Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Amplien els avaluadors per agilitzar la valoració de mèrits dels professors universitaris

Avui en dia, els temps de resolució de les candidatures a promocionar o accedir a les places docents poden dilatar-se de 4 a 16 mesos

27 noviembre 2023 10:30 | Actualizado a 28 noviembre 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Aneca, l’agència nacional que examina i acredita la qualitat de les universitats i dels seus professors, comptarà des del proper 1 de gener amb més avaluadors per valorar els mèrits del professorat funcionari i, així, poder agilitzar els temps de resolució de les candidatures a promocionar o accedir a les places docents.

Actualment, el temps d’espera es pot dilatar de quatre a 16 mesos, en el pitjor dels casos, explica la directora d’Aneca, Pilar Paneque, que entén que és una espera «molt difícil d’assumir pels aspirants ; els genera molta frustració per la impossibilitat de promoció i, sobretot, d’estabilització”.

El BOE va publicar dimecres passat la resolució de l’Agència Nacional d’Avaluació de la Qualitat i Acreditació (Aneca) per la qual es creen les comissions d’acreditació que valoren els mèrits i les competències en el procediment d’acreditació estatal per a l’accés als cossos docents universitaris, que passen de 21 a trenta. L’accés als cossos docents universitaris exigeix, a més del títol de Doctor o Doctora, l’obtenció prèvia d’una acreditació per part de l’Aneca, que avalua els mèrits de les persones aspirants. «Hem barallat molt l’ampliació de les comissions i el nombre d’avaluadors. Crec que molts milloraran el termini de resolució», explica Paneque, nomenada per a aquest càrrec durant el mandat del ja exministre d’Universitats Joan Subirats.

Segons la resolució publicada al BOE, aquest augment es justifica pel volum de sol·licituds pendents de resolució, que arriba avui a les 4.780 peticions. El 2022, les 21 comissions van resoldre 3.674 sol·licituds, cosa que indica que el nombre actual és «insuficient» per decidir sobre les sol·licituds pendents.

Des del gener vinent i per primera vegada, els avaluadors tampoc no podran negar-se a formar part d’aquestes comissions sinó que serà obligatori col·laborar amb l’Aneca, una manera d’afrontar l’alta taxa de rebuig a realitzar una tasca que es «paga malament i que es fa» amb molt de voluntarisme i vocació de servei públic», afegeix la catedràtica de Geografia Humana.

Aquesta tasca «fa molt de temps i les decisions que prens són molt delicades» ja que afecten la carrera professional dels teus col·legues, afegeix Paneque, que anteriorment també ha estat avaluadora i que subratlla que el professorat està avui «absolutament sobrepassat de tasques. La meitat de les comissions se seguiran nomenant per sorteig però amb obligatorietat com a part de la feina dels funcionaris públics, ja que és un veritable problema trobar aquests perfils, i l’altre 50% serà per assignació directa d’Aneca».

Comentarios
Multimedia Diari