Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    «Llegir clàssics en veu alta és molt enriquidor»

    El Col·legi Mare Nostrum de Tarragona treballa la comprensió lectora en totes les asignatures

    19 febrero 2024 10:56 | Actualizado a 20 febrero 2024 07:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    La comprensió lectora dels alumnes catalans és al punt de mira després que l’últim informe PISA la situés a la cua de l’Estat, amb una puntuació de 462, 38 punts menys que fa deu anys. Malgrat aquests mals resultats a nivell autonòmic, són molts els centres educatius que treballen per millorar el nivell de comprensió lectora dels seus alumnes És el cas del Col·legi Mare Nostrum de Tarragona, on la comprensió lectora sempre ha preocupat i l’han treballat de manera especial. Moisés Méndez, director del centre, explica al Diari que «treballem la comprensió lectora en totes les asignatures. Es més, normalment la primera pregunta dels exàmens de qualsevol materia té un component de comprensió (enunciats de problemes, resums de petits textos, context per resoldre, etc.)».

    Ara, el col·legi ha fet un pas més amb la lectura de clàssics en veu alta, un projecte que van posar en marxa fa tres cursos i que està donant uns resultats molt positius. Méndez comenta que «vam veure que la capacitat dels alumnes per retenir la informació que se’ls donava durava i volíem reforçar aquest aspecte. Per això vam apostar per la lectura en veu alta de clàssics universals amb un clar objectiu: millorar la seva capacitat d’atenció, millorar les seves habilitats lingüístiques i enfortir la seva concentració, que puguin percebre una lectura i extreure’n les pròpies idees, a més d’interactuar amb el professor», que és qui llegeix el text.

    La lectura que pot fer un professor en veu alta, amb l’entonació correcta, les pauses i l’expressivitat que li cal, «ajuden a una correcta comprensió», explica Moisés Méndez.

    A més, el context social actual, en què tot es fa ràpid, «sense parar gaire atenció, la lectura no n’és una excepció. Es llegeix en diagonal, sense interioritzar la informació», assegura el director del Col·legi Mare Nostrum, qui afegeix que «ara mateix, ni tan sols un bon lector te garantida la millora en l’ortografia per exemple, pel sol fet de llegir, perquè es fa d’un altra manera». Per aquest motiu, «se’ls ha d’ensenyar a llegir correctament, Compartir en veu alta, ara llegint el professor, ara llegint l’alumne, és una bona manera de seguir aprenent».

    La lectura de clàssics en veu alta també «és molt enriquidora, perquè tots els alumnes del col·legi treballen una mateixa lectura, evidentment cada curs al seu nivell. Sentir a un nen d’I4 parlant amb un altre de 4t d’ESO sobre alguna anècdota d’Ulisses o d’un viatge de Phileas Fogg és sorprenent i molt gratificant», diu Moisés Méndez..

    Des d’infantil (3 anys) fins a quart d’ESO, una o dues vegades per setmana, el professor llegeix els alumnes un text en veu alta d’un clàssic. Aquest curs ha tocat La Volta al mon en 80 Dies, de Julio Verne.

    Però aquesta activitat no queda en una simple lectura en veu alta, sinó que es relaciona directament amb «la capacitat d’expressió i comprensió a nivell escrit», comenta el director del col·legi, que afegeix que «es fa un treball paral·lel d’interacció professor- alumnes, amb preguntes, respostes, escriptura sobre allò que s’ha llegit, etc.». A més, gran part de l’activitat de la vida escolar del centre al llarg del curs, com ara els teatres, espais del centre o la festa de final de curs, gira al voltant d’aquest clàssic.

    La lectura de clàssics en veu alta no és la única activitat que es duu a terme per treballar la comprensió lectora dels alumnes del Col·legi Mare Nostrum. També hi ha l’acompanyament d’alumnes de 5è i 6è que llegeixen a altres de 1r i 2n, com si fossin els seus padrins de lectura. O la lectura assistida amb teràpia de gossos, mitjançant la qual un docent s’acompanya d’un gos a la classe per crear un ambient de tranquil·litat on es pugui llegir un text. Sense oblidar el «treball exhaustiu d’expressió escrita que fem amb els alumnes d’Infantil (5 anys) i 1r i 2n. Cada día o cada dos dies han de fer un escrit perquè s’acostumin a escriure, llegir-lo i ser capaços d’entendre’l», explica Méndez. També es fan concursos de lectura en veu alta i plans lectors a tots els cursos.

    Comentarios
    Multimedia Diari