Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Aquí, l’IA s’utilitza també als exàmens... I és ‘legal’

Al Col·legi Sant Pau de Tarragona han començat a ensenyar als seus alumnes a fer servir bé la Intel·ligència Artificial. No tot és tan senzill com ho pinten

13 noviembre 2023 16:20 | Actualizado a 14 noviembre 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

En aquesta classe de quart d’ESO del Col·legi Sant Pau de Tarracona els alumnes estan tan absorts en les pantalles dels seus ordinadors que quasi no s’adonen que ha entrat algú aliè a l’aula. Estan fent un simulacre de l’examen de l’assignatura d’Economia i la sorpresa és que tenen obert el ChatGPT.

I no, no estem davant d’un descuit del professor, al contrari, part del que hauran de fer durant l’avaluació serà just això: usar la Intel·ligència Artificial (IA) per a aconseguir la informació que necessiten per a completar un exercici.

Es tracta d’una prova pilot que ha començat el col·legi amb alumnes de secundària en assignatures com a Socials, Economia, Psicologia i Biologia.

Introduir una eina nova

Oriol Mestre, el professor d’Economia que està al capdavant de la classe, explica que no es tracta de canviar tota la metodologia, sinó d’introduir una eina nova. Hi ha una part de classes que continuen fent-se de manera tradicional, sense ordinadors al davant i prenent apunts, i una altra en la qual el que es busca és que els alumnes aprenguin a usar l’IA.

El mateix passa en els exàmens: hi ha una part memorística, «els alumnes han de saber la diferència entre un virus i un bacteri», i una altra en la qual es pot fer servir l’ordinador. Paradoxalment en els primers exàmens és justament la que els ha resultat més complicat.

I és que, com explica el director del col·legi, Pablo Muñoz, tot allò que els alumnes han descobert pel camí és que, perquè la Intel·ligència artificial els doni les respostes que necessiten, cal fer les preguntes correctes.

Arnau Segarra, un dels alumnes que ja ha aconseguit resoldre l’exercici, coincideix: no és tan fàcil trobar les preguntes i instruccions correctes, «sinó pots tenir respostes errònies». Això sí, quan encerten és molt satisfactori perquè és una gran ajuda per a trobar informació.

El que trobaran en sortir

Pablo Muñoz, director del col·legi, apunta que van decidir posar aquest projecte en marxa «perquè quan aquests joves surtin a la vida, la Intel·ligència Artificial serà allà i han de ser competents per a utilitzar-la».

És, a més, una manera d’aprendre a emprar-la de manera ètica. Hi ha riscos, reconeix, com en els treballs de recerca (TDR) que han de lliurar els alumnes en batxillerat. No obstant això, els professors van fent un seguiment de la feina, fet que de seguida fa sospitar sobre l’origen dels continguts. La manera de redactar, a més, permet detectar quan els textos no són originals.

Que existeixin aquests riscos, no obstant això, no pot impedir que la Intel·ligència artificial es converteixi en una aliada. Per això, de fet, han utilitzat una guia editada per la URV que ofereix un repàs a les aplicacions bàsiques.

Amb tot, Muñoz apunta que cal aconseguir un equilibri perquè les pantalles no ho inundin tot. De fet, els programes de lectura del col·legi sempre són en el paper.

Comentarios
Multimedia Diari