Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

L’ensenyament del català val la Creu de Sant Jordi per la vendrellenca Maria Carme Cardó

També s’ha implicat en accions socials

| Actualizado a 28 junio 2022 21:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La vendrellenca Maria Carme Cardó (1928) ha rebut la Creu de Sant Jordi que concedeix la Generalitat. El reconeixement és per la seva tasca en l’ensenyament del català. Gràcies a Cardó molts catalans van poder aprendre a llegir i escriure en català, en moments de prohibició i clandestinitat.

Maria Carme Cardó, primer durant el franquisme, va impartir classes extraescolars i classes gratuïtes a casa seva. Després va fer classes de reciclatge català per als mestres i en un adarrera etapa va ser mestra i directora de l’escola Àngel Guimerà del Vendrell.

Paral·lelament va impulsar l’ús de la llengua escrita a través dels escrits literaris en català a les escoles del Vendrell. Juntament amb Remei Esteban i Salvador Mañé, va crear el concurs de Sant Jordi del Vendrell (1973), que va tenir una durada de més de trenta anys.

Festival de teatre infantil i juvenil

També col·laborava al setmanari Informes Baix Penedès, amb correccions, articles, notícies o lliçons de català (1978-1983), i va ajudar a crear el Festival de teatre infantil i juvenil del Baix Penedès (1979).

Cardó va contribuir a la creació de l’Associació Musical Pau Casals (1973), de la qual en va ser secretària els primers anys. Es va encarregar de l’homenatge al Mestre en el retorn de les seves despulles (1979) i de la construcció de l’Auditori Pau Casals (1980). Ajudà a la creació de la Fundació Santa Teresa (1974), per oferir formació i serveis a persones amb discapacitat.

Centre de dia

L’última obra social que deixarà al poble del Vendrell serà un nou edifici per a la Fundació Llar Santa Anna. Cardó va adquirir una casa annexa a la residència actual i assumirà el finançament de construir-hi un nou edifici, que permetrà ampliar les places i els serveis que s’hi ofereixen actualment. També s’obrirà un centre de dia amb el seu nom (Centre de Dia Carme Cardó).

Cardó ja va rebre homenatges dels seus exalumnes l’any 1981 i 2018 i al Premi Teresina Martorell, que concedeis l’Ajuntament del Vendrell a dones que han destacat perl seu treball en benefici del municipi.

La proposta per a la Creu de Sant Jordi ha estat el fruit del treball d’una comissió formada per Josep Borrut, Joan Cugat, Joan Descals, M. Pilar López, Salvador Mañé, Pere Marcé, Neus Oliveras, M. Carme Rovira, Montserrat Rovira, Anna Sabanès i Marcel Sendra, amb la coordinació de la filòloga vendrellenca Montserrat Sendra.

La guardonada ha rebut els suports de figures rellevants com l’exvicepresident de la Generalitat i expresident d’ERC Josep-Lluís Carod-Rovira o del pedagog Joaquim Arenas, un dels pares de la immersió lingüística i de l’escola catalana; juntament amb 417 signatures de particulars i 28 entitats, escoles i instituts del Baix Penedès..

Comentarios
Multimedia Diari