Sense precedents a Espanya, enguany es va constituir una plataforma comuna amb l'objectiu d'analitzar els seus desafiaments com a destinacions, intercanviar experiències i coneixements des de la seva singularitat i proposar estratègies de com reorientar el segment turístic de 'sol i platja'.
Quan encara no es compleixen deu mesos d'aquell pas, l'Aliança de Municipis Turístics (AMT) de Sol i Platja ja ha traçat el full de ruta de les seves prioritats compartides, que passen per 'potenciar els seus plans de renovació i reconversió integral com a destinacions', 'reivindicar un nou sistema específic de finançament' i demanar el suport financer amb destinació tecnològic per a 'evolucionar cap al model de destinacions turístiques intel·ligents (DTI)'.
Aquest full de ruta comú s'ha traçat avui a la reunió mantinguda per l'aliança a la WTM de Londres, en la qual el president de l'Institut Tecnològic Hoteler (ITH) i la Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT), Joan Molas ha exercit com a amfitrió, i a la qual han assistit els alcaldes dels vuit municipis líders del 'sol i platja' espanyol que integren l'AMT, i que representen més del 10 per cent del moviment de turistes nacionals i internacionals, sumant prop de 50 milions de pernoctacions anuals.
En la trobada han participat els alacaldes dels vuit municipis, Pere Granados, de Salou (Tarragona-Costa Daurada); Antonio Pérez Pérez, de Benidorm (Alacant-Costa Blanca); Marc Aurelio Pérez, de San Bartolomé de Tirajana (Gran Canària); Jaume Dulsat i Rodríguez, de Lloret de Mar (Girona-Costa Brava); José Ortiz, de Torremolinos (Costa del Sol); Alfonso Rodríguez Badal, de Calvià (Mallorca-Illes Balears); José Miguel Rodríguez, per Adeje, i José Julián Mena, per Arona.
L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha proposat d’instar a les diverses administracions competents per tal de regular normativament l’ús i explotació dels habitatges que es vulguin destinar a lloguer turístic.
L’alcalde apuntava que “aquesta activitat genera problemes de convivència importants amb els veïns i residents; a més d’oferir un producte turístic sense les garanties professionals i de servei que requereix una oferta d’allotjament turístic de qualitat”.
Motor de l'activitat turística espanyola
Des de la seva constitució, el teló de fons de les reunions periòdiques de l'AMT és el de reivindicar-se com "motor de l'activitat turística espanyola" i del PIB nacional, i com a tal reclamar com veu qualificada davant les administracions regionals, de l'Estat i fins i tot d'àmbit europeu en els seus reptes comuns i en la reclamació de suports financers per a poder abordar-los.
La necessitat de fer evolucionar el seu model turístic cap al concepte de 'destinacions experiencials' i 'innovadors' els uneix en aquesta cursa per guanyar en competitivitat en un mercat turístic globalitzat.
A la reunió de treball d'avui els vuit alcaldes han posat en marxa la maquinària de funcionament de l'AMT. Entre els assumptes objecte d'estudi, els mandataris han analitzat la forma jurídica que adoptarà aquest 'pool' de destinacions turístiques que reforci la seva capacitat d'interlocució davant les diferents instàncies de l'administració pública.
Elaboració del DAFO
Els mandataris s'han plantejat també com a repte, i dins el procés d'elaboració d'un estudi DAFO comú, que cada una de les destinacions assenyali les quatre de les vuit Debilitats, Amenaces, Fortaleses i Oportunitats que consideren prioritari abordar a fi d'afrontar-les mitjançant un pla estratègic adequat per a tots; i ja han assenyalat en la seva agenda la propera edició de FITUR 2018, a Madrid, com la data d'una nova trobada i de posada en marxa de diferents iniciatives turístiques.