allí els estius amb els seus 4 germans. Durant els 18 capítols que té el còmic s’expliquen petites anècdotes i vivències dels habitants de Torredembarra o altres moments que havien viscut ella i els seus germans. Amb unes quantes fotos que tenia a casa seva i els seus propis records desenvolupa les històries i les parts de la casa amb gran detall. Per altra banda l’Imma també parla del municipi de Torredembarra com «un poble molt encantador amb la seva platja immensa» i «actualment destrossat per la posterior corrupció urbanística».

Les anècdotes que s’expliquen són de l’època on el poble gaudia d’espais plens de vida i identitat pròpia, que més endavant van ser re-urbanitzats amb moltes cases i edificis, els quals molts d’ells actualment estan deshabitats o en mal estat.

La personalitat que li dona l’Imma crea una narrativa intuïtiva, original i divertida amb els tocs d’humor que s’inclouen. Atrapa ràpidament i es molt fàcil sentir-se identificat, sobretot si també s’ha viscut l’experiència d’anar els estius al poble amb la família.

Més històries a il·lustrar

Sortirà una segona part amb el títol Más historias de la Calle Mayor. Aquest següent àlbum comptaria amb nous records i noves vivències que li han quedat per descriure en el còmic. Te moltes més històries que explicar amb diferents protagonistes que han passat pel poble i que d’alguna manera directa o indirectament ha interactuat amb ella i la seva família.

Aquesta primera edició del còmic es pot aconseguir a Torredembarra a Els 4 Panxos i a La Traviesa i per la ciutat de Tarragona a Tarracomics i a la llibreria La Capona amb una segona edició a Barcelona El Diluvio Universal.

Comentarios
Multimedia Diari