Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Petits superheroïnes i superherois per fomentar la inclusió

    La Fundació Nineta dels Ulls promou una jornada als col·legis per posar en valor el respecte cap a la diferència i, alhora, donar a conèixer la malaltia del retinoblastoma

    20 noviembre 2023 11:07 | Actualizado a 21 noviembre 2023 20:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Poc podrien imaginar-se la Carme i el Joan Carles quan van crear a l’octubre de 2020 la Fundació Nineta dels Ulls que, tres anys després, més d’un centenar de col·legis –entre ells un bon número de la província de Tarragona, però també de la resta de Catalunya i de l’Estat- anaven a sumar-se a la 3a Jornada dels Superheroïnes i els Superherois, una iniciativa didàctica i pedagògica dirigida a alumnes de 3 a 16 anys, l’objectiu principal de la qual és promoure la inclusió de tots els infants a les aules.

    Els pares de Júlia, una nena que havia estat diagnosticada de rinoblastoma al 2018, van crear la fundació fa tres anys per a donar a conèixer aquesta malaltia minoritària, el càncer ocular més freqüent en menors de sis anys i que té una incidència d’un cas per cada 15.000 nous naixements, la qual cosa provoca que sigui difícil aconseguir finançament per a la recerca, com en la majoria de càncers infantils.

    Una vegada creada la fundació, Carme Julià explica que «van començar a arribar-nos, sobretot per part d’adolescents, testimoniatges de pacients de retinoblastoma del malament que ho havien passat en el col·legi i institut perquè portaven una pròtesi ocular. Això va ser el que ens va animar a treballar en els col·legis, a través d’una jornada, la inclusió, les diferències que tenim entre tots nosaltres i el bonic que és ser diferents, sempre destacant que tots tenim una cosa bona en el nostre interior. Això és el que volem fomentar en la jornada: que tots tenim una cosa bona i positiu».

    Dit i fet. La Fundació Nineta dels Ulls va organitzar en el curs 2021-2022 la 1a. Jornada dels Superheroïnes i els Superherois, amb la participació d’unes 60 escoles, la majoria de la província de Tarragona, i també de Catalunya i alguna de Galícia. A l’any següent (curs 2022-2023) es van afegir, com a coordinadores, a la segona edició de la jornada una família del País Basc i una altra de Tenerife, amb una dotzena de col·legis participants. Per a aquesta tercera edició, fins al moment, s’han apuntat a la jornada unes 90 escoles, entre Catalunya, Galícia, País Basc i Tenerife, «però esperem superar les del curs passat, que van ser 111, 43 de les quals de Catalunya (36 del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre)», comenta Carme, qui recorda que «cada centre tria el dia que vol fer la jornada. Pot ser un matí, una tarda o, fins i tot, hi ha col·legis que la fan durant diversos dies en una setmana».

    La paraula clau en aquest projecte és: inclusió. Carme Julià comenta que «nosaltres oferim als col·legis algunes propostes d’activitats, depenent de cada cicle (infantil, primària i secundària). Intentem que durant aquesta jornada es treballi la cohesió de grup, la millora de l’autoestima d’alguns alumnes, en definitiva fer treballar l’autoconeixement des de petits i fomentar aquestes superheroïnes i superherois que tots els nens tenen, però no els que surten en les pel·lícules i que tots coneixem, sinó per exemple una àvia que és una gran cuinera. Intentar fomentar aquestes superheroïnes i superherois quotidians».

    La fundació proposa activitats graduades segons els cicles i nivells educatius. Per exemple, per als alumnes d’educació infantil hi hauria activitats com pintar-se l’antifaç de superheroïna i superheroi; emplenar un mural amb post-its en els quals les famílies hagin escrit el seu superpoder; reflexionar sobre quin superpoder (individual) tenen; o fer un dibuix del logo de la fundació amb gomets. Per als alumnes d’educació primària es proposa, entre altres activitats, escriure en grups petits un conte de superheroïnes i superherois; representar la història teatralment; o escriure un còmic i preparar un vídeo amb les seves imatges i narrar-lo amb veu. Finalment, per als alumnes d’ESO algunes de les propostes són crear en grups un lapbook sobre els superpoderes individuals o escriure la lletra d’un rap sobre el treball en equip i gravar-lo.

    Carme Julià recorda que «l’objectiu de la tercera jornada era expandir-nos, però ara com ara no s’ha notat molt. Esperem que en el segon trimestre s’animin més col·legis».

    A més, Carme afegeix que «els col·legis ens diuen que aquesta iniciativa els agrada molt perquè, encara que alguns d’ells ja treballen en temes solidaris, els permet transmetre als alumnes conceptes com la inclusió, la solidaritat o l’esforç. Alguns centres ens han dit que aquesta jornada els ha ajudat a conèixer una mica millor als seus alumnes, a fer cohesió de grup i treball en equip i a ser més comprensius amb les diferències».

    Pluja d’idees col·lectives

    Entre les activitats que la Fundació Nineta dels Ulls proposa als col·legis en aquesta jornada està una pluja d’idees col·lectives sobre aspectes i qualitats que ens agradin, o de nosaltres o de les altres personas, que s’aniran anotant a la pissarra. Els alumnes hauran de dir paraules, exemples o frases del tema que els passin pel cap i també es poden anar introduint alguns exemples per dinamitzar l’activitat.

    Per exemple, algunes de les preguntes proposades en aquesta activitat podrien ser: poder estar satisfets/contents de com som?; Perquè? Pe físic, caràcter, gustos, etc.?; Hi ha coses que us agraden de vosaltres i d’altres no tant?; Aquestes últimes, voldríeu canviar-les?; Creieu que tothom té aspectes posotius que es poden destacar?

    Comentarios
    Multimedia Diari