Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Germanor i rialles a la Riera de Gaià entre colles castelleres

L’any passat va néixer una actuació entre castellers i aficionats del municipi per celebrar la Festa Major que enguany s’ha repetit

21 julio 2023 11:30 | Actualizado a 21 julio 2023 11:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Cada 9 d’agost, diferents aficionats als castells s’apleguen a Llorenç del Penedès, per realitzar castells al seu poble. Doncs ara, aquesta tradició també s’extrapola a la Riera de Gaià. No és el 9 d’agost, és un 20 de juliol, però també és en el marc de la seva Festa Major.

Per conèixer l’origen d’això ens hem de remuntar a l’any 2015. Com era habitual, els Castellers d’Altafulla, la Colla Joves Xiquets de Valls, i els Xiquets de Tarragona van anar a fer l’actuació castellera que cada any realitzaven. Just després, diferents castellers i castelleres de les tres colles i del municipi es van fer una fotografia de germanor davant l’església. I això, va ser la llavor de tot el projecte.

Albert Martín, casteller dels Xiquets de Tarragona, i Josep Maria Gaya, actual cap de colla dels Xiquets del Serrallo, son dues de les persones que van viure els incis. Tots dos expliquen que l’any 2018 van crear un grup de whatsapp on hi havia unes 10 o 12 persones castelleres del municipi. En aquell moment, allí, només parlaven de les actuacions, i comentaven castells, però segons Gaya, si que «el somni de poder fer un castellet algun dia hi era». De fet, un any després, al 2019 fan una primera reunió, però la pandèmia s’imposa.

Martín assegura que la idea «era fer un pd4 caminant l’any 2020, però la covid-19 ens ho va impedir». Van haver d’esperar dos anys per poder-ho realitzar, i no va ser fins el passat 2022 quan van fer un pd4, i un pd4 caminant. Entre riures Gaya diu que «enguany som més, no entenc d’on ve tanta gent». És cert que han aconseguit arreplegar a més d’una trentena de persones, i que fa un mes que assagen, i han provat el 3d6, el 2d6 i el 3d6a. Tant l’Albert com el Josep Maria asseguren que hi ha «un ambient molt bo, tot i ser persones de diverses colles».

Amb tot, Albert Martín, reivindica que la Riera de Gaià sempre ha sigut un poble casteller. De feit, recorda que van tenir el Bertran de la Riera de Gaià, un mític casteller de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, i que era molt conegut al municipi. Actualment, compten amb un gegant que el recorda. El seu nom era Josep, va fer de segon, i va coincidir amb altres renombrats castellers com l’Esperidió o l’Anton de l’Escolà. De fet, va ser segon al mític 4d9sf del 1881 durant la diada de la Mercè.

D’Arreplegats a Espigolats

Inicialment, l’any passat, es van anomenar Arreplegats de la Riera de Gaià. Un nom que enguany ja han canviat, perquè així com apunta Gaya «ja hi ha una colla castellera universitària que es diu així». Fa referència als Arreplegats de la Zona Universitària. Per aquest motiu, enguany, han decidit autoanomenar-se Espigolats i Espigolades de la Riera de Gaià. L’Albert afirma que «l’espígol és un element molt autòcton del nostre municipi, i per això ens hem decantat per aquest nom».

Per fer els assajos tots porten camises de quadres i pantalons texans, en format castellers a l’antiga. L’any passat es van fer unes enganxines amb el logotip, però enguany com han canviat el nom, també han canviat el disseny. A més, han creat uns mocadors, que ahir mateix, cap al migdia, anaven a buscar, per poder-los repartir a la nit.

Pel que fa a la canalla compten amb dues nenes que son membres de la Colla Vella Xiquets de Valls, i viuen al municipi, mentre que els dosos son dues noies de baixa estatura, que una té 15 anys i l’altra poc més de 20.

Després d’aquests dos anys, esperen que la implicació i les ganes continuïn, i que l’esdeveniment es pugui repetir cada any, el dia 20 de juliol, i es converteixi en tradició.

Comentarios
Multimedia Diari