Whatsapp Diari de Tarragona
 • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
  Secciones
  Canales
  Diari
  Comercial
  Nota Legal
  • Síguenos en:

  La campanya ‘Fas 6 anys. Tria un llibre’, a punt

  L’objectiu de l’activitat és estimular els hàbits de lectura dels petits lectors. Hi participen 487 llibreries d’arreu del territori català

  02 octubre 2023 20:16 | Actualizado a 03 octubre 2023 07:00
  Se lee en minutos
  Participa:
  Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
  Comparte en:

  La campanya Fas 6 anys. Tria un llibre, que enguany arriba a la seva vuitena edició, tindrà lloc entre el 16 d’octubre i el 30 de novembre. La iniciativa vol estimular la creació d’hàbits de lectura entre els infants de 6 anys –i durant totes les etapes de la vida, tal i com recull el Pla Nacional del Llibre i la Lectura aprovat pel Govern el passat mes de juliol– i té com a principal objectiu que els nens i les nenes descobreixin les llibreries amb un acompanyant adult i que aprenguin a donar valor als llibres. Fas 6 anys. Tria un llibre és una campanya del Gremi de Llibreters de Catalunya que compta amb el suport del Departament de Cultura a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC).

  Els 72.233 infants que aquest any 2023 facin, o hagin fet, 6 anys rebran a casa una targeta que els convidarà a anar a la llibreria més propera. Allà podran bescanviar-la pel llibre infantil que més els agradi, sempre amb l’assessorament del llibreter i d’acord amb les seves preferències personals.

  En cas que l’import del llibre triat sigui superior al valor de la targeta (13 euros), la persona que acompanyi l’infant haurà d’abonar la diferència de preu.

  En total, s’han adherit a la campanya 487 llibreries de tot el territori català, incloent establiments independents i llibreries de grans cadenes que tenen diversos punts de venda a diferents ciutats de Catalunya. La xifra acostuma a créixer –per l’adhesió de més llibreries– a mesura que avança la campanya.

  Per exemple, es proposa als docents que informin de la campanya els infants i les famílies, i orientin en la tria de llibres (elaborant llistes de recomanacions, vetllant per la diversitat de registres, estils i temàtiques...). També s’inclouen estratègies per motivar els infants i, un cop tinguin el llibre, se suggereix vincular-lo a les activitats habituals a l’aula: que els nens i nenes portin el llibre a l’escola per poder treballar pedagògicament.

  En aquesta nova edició de Fas 6 anys. Tria un llibre, a més, s’ha renovat l’acord amb l’ONCE per tal d’adaptar la targeta al sistema braille de lectura i escriptura tàctil, de manera que els infants amb discapacitat visual també puguin adquirir el seu llibre.

  Èxit en la darrera edició

  L’any 2022, la campanya va arribar a 73.942 infants de 6 anys de tot Catalunya, dels quals 39.291 –un 53%– van bescanviar la seva targeta per un llibre infantil, la xifra més alta, des que es va crear la campanya, el 2016.

  El 2021 la xifra va ser d’un 50,8%. L’any 2022 també va créixer el nombre de llibreries participants a la campanya –de 457 el 2021 a 462 el 2022, amb una important concentració d’establiments a Barcelona. En concret, 321 de les llibreries participants en la campanya del 2022 van situar-se en aquesta província; 57 a Girona; 45 a Tarragona i 34 a Lleida.

  En conjunt, es van vendre més de 6.000 títols de 400 editorials. A més, la principal llengua triada pels infants va ser el català, amb unes vendes que representen un 72% dels llibres –front als llibres adquirits en castellà, que van ser del 28% del total.

  La campanya Fas 6 anys. Tria un llibre també compta amb la col·laboració del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea, del Departament d’Igualtat i Feminismes, l’Institut d’Estadística de Catalunya, l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció, l’ONCE i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Per part del sector editorial, també col·laboren en la campanya el Gremi d’Editors de Catalunya i l’Associació d’Editors en Llengua Catalana.

  Comentarios
  Multimedia Diari