Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Intel·ligència Artificial per millorar la inserció laboral de l’estudiant

    La UOC utilitza la intel·ligència de mercat per oferir les sortides laborals més demandades

    11 diciembre 2023 11:47 | Actualizado a 12 diciembre 2023 07:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    La intel·ligència de mercat és la informació rellevant per a una organització sobre tendències de mercat, que és recollida i analitzada amb la finalitat de prendre decisions fiables i segures en l’estratègia del negoci. Doncs bé, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha decidit aplicar aquesta estratègia pionera al sector universitari amb l’objectiu d’inserir, encara més, el seu estudiantat en el mercat laboral.

    I com ho ha fet? Ha dissenyat una metodologia d’anàlisi de les dades massives provinents de més de cinc milions de vacants laborals publicades pels principals portals en línia d’Espanya, que detecta les competències professionals més reclamades, les contrasta periòdicament amb les que s’incorporen a la seva oferta acadèmica oficial (graus i màsters universitaris) i en cerca l’ajust permanent i màxim a les necessitats reals del mercat laboral.

    «Les universitats no ens podem limitar a generar i transmetre coneixement, sinó que hem de fomentar que aquest coneixement s’aprofiti en forma d’inserció laboral i desenvolupament del talent professional», explica la rectora de la Universitat Oberta de Catalunya, Àngels Fitó.

    Per això, una de les accions que ha prioritzat des que va assumir el càrrec és aquest projecte d’intel·ligència de mercat, que lidera la directora de la Unitat de Prospecció i Anàlisi Laboral, Carme Pagès, juntament amb l’investigador de la mateixa unitat Federico Christmann.

    Seguiment de competències

    La Universitat ha desenvolupat una eina basada en la implantació d’un sistema d’intel·ligència artificial al mercat laboral. L’eina s’adreça als responsables de cada grau i màster universitari i els permet fer un seguiment de quines competències professionals demana el mercat laboral respecte de les sortides professionals de les titulacions. Amb aquesta informació, el professorat pot dissenyar propostes de formació noves o revisar i millorar els plans d’estudi actuals per adequar-los a les necessitats del mercat laboral.

    La principal font de dades per a la creació d’aquest producte la proporciona l’empresa Lightcast, i s’hi sumen altres fonts secundàries. Aplicant IA, Lightcast classifica el text de les publicacions de les ofertes de feina en línia seguint les directrius ESCO de la Unió Europea per a la classificació de les competències i les ocupacions. Ara com ara, s’han elaborat informes d’intel·ligència de mercat per a totes les titulacions de quatre dels set estudis de la UOC: Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació; Arts i Humanitats; Psicologia i Ciències de l’Educació, i Estudis d’Economia i Empresa.

    Els informes següents seran per als Estudis de Dret i Ciència Política; Ciències de la Salut, i Ciències de la Informació i de la Comunicació.

    Per a cada grau i màster universitari analitzat, l’informe permet identificar quines són les sortides professionals que tenen una demanda i un creixement més elevats en el mercat laboral.

    Comentarios
    Multimedia Diari