Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    La Setmana de la Ciència de la URV busca despertar l’esperit científic en 1.100 escolars del Camp de Tarragona

    Durant dues setmanes es faran tallers relacionats amb el canvi climàtic a joves d’entre deu i divuit anys

    13 noviembre 2023 18:48 | Actualizado a 14 noviembre 2023 20:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    La Setmana de la Ciència de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha arrencat aquest dilluns dues setmanes de tallers pels quals hi passaran fins a 1.100 escolars d’entre deu i divuit anys del Camp de Tarragona. L’objectiu és despertar l’esperit científic dels joves, que amb el suport d’alumnes dels graus de Química i Enginyeria Química faran experiments relacionats amb la lluita contra el canvi climàtic. Entre aquests hi ha la captació de CO2 mitjançant biomassa, la reducció d’emissions gràcies a l’eficiència energètica o l’origen del canvi climàtic. Cadascuna de les activitats està adaptada a l’edat de l’alumnat i totes es desenvolupen a les instal·lacions del Campus Sescelades de la universitat.

    Els alumnes de sisè de primària de l’escola Pau Delclòs de Tarragona han estat els primers en participar en els tallers. En diferents grups han pogut experimentar amb el funcionament d’un aparell generador de CO2 i n’han investigat l’efecte de l’increment de la quantitat en la composició de gasos atmosfèrics. També han pogut comprovar com la presència de biomassa, en aquest cas plantes aquàtiques, ajuda a captar CO2.

    «Estem aprenent una mica sobre el canvi climàtic i com ens afecta», ha explicat Olívia Navarro, una de les joves participants, que ha afegit: «és molt ‘guai’ perquè així no faig classe», ha comentat entre rialles. Tot i no ser una lliçó com les habituals a l’aula, per al professorat de l’escola del grup l’experiència també és molt positiva. Un d’ells és Joseba Iparraguirre, que ha comentat que «per l’alumnat és atractiu perquè és tot manipulatiu i els hi agrada molt. La seva companya, Núria Roig, ha indicat que «tot el que sigui sortir del centre els motiva» i que un dels elements que satisfà els mestres és «que treballen problemes mediambientals i veuen com evoluciona la tecnologia i quines aplicacions té en la vida quotidiana». Les sessions estan dirigides per vuit alumnes de la URV dels graus de Química i Enginyeria Química.

    50 activitats a la URV

    Durant aquests dies la URV organitzarà una cinquantena d’activitats de les més de 400 que es faran a nivell de tota Catalunya. Entre aquestes hi ha xerrades teatralitzades i accions en diferents punts del territori. «La divulgació científica forma part de l’ADN de la URV», ha destacat el rector, Josep Pallarès. Més enllà de despertar vocacions i interès, la iniciativa també pretén «que les persones que tenen capacitat per crear la ciència del futur hi tinguin accés», ha destacat el rector.

    Des dels Serveis Territorials d’Educació a Tarragona, Enric Bolaño, ha indicat que «la ciència no avança sense la tecnologia, ni al revés» i que amb accions com la setmana de la ciència «es fomenta el pensament crític de l’alumnat». «Ells seran els futurs investigadors que amb la seva creativitat per buscar noves solucions buscaran respostes als reptes que ens proposa el segle XXI», ha exposat. En aquest sentit, les jornades compten amb el suport de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT). La seva directora general, Maria Mas, ha posat en valor que «la indústria, la ciència i la química en aquest territori és un ‘pack’ útil que dona valor i sentit» a la seva activitat diària.

    Comentarios
    Multimedia Diari