La ‘Patètica’ de Txaikovski i la ‘Júpiter’ de Mozart, al Teatre Fortuny de Reus

El director Marc Minkowski i l’Orquestra Simfònica del Liceu oferiran aquests dos ‘gegants’ el 6 de febrer a les 20.30 hores

31 enero 2021 07:40 | Actualizado a 31 enero 2021 08:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Gran Teatre del Liceu i la seva Orquestra Simfònica volen ser presents a diversos indrets del territori català i ho faran amb un programa excel·lent integrat per l’última gran simfonia de Mozart, l’anomenada Júpiter, i la Patètica de Txaikovski, una obra plena de sentiment i misteri, que va ser estrenada només nou dies abans de la mort del compositor.

Marc Minkowski, actual director general de l’Òpera Nacional de Bordeus, serà l’encarregat de dirigir tres concerts: a l’Auditori de Girona el 5 de febrer, al Teatre Fortuny de Reus el 6 de febrer (entrades a la venda a www.teatrefortuny.cat) i a l’Auditori Enric Granados de Lleida el 7 de febrer.

En un període de temps molt curt de l’estiu de 1788, Mozart va escriure les que serien les seves tres darreres simfonies. Turmentat i abatut pel poc èxit de l’estrena vienesa del seu Don Giovanni, va cercar refugi en un modest habitatge a la perifèria de Viena. Aquest aïllament és el context en què escriu la Júpiter, un sobrenom imposat per l’empresari J.P. Salomon.

Cent anys més tard, el 1893, a Sant Petersburg, Txaikovski escrivia sobre la seva darrera partitura: «L’estimo com no he estimat cap altra de les meves composicions. No exagero, tota la meva ànima és en aquesta simfonia». Els noms que donem als sentiments humans (alegria, tristesa, rebel·lia, dubte, certesa...) són massa grollers per definir aquests dos miracles musicals. Marc Minkowski descobrirà els secrets d’aquestes cartes d’amor a la humanitat.

Comentarios
Multimedia Diari