Un món fantàstic de retrats femenins

Cambrils. Olga Dalmau exposa fotografies oníriques on la figura femenina és la protagonista del conte

29 marzo 2021 10:48 | Actualizado a 29 marzo 2021 13:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Personatges místics, màgics o fins i tot divins, on els elements naturals sovint es converteixen en el seu millor teló de fons. Aquesta és l’essència de l’exposició fotogràfica Criatures fantàstiques d’Olga Dalmau (Tarragona, 1990 i coneguda artísticament com a Olga Mau), que es pot visitar a la Sala Àmbits del Centre Cultural de Cambrils fins al dia 16 d’abril (de 9 a 21 hores). «L’exposició sorgeix fa uns tres anys perquè a mi, des de sempre, m’ha agradat el món dels contes, les disfresses, els personatges, el teatre... I en aquest context he fet retrats a amigues i conegudes, entre d’altres, la majoria vinculades al món de l’art, com il·lustradores, escriptores o tatuadores de tot Catalunya i fins i tot de València», explica l’artista. A poc a poc, com a psicòloga de formació, Olga Dalmau afirma que «em vaig adonar que moltes d’aquestes noies passaven també per processos de canvi interns o del seu cos –com una noia que estava embarassada o una altra que s’havia posat en forma– i que, després d’aquest canvi, no s’acabaven de reconèixer en el mirall i els hi costava trobar la seva imatge». 

Si poguessis ser qualsevol personatge, com per exemple una sirena, una princesa o una bruixa, quin t’agradaria ser? Va ser la pregunta que la fotògrafa tarragonina els hi va plantejar a cadascuna d’elles. El resultat són vint retrats femenins que conviden –segons paraules seves– a «tornar-se a reconèixer en aquella imatge a través de les meves fotografies, ja que són una perspectiva i uns ulls diferents». En aquest sentit, l’artista explica que, després de cada sessió fotogràfica, «moltes d’elles m’han expressat que el projecte les ha ajudat en l’àmbit personal». Quant als personatges, les participants, explica Olga Dalmau, «s’han posat a la pell de personatges de contes típics, com una princesa o una reina, però també volia jugar amb altres que en els relats són vistos com els personatges femenins dolents de les històries, com la bruixa, la mort... i reconvertir-los en positius». 

Pel que fa al treball, la fotògrafa explica que «vam buscar els recursos necessaris perquè volia que fessin referència a aquests personatges, però que tampoc fos del tot evident. Llavors, hi ha models que com a maquilladores s’han caracteritzat elles mateixes. En conjunt, totes elles i jo hem creat l’escenografia».

Així, Olga Dalmau ha recreat en cada fotografia «un món fantàstic particular i l’únic que tenen en comú és que són retrats femenins, que és el que volia posar en relleu, ja que moltes vegades els personatges femenins en els contes són els innocents, els secundaris o dolents». Els retrats s’han realitzat enmig de la natura perquè –explica la fotògrafa– «volia aquest teló de fons perquè estiguessin com en el seu element de conte». De fet, l’artista Olga Dalmau assegura que a través d’aquestes criatures fantàstiques aconsegueix expressar «la bellesa i la màgia dels personatges, ja que conviden a somniar i a imaginar històries». 

 

L’artista destaca «el vessant terapèutic de la fotografia». «Les persones necessitem aquest punt de vista extern –que no et jutja i que busca la millor versió d’un mateix– perquè de vegades som molt cruels amb nosaltres mateixes quan ens mirem al mirall», afegeix. «Com a fotògrafa sempre intento retratar persones felices, més que persones maques. Per a mi, l’important és retratar la felicitat perquè d’alguna manera ja sortiràs maco o maca», confessa Olga Dalmau, qui per últim afirma que «en la majoria de casos, les fotografies volen ser un record i, com a tal, busquem recordar moments feliços». 

Comentarios
Multimedia Diari