L'Associació New Gospel de Cambrils: 'Cantar és més que una simple afició'

Música. és un grup format l’any 2014, però que ja haconseguit consolidar-se com una de les corals del Camp de Tarragona 

22 diciembre 2019 12:00 | Actualizado a 22 diciembre 2019 12:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El gospel és una modalitat de cant que va néixer als Estats Units al segle XVII de la mà dels esclaus negres que treballaven als camps de cotó. Originàriament era un cant de temàtica religiosa, i tot i que avui en dia encara es conserva gran part d’aquest vincle religiós, les modalitats són diverses.

A Cambrils va néixer l’any 2014 l’Associació New Gospel Cambrils. Prèviament ja existien diverses corals al Camp de Tarragona i a Barcelona, i fins aquell moment a Cambrils, el grup de gospel havia estat integrat dins l’escola de música Rock and Souls. Aquell any però, la directora del grup, Laia Boixadós, va haver de marxar del poble, i el grup de gospel va quedar desemparat. Va ser llavors quan Daniel Queralt i set persones més van decidir crear una associació «nova, familiar i oberta a tothom amb ganes de cantar».

Actualment, d’aquelles set persones que van començar, són ja més de 20, que deu voler dir que els hi va prou bé.

Sense experiència

Hom pot pensar que per cantar gospel calen uns grans coneixements musicals, així com una veu cultivada i experimentada, però Daniel Queralt ha manifestat que en aquesta entitat «no has de ser un baríton reconegut per venir a cantar. Estem oberts a qualsevol persona que tingui ganes de provar, i si realment li agrada, ja s’integrarà en cada perfil de veu que millor li escaigui».

Precisament en Daniel, actual president de l’entitat, va començar així. «Vaig entrar al grup perquè una amiga hi cantava, i un dia em va dir si volia anar a un assaig a veure-la. Em vaig asseure en un racó, però la pròpia gent de la coral em va dir que em posés a cantar amb ells, que assegut no hi feia res. I així vaig començar».

Tot i això, una poca experiència o poca formació musical no té perquè ser sinònim d’una mala qualitat musical. Queralt defensa que tant l’oïda com la veu són músculs, i a base d’entrenament, tothom pot ser capaç de cantar bé.

I un altre tret que pot indicar una bona qualitat i professionalitat, és el fet que el director de l’entitat sigui l’Albert Galcerà, tot un professional reconegut dins el món de la música, i director també de l’Orfeó Reusenc. Queralt explica que quan se li va proposar fer de director, ell va dir que «l’havien d’enamorar». En l’actualitat, segueix sent el director, i Queralt opina que «no sé si l’hem enamorat, però si encara segueix dirignit-nos, tan malament no ho debem fer, oi?». Queralt ha volgut ressaltar la figura del director per poder cantar la modalitat de gospel on el grup es troba més còmode, que és un gospel més modern, i precisament és en aquesta variant és on Albert Galcerà és un especialista, cosa que «costa de trobar en la majoria de pianistes de gospel». En aquest gospel més modern, es poden arranjar cançons de tot tipus, des de versions del Rei Lleó, fins a alguns dels temes més famosos del grup U2.

Lamentablement però, l’Associació New Gospel Cambrils no farà cap actuació aquest nadal, com han estat fent fins ara. Però això no ha de ser motiu de tristesa, perquè el grup segueix assajant per un esdeveniment molt més important, que tindrà lloc el proper dia 22 de maig, a Barcelona. Es tracta del Gospel Fest 2020, una trobada de gospel solidari, on més de 600 cantaires de 13 grups de tot Catalunya, juntament amb 100 cantaires individuals, cantaran conjuntament per una causa benèfica, i tot el que es recapti es donarà directament a Càritas.

Des de l’entitat New Gospel de Cambrils, o Blaus de Mar, s’han mostrat molt orgullosos de poder formar-hi part. Daniel Queralt ha posat de manifest el poder terapèutic de la música, capaç d’unir tanta gent per una bona causa. Segons Queralt, «cantar als Blaus de Mar no només és anar a practicar una activitat de lleure. És fer caliu, fer família i treballar tots units per aconseguir que el conjunt del grup funcioni harmoniosament. El cant té un poder terapèutic molt gran, allibera tensions i relaxa l’ànima. Tothom hauria de provar-ho».

Comentarios
Multimedia Diari