Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Quan l’escola es transforma en un museu

    El Col·legi Maria Rosa Molas inaugura avui l’exposició de la 7a edició del musART, un projecte amb l’art com element transversal

    19 febrero 2024 10:49 | Actualizado a 20 febrero 2024 07:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    El Col·legi Maria Rosa Molas de Reus torna a respirar art per tots els racons. Un curs més (i ja en van set), aquest centre educatiu s’ha transformat durant uns dies en un museu gràcies al musART, un projecte en clau d’innovació educativa, amb l’art com a element transversal i transformador de la societat.

    Els dies 1 i 2 de febrer passats, cada cicle educatiu va treballar la vida i l’obra d’un autor i el corrent artístic a què pertany. Com que es tracta d’un projecte interdisciplinari, els alumnes -a través del llenguatge artístic- han pogut apropar-se als esdeveniments històrics que van afavorir el naixement de diferents corrents artístics de finals del segle XIX i mitjans del XX, i la seva repercussió sobre el món.

    Els alumnes d’Infantil han treballat el Surrealisme amb la figura de Joan Miró; els del cicle inicial de Primària els ha tocat el Surrealisme i Cubisme de la mexicana Frida Kahlo; l’Impressionisme de Vincent Van Gogh ha estat per als estudiants de cicle mitjà de Primària; l’Expressionisme de Picasso, Edvard Munch i Kandinsky, per als de cicle superior i, finalment, els alumnes de l’ESO han treballat el Pop Art amb els artistes Andy Warhol i Roy Lichtenstein.

    A Cicles Formatius, els estudiants també han aportat el seu granet de sorra amb l’actualització del lloc web que van crear des del començament del projecte.

    Helena Queralt, mestre de cicle superior de Primària, es l’ànima mater d’aquest projecte des de que va nèixer fa set cursos. «Al seu dia se’m va acudir la idea de convertir l’escola en un museu. Als inicis vaig comptar amb l’ajuda de Montse Trias, una professora que tenia experiència museística i que ens va ajudar a donar forma al projecte», recorda l’Helena, qui també destaca «la implicació de tots els alumnes. El MusART agrada molt, perquè -entre altres coses- ajuda a trencar amb la rutina del curs i durant dos dies els alumnes fan coses diferents». Sense oblidar el gran objectiu d’aquest projecte: «posar en valor l’art i a través d’ell poder treballar també altres coses». El treball destaca tant a nivell individual com col·lectiu. Aixó significa que tots els alumnes han hagut de fer un dibuix o pintura del seu autor, però també hi ha obres, com murals o pintures més grans, que s’han fet a nivell grupal.

    Tots els treballs que han realitzat els alumnes estan repartits per diferents espais de l’escola. Un any més, les famílies tindran l’oportunitat de veure’ls, completant un recorregut que començarà amb el Surrealisme de Joan Miró, a càrrec dels més petits de la casa (Infantil), i que acabarà amb l’Impressionisme de Van Gogh, treballat per els alumnes de cicle mitjà de Primària.

    Serà aquesta tarda i la gran novetat d’aquest any és que la visita serà teatralitzada. Tres alumnes de l’ESO acompanyaran les famílies durant el recorregut: un representarà el personatge del pintor reusenc Marià Fortuny i els altres dos el de dos estudiants d’art. Aquest serà el fil conductor ia cada espai expositiu es trobarà un altre alumne d’ESO representant el pintor en qüestió i donant una petita explicació sobre la seva obra.

    Certamen fotogràfic

    Una altra de les novetats del musART d’enguany es la convocatòria d’un certamen de fotografia per tota la comunitat educativa (alumnat, professorat, famílies i personal no docent) perquè siguin part activa. Els participants (uns 35) han presentat fotografies d’obres d’art d’estil pictòric lliure, on els protagonistes han estat ells mateixos, fent-ne una interpretació lliure per donar-li una visió moderna i personal. Aquest certamen fotogràfic està exposat a la biblioteca del col·legi, formant part del musART, i es podrà veure aquesta tarda al final de tot el recorregut.

    A l’edició del curs passat,el fil conductor va ser les estacions en relació a la consciència ecològica, a la sostenibilitat, al canvi climàtic i als ODS. A banda, es va produir un vídeo on, a través d’un rap escrit i cantat pels alumnes, el projecte es va poder mostrar des d’un llenguatge audiovisual.

    Comentarios
    Multimedia Diari