Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Llista: Recomanacions del llibres d’autors tarragonins per aquest Sant Jordi

El Diari et recomana algunes de les novel·les més destacades d’escriptors i escriptores locals

19 abril 2023 08:47 | Actualizado a 22 abril 2023 11:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Queden pocs dies per Sant Jordi, la Diada cultural per excel·lència. Si encara no saps quin llibre triar, el Diari et recomana una de les històries bastides pels nostres autors locals, del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre. Assaig, poesia, dietaris i novel·la, històries que transporten molt lluny o que, per contra, es queden a casa. Però totes apassionants, per descobrir.

$!Llista: Recomanacions del llibres d’autors tarragonins per aquest Sant Jordi

El llegat de les cendres/El legado de las cenizas
Autora: Coia Valls
Editorial: Novum
En català i castellà

«Al bell mig del segle XIV, Barcelona encara pateix seqüeles de la gran pesta. Durant aquest període d’incertesa, poc abans de la implantació del dret romà, un grup de dones lluita per fer-se càrrec de la recuperació de la ciutat. L’Alèxia -filla d’un mercader-, la Romia -esclava-, la Genebre -monja de Sant Pere de les Puel·les-, la Caterina -aprenenta de pintora-, la Llorença -vídua d’un vidrier-, la Marta -filla d’un teixidor- i la Sança -capellera- s’uniran per plantejar una altra Barcelona, on sigui possible l’esperança, per encendre un foc nou que torni a il·luminar la ciutat. Molts, ancorats en un món que s’acaba, el voldran apagar.

Mentrestant, el germà de l’Alèxia, en Narcís, deixeble del pintor Ferrer Bassa, intentarà donar sentit a les seves inquietuds artístiques. Ell i la Caterina fundaran la Casa dels Obradors, un projecte destinat a posar en valor noves iniciatives que es basin en les capacitats de cadascú. Tothom hi tindrà un lloc i podrà ser aprenent i mestre alhora. El foc il·lumina, però també crema i deixa cendres.

Les cendres contenen la memòria del que ha estat i, si cauen en bon recer, poden ser la llavor d’un nou futur. El llegat de les cendres és una emocionant i inspiradora història de lluita protagonitzada per unes dones capaces de mostrar-nos que l’essencial és indestructible».

$!Llista: Recomanacions del llibres d’autors tarragonins per aquest Sant Jordi

La pausa dels dies
Autor: Xavier Graset
Editorial: La Campana (Penguin Random House)
Català

Xavier Graset ens ensenya a degustar i viure la vida d’una manera pausada. Una peculiar dietari que ens farà reflexionar sobre el cicle dels dies. «El recull del pas d’aquests dies que trobareu en aquest llibre entra en les petites histories del dia a dia: aquí trobareu terra, oliveres i avellaners, i aquí trobareu cuina, carxofes i bacallà, escarola, i fideus, trobareu festes, Carnaval i el cicle de Nadal, i la Mare de Deu d’Agost, trobareu teatre i mes lectures, i trobareu calendari, trobareu allo que ens ha fet creixer, i de com ha anat canviant tot plegat, i compto que, en certa mesura, tambe us hi trobareu vosaltres».

$!Llista: Recomanacions del llibres d’autors tarragonins per aquest Sant Jordi

Una història és una pedra llançada al riu
Autora: Mònica Batet
Editorial: Angle
Català

El Futur Folklorista i el Futur Revolucionari es van fer amics en una escola de ball, tot i que a ells no els preocupava gens aprendre’n. De fet, només els interessen els contes populars (i després les cançons, i els jocs) i se’n fan uns grans experts, fins que un dia els governants alteraran el destí de tota la societat i, és clar, el d’ells dos.

Entre la tradició oral i la literària, cada lector pot reconèixer els personatges i la ciutat on viuen malgrat que no tinguin nom. També el país on passa tot plegat, el moment històric, els canvis socials. Cada línia del llibre vibrarà dins seu amb el record de fets viscuts, coneguts o narrats: la lluita soterrada contra un poder dictatorial, el desig de llibertat plena, el verí paralitzant de la repressió, la força aglutinadora d’una cançó...

$!Llista: Recomanacions del llibres d’autors tarragonins per aquest Sant Jordi

Terres de frontera
Autor: Jordi Nogués
Editorial: Rosa dels Vents (Penguin Random House)
Català

A les acaballes del segle IX, els camperols de la vall del Lord es veuen obligats a lliurar un delme cruel i abusiu al seu senyor o be abandonar casa seva i buscar una nova llar a les terres de ningú, entre la Marca Hispànica i al-Àndalus.

En un viatge fascinant que els conduirà a Montserrat, a una Tarragona en runes i gairebe deserta o a la Lleida musulmana, en Bernat i els seus companys de viatge i d’aventura coneixeran la Baixira, esposa d’un ric comerciant sarraí de Tortosa, i en Sahnun, un savi que busca un Alcorà perdut a les valls pirinenques... I descobriran que, en aquests temps convulsos, hauran de lluitar perque el nou món que neix no els esclafi.

$!Llista: Recomanacions del llibres d’autors tarragonins per aquest Sant Jordi

Confidències vora el Tàmesi
Autora: Maria Lluïsa Amorós
Editorial: Onada Edicions
Català

En Ronan i la Maud s’instal·len a viure a Liverpool a finals dels anys quaranta perquè la crisi econòmica els ha obligat a deixar Dublín. Seran anys difícils. La Maeve, nascuda a Liverpool, que acaba de trencar amb el seu xicot, decideix marxar de casa per obrir-se camí a Londres el 1974. La necessitat d’allunyar-se de la seva fallida relació, dels pares, especialment de la Maud, catòlica estricta i dominant, d’en Darren, el germà que la fa patir perquè és un ressentit amb la societat, esdevindrà l’excusa perfecta per anar-se’n de la ciutat que l’ha vist créixer, ara fa vint-i-dos anys, fugint d’aquell entorn que no li permet trobar la felicitat.

Entrar a treballar a l’agència de comunicació i publicitat Saatchi & Saatchi, clau en la victòria dels tories en les eleccions del maig del 1979, li donarà noves oportunitats. Coneixerà en Harry Moss i l’Edward Hickson, que li canviaran la vida entre amors, desamors, infidelitats i esperança.

$!Llista: Recomanacions del llibres d’autors tarragonins per aquest Sant Jordi

Proso Modo
Autor: Juan Carlos Elijas
Editorial: Reino de Cordelia
Castellano

En pleno confinamiento, el poeta Jordi Coboia recibe la llamada de un viejo amigo, Quim, quien le encarga que escriba para su editorial un libro sobre «el asunto político y social de Catalunya». Proso Modo, novela que en cierto modo se halla en permanente construcción, se erige así en una excusa como cualquier otra para reflexionar gozosamente no solo sobre el siempre agitado acto de escribir, sino también sobre los orígenes de un país, las servidumbres del mundo de la cultura o las traiciones que inevitablemente imponen los años.

Con estilo tan fluido como desenfadado, Juan Carlos Elijas ofrece un relato de largo aliento, en el que los lectores, como aquel espejo en el camino que imaginara Stendhal, tal vez podrán verse reflejados para, en no pocos casos, vislumbrar, según el ángulo, una mueca de tristeza o de alegría.

$!Llista: Recomanacions del llibres d’autors tarragonins per aquest Sant Jordi

Una taca de sang
Autora: Rosana Andreu
Editorial: Llibres del Delicte
Català

La preséncia d una taca de sang a la plaça és la prova del crim que hi va haver ahir. L Albert va matar la Geannina. Avui, el comerç i la vida del barri es desperta a l ombra d un crim masclista. La història de la parella, víctima i botxí, destapará pensaments ocults de tota la comunitat de veïns.

La mort de la Geannina ha trasbalsat la gent de la plaça: des de la fruiteria, el bar o la papereria fins a la biblioteca o l estanc, els comentaris d uns i altres reconstrueixen la realitat d aquella parella amb una relació tan estranya.

$!Llista: Recomanacions del llibres d’autors tarragonins per aquest Sant Jordi

La última muerte en Goodrow Hill
Autor: Santiago Vera
Editorial: Ediciones B
Castellano

Goodrow Hill podría parecer uno de esos lugares apacibles que han vivido tiempos mejores, pero este pequeño pueblo oculto entre la espesura del bosque tiene escrita en su pasado una historia llena de secretos que todos preferirían olvidar.

Hace veinticinco años de aquel caluroso verano en el que un grupo de adolescentes mintió para ocultar algo que ningún adulto debía conocer. Veinticinco años desde que un hombre murió, un niño fue secuestrado y un joven desapareció. Ni siquiera el rugido constante de la presa, que acompaña siempre a los habitantes de Goodrow Hill, logra borrar lo que ocurrió, y menos aun cuando unas extrañas fotografías y una nueva muerte reabren el misterio.

$!Llista: Recomanacions del llibres d’autors tarragonins per aquest Sant Jordi

La tierra del silencio roto/La terra del silenci trencat
Autora: Cristina Fornós
Editorial: Grijalbo/Rosa dels Vents
Castellano y català

La aparición del cadáver de Jaume Folch, patriarca de una dinastía vinícola en las cercanías de la cartuja de Escaladei, pone en alerta a las fuerzas del orden. La víctima ha sido degollada y tiene un símbolo grabado a cuchillo en el pecho. La notoriedad del apellido y la crueldad mostrada en el asesinato exigen una investigación rápida y discreta, que es asignada al inspector de los Mossos d’Esquadra Víctor Sanz Gimeno.

Sagi, apodo con el que todos conocen al policía, junto con la joven periodista que descubre el cuerpo y que parece ir siempre un paso por delante, no solo destapará las rivalidades de la familia del fallecido, sino también una leyenda sobre una hermandad secreta que se remonta al siglo XV.

$!Llista: Recomanacions del llibres d’autors tarragonins per aquest Sant Jordi

La tomba de l’Ebre
Autor: Andreu Carranza
Editorial: Columna
Català

En esclatar la guerra civil de 1936, Cinto, un jove de Tortosa a punt d’entrar al seminari, és captat per un capitost de la FAI-CNT. Casualment empresona el capellà arxiver, que té tota la informació sobre el valuós tresor del papa Luna i la catedral de Tortosa.

El xicot formarà part de l’escorta del tresor, juntament amb un guàrdia d’assalt, el caporal Martínez; Rabosa, membre de la UGT, i Clara, una jove anarquista implicada en l’educació de les dones de la ciutat i partidària de l’amor lliure.

Mentre fan la custòdia del tresor s’inicia un triangle d’amors i odis entre Clara, el caporal Martínez i Cinto. La història, a través d’aquests protagonistes, mostra les vivències d’una ciutat, Tortosa, primer a la rereguarda, però que acabarà sent bombardejada i destruïda per les tropes feixistes, quan el riu Ebre es converteix en frontera entre els dos bàndols.

$!Llista: Recomanacions del llibres d’autors tarragonins per aquest Sant Jordi

La llei de l’hivern
Autora: Gemma Ventura
Editorial: Destino
Català

Una noia vetlla el seu avi, i en la solitud absoluta té dues grans companyies: la de la memòria i la de la imaginació. Mentre els cirerers es despullen, la llei de l’hivern s’imposa recordant-nos que per renéixer cal deixar anar.

Amb un aire intimista i màgic, aquesta novel·la fa visible l’invisible: les persones que no hi són però que ens guien a cau d’orella, l’amor que fem existir quan necessitem que existeixi i la forma com suplim cada absència.

«I a les nits glaçades, sota un pam de neu, la primera flor començava a empènyer, ensenyant a la gent d’aquest poble el que costa tant de creure».

$!Llista: Recomanacions del llibres d’autors tarragonins per aquest Sant Jordi

Quatre dies de març
Autor: Salvador Balcells
Editorial: Bromera
Català

Laura Nebot s’ha despertat en una caravana emmanillada i desconcertada. Qui voldria segrestar la Fallera Major de València justament abans de començar les Falles? Amb el personatge principal de la festa desaparegut les autoritats es pregunten quin pot ser el mòbil d’aquell segrest: el seu reconegut catalanisme? Un crim passional? Un atac terrorista antifaller?

Un equip especial format per la flor i la nata dels tres cossos policials haurà d’investigar a correcuita la desaparició de Laura Nebot, un operatiu que, en vista dels resultats, es podria definir com un bunyol d’investigació.

Quatre dies de març és una narració divertida i trepidant, amb les Falles com a escenari i on es recupera l’emblemàtic Emili Espinosa, personatge recurrent del reconegut escriptor de novel·la negra Salvador Balcells.

$!Llista: Recomanacions del llibres d’autors tarragonins per aquest Sant Jordi

La vida per dins
Autora: Laura Fabregat
Editorial: Univers
Català

La Nur és una nena de nou anys que, més que comptar amb un ric món interior, té una veu interna que la domina i li dicta el seu comportament vers als altres i ella mateixa. Marcada per una mare despòtica que no se l’estima i un pare-nen malalt crònic i feble, la Nur cada cop se sent més allunyada de la realitat i de les persones que l’habiten.

La gent que sempre l’havia estimada s’allunya i ella, cada cop més sola, acaba trencant del tot amb la realitat quan s’ho deixa estar amb el Quim, el seu primer i únic xicot, passant a viure des d’aleshores una realitat del tot paral·lela, que no té res a veure amb el que passa de veritat al seu voltant.

Confosa, busca saber què li està passant, i visita al seu avi a la residència, que li explica que ella, en realitat, s’assembla molt al seu pare, un home que mai no va estar dotat de la força per sobreposar-se a la força abassegadora de la vida, condemnat a transitar-la com va poder, a sobreviure-la.

$!Llista: Recomanacions del llibres d’autors tarragonins per aquest Sant Jordi

No robaràs
Autor: Josep Girós
Editorial: La Segona Perifèria
Català

Una gran distància separa el narrador de «No robaràs» d?aquells que anomena els seus pares. Una distància farcida de mentides, solitud i incomprensió; una distància que amaga certs fets d?un passat que abocà un matrimoni que semblava tenir-ho i poder-ho tot, a viure una mort en vida de la qual els fou impossible sortir.

«No robaràs» és la reconstrucció minuciosa i inclement d?aquestes vides, d?aquest món de secrets i silencis. També és una mena d?autobiografia intel·lectual, una via d?escapament del pou al qual el narrador semblava condemnat, en què es tracten des de les banalitats més insignificants fins als grans temes de la condició

humana.

Novel·la clàssica alhora que text postmodern, autobiografia alhora que ficció, assaig alhora que libel, «No robaràs» posseeix l?atracció irresistible d?un forat negre del qual, si goseu fer-ne la lectura, ni podreu ni voldreu escapar.

$!Llista: Recomanacions del llibres d’autors tarragonins per aquest Sant Jordi

La diligència
Autora: Marta Magrinyà
Editorial: Cossetània
Català

Un dijous de maig de 1841, sis persones emprenen un viatge en diligència de Reus a Barcelona. El passatge aplega un ric empresari amb una cara oculta, la seva filla política convinguda i dues dones d’alt llinatge amb un propòsit comú.

Els custodia un dur milicià, famós pel seu atractiu, plantat a l’altar per una d’elles, i el destre conductor és un vell amic seu. Reunits per una juguesca del destí, han d’afrontar junts un trajecte ple d’amenaces naturals i bandolers. Una aventura temerària, marcada pels intricats vincles entre ells, que comporta enfrontaments a vida o mort, situacions insòlites i aliances que acabaran fent història.

$!Llista: Recomanacions del llibres d’autors tarragonins per aquest Sant Jordi

Sota el fang
Autor: Joan Roca Navarro
Editorial: La Magrana (Penguin Random House)
Català

Al cap de vint anys, i dies després de la desaparició del pare d’un dels infants, un braç apareix brutalment esqueixat enmig del canyissar. Quina relació hi ha entre aquests fets? L’arribada de Dimitri i de la Vella, que fugen de la guerra que s’ha desfermat als Balcans, farà que August Lehmann s’hagi d’enfrontar a un passat que sempre l’ha perseguit.

«August sent fressa. A certa distància hi ha joncs que es mouen. No pot distingir si són dins l’aigua o al sec, però es mouen. No és el vent perquè no es vinclen dolços. S’agiten. Sí, com sacsejats. El moviment avança, s’està apropant.

August sent olor de cera d’espelma. És la mateixa de sempre. No sap d’on ve però li provoca terror. Fa mitja volta i corre. Corre com correria algú que hagués de salvar la vida corrent».

$!Llista: Recomanacions del llibres d’autors tarragonins per aquest Sant Jordi

Xiclet, enganxa’t al vers
Autora: Núria Freixa
Editorial: Neopàtria
Català

El xiclet, les pipes, els caramels, la pega dolça...són els protagonistes d’aquests versos. Tasteu-los! La poesia pot ser, també, la millor de les llaminadures

$!Llista: Recomanacions del llibres d’autors tarragonins per aquest Sant Jordi

Nadie salva a las rosas
Autor: Youssef El Maimouni
Editorial: Roca
Castellano

Rihanna, una joven trans y de Marruecos es torturada hasta la muerte por sus secuestradores en las afueras de Barcelona. Marina regresa de un viaje y descubre que su amiga y compañera de piso ha sido brutalmente asesinada. Yusuf está asimilando el nacimiento de su hija cuando recibe una llamada: la joven no acompañada a la que ha estado apoyando en los últimos diez años ha muerto y hay más: las desgracias nunca llegan solas. Los inspectores encargados de la investigación no tienen ninguna pista y no reciben colaboración de los conocidos de la víctima.

Marina y Yusuf no se fían y prefieren investigar por su cuenta. La Rihanna que ellos conocen no tiene enemigos, más allá de los problemas que acumulan todos los jóvenes no acompañados que han pasado por diferentes centros de acogida para acabar en la calle sin la tutela de ninguna administración.

Las piezas del puzzle están esparcidas entre Casablanca y Barcelona. Unirlas no será tan fácil, nada es sencillo cuando el destino de muchos lo deciden unos pocos.

$!Llista: Recomanacions del llibres d’autors tarragonins per aquest Sant Jordi

El silenci dels altres
Autor: Pere Francesch Rom
Editorial: Columna
Català

Un periodista, a prop de la quarantena, es troba en plena crisi individual i existencial després de deixar-ho amb la seva parella, l’Anna, amb qui va conviure deu anys.

Gràcies als consells de la seva sanadora, la Llívia, la pèrdua de l’Anna l’empeny a emprendre un viatge a Cercs, l’últim poble on van veure amb vida el seu besavi Ramon Rom Castellví, que va fugir de Montbrió del Camp a principis del 1939 davant l’amenaça franquista. Vuitanta anys més tard, el periodista seguirà els passos del seu avantpassat per descobrir què li va passar i trencar un cercle de silencis.

«Només si t’acomiades dels morts podràs dir adeu als vius. Tot es redueix a això. Has d’acomiadar els avantpassats per tancar un cercle de silenci que ha marcat la teva família. Aquest és l’únic objectiu que t’has de fixar per seguir endavant. No facis teus els seus silencis. Trenca’ls. La resta de preocupacions que no et deixen dormir no són res comparat amb el... Joder, i ella? Què passa amb ella?».

$!Llista: Recomanacions del llibres d’autors tarragonins per aquest Sant Jordi

Creación
Autora: Olga Xirinacs
Editorial: Rayo azul
Castellano

Creación (Huerga y Fierro, colcc. Rayo azul) de Olga Xirinacs es una obra llena de calidad, belleza y profundidad. Sus versos son precisos y elegantes, y hablan de temas como la recreación bíblica del mundo, la naturaleza y la vida cotidiana con y sin virus, con una sensibilidad única.

Una de las principales características de esta su poesía es su capacidad para plasmar las emociones de una manera sencilla y directa: Me senté a pensar lo dura que sería/ la vida que aun estaba por nacer. Sus versos son como una ventana al alma, que despiertan en el lector pensamientos y sentimientos que desconocía que los tuviera.

Además, Xirinacs tiene un gran dominio del lenguaje y una gran habilidad para manejar la rima y el ritmo en sus poemas. Su estilo es fluido y musical, lo que hace que sus versos sean fáciles de leer, entender y disfrutar: Yo sí te recuerdo, amada,/ verde y blanca, luz besada.

$!Llista: Recomanacions del llibres d’autors tarragonins per aquest Sant Jordi

Patró
Autor: Antoni Veciana
Editorial: Ganzell
Català

«La violència té un patró, és com una mena de diàleg que acaba seguint uns passos i m’interessava parlar de com s’arriba i dels diferents tipus que hi ha», diu el novel·lista i dramaturg reusenc Antoni Veciana. El resultat d’aquesta reflexió és Patró, una obra publicada per Ganzell, amb pròleg de Carme Merlo i patrocini de La Gata Borda.

«Patró és una mena de thriller amb acció i tensió, que remou i que com tota tragèdia, acaba ben malament. Els lectors s’ho poden passar bé perquè és com mirar una sèrie o veure una pel·lícula», comenta Antoni Veciana. Els protagonistes de l’obra formen una banda de traficants, amb un passat i somnis de futur. Persones marginades i maltractades per la societat. Un matriarcat. «És una banda sobretot de dones com Les Bacants, d’Eurípides, text que he adaptat. Volia girar l’esquema habitual i veure com aniria. I la conclusió és que acaba passant el mateix perquè l’ésser humà té la violència a l’ADN.

$!Llista: Recomanacions del llibres d’autors tarragonins per aquest Sant Jordi

Els núvols
Autora: Carme Martí
Editorial: Amsterdam
Català

Quan van diagnosticar el seu fill nounat amb una malaltia crònica del cor, la Cristina va sentir que el seu món s’ensorrava. Han passat setze anys i avui el Marc és un adolescent avesat a les visites mèdiques i els hospitals, i la Cristina s’ha convertit en el nucli dur d’una família enfortida a cops d’ensurts i esperança. Fins que arriba el moment de fer-li el trasplantament de cor al Marc, i fins i tot els llaços més estrets es mostren fràgils i desvalguts.

Bella i feridorament colpidora, aquesta és la història d’amor entre una mare i un fill. És també la història de la lluita per la vida, un combat acarnissat contra l’amenaça de perdre allò que més estimem i alhora l’aprenentatge més significatiu de les nostres vides: la bellesa és allà on menys l’esperem.

$!Llista: Recomanacions del llibres d’autors tarragonins per aquest Sant Jordi

La dona més pintada
Autor: Màrius Serra
Editorial: Proa
Català

L’impacte de l’autodestrucció d’una obra d’art de Banksy el 2018 a la sala de subhastes Sotheby’s encara és ben viu a la nostra memòria, però molts havíem oblidat el cas del pintor Palau Ferré, que va decidir cremar els seus propis quadres als anys setanta del segle XX.

Les seves aparicions a la televisió i als mitjans de l’època són ara poc recordades, malgrat l’estupor que va generar el cas. Màrius Serra es va interessar per aquest creador que, després d’una sentència del Tribunal Suprem, va resoldre llançar al foc tot allò que pintava. Aquells retrats d’una dona d’ulls grossos i fascinadors s’esfumaven per la xemeneia de casa del pintor.

Què hi havia darrere de la pulsió autodestructiva? Amb l’ajut de la documentació, dels testimonis i de la portentosa imaginació de novel·lista, Màrius Serra ofereix als lectors La dona més pintada, una novel·la que parteix de la vida d’un pintor assenyalat per Picasso com a possible successor seu.

Comentarios
Multimedia Diari