Homenatge al pintor Joan Cunillera i Artigal avui a Santes Creus

La trobada dedicada a l’artista de Vila-rodona començarà a les 12 h i inclourà la presentació d’un llibre i la inauguració de dues exposicions amb obres del Museu de Valls i de col·leccions particulars

| Actualizado a 12 febrero 2022 07:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Avui a les dotze del migdia, Santes Creus serà el marc de la part central de les Jornades d’Homenatge al pintor Joan Cunillera i Artigal (Vila-rodona 1933-Santes Creus 2021). Fent un ràpid repàs a la personalitat i l’obra pictòrica de Joan Cunillera, d’entrada consignar que fou un pintor de formació autodidàctica que va iniciar la seva trajectòria artística a partir de l’estada que feu a Santes Creus el pintor neozelandès Cedric Savage, cap a la segona meitat dels anys 50. A partir d’aquí i gairebé fins al final de la seva vida Cunillera va mostrar la seva prolífica creativitat.

A partir de 1973 i fins a l’any 1984, el pintor vila-rodoní va formar part del grup artístic Un Nus, considerat com una de les millors i més destacades iniciatives artístiques de les comarques tarragonines del segle XX.

En aquest període, l’artista es prodigà en una obra caracteritzada per l’abstracció de signes i formes de tons grisencs o uniformes. Posteriorment, l’obra de Joan Cunillera va fer un gir cabdal, iniciant un camí nou en solitari en què assajà temes figuratius traçats amb pinzellada lliure i emotiva, curulla de color. Una obra evolutiva en el tractament de la figuració, en una interpretació personal i transformadora de la realitat, a partir d’una utilització de color impactant i generosa.

Prosa i pintura valenta

En l’acte d’avui a Santes Creus es presentarà el llibre de Josep Santesmasses i Ollé, Més enllà de la teva mort. Diàleg (im)possible amb Joan Cunillera i Artigal. Val a dir que el també vila-rodoní Santesmasses va començar a escriure el llibre, editat per Cossetània, l’endemà mateix de la mort de Joan Cunillera. L’autor del llibre explica que el motiu que l’ha mogut a escriure’l no ha estat altra que «continuar per part meva mantenint una difícil i potser impossible conversa amb tu», en referència al pintor. Afegeix: «No ho sabrem mai si darrere les meves paraules hi ha recepció per part teva. Penso, però, que d’alguna manera, fins i tot si només ets memòria i no hi ha res més, el diàleg és possible».

El periodista i escriptor, Agustí Pons, prologa el llibre i escriu: «Santesmasses fa una biografia de Joan Cunillera que no comença el dia que va néixer el seu amic ni acaba el dia de la seva mort, sinó que constitueix una llarga carta que no deixa de ser una biografia detallada del pintor, però que a la vegada, s’endinsa sense por en el terreny de l’assaig, de la reflexió sobre els petits i grans temes de la vida i, naturalment, sobre el gran tema que no és altre que la mort».

Pons conclou afirmant que «la prosa de Santesmasses, com la pintura de Cunillera, és valenta. No té por d’arribar al fons de les definicions». La presentació anirà a càrrec del mateix Agustí Pons i hi intervindrà també l’autor. Tot seguit, el professor de literatura catalana de la URV i escriptor, Magí Sunyer, pronunciarà una conferència a redós de l’obra literària presentada referent a la figura del pintor homenatjat.

El mateix matí, a les 12.30 hores, a la sala municipal d’exposicions també s’inaugurarà la mostra: Joan Cunillera i el grup Un Nus (1971-1984) (obres del Museu de Valls). A continuació, al refetor del Monestir de Santes Creus s’inaugurarà l’altra exposició: Joan Cunillera i el paissatge de Santes Creus (obres de col·leccions particulars). En aquest sentit, s’han seleccionat dues temàtiques: el paisatge, sobretot la vibrant al·legoria dels arbres, i el conjunt patrimonial de Santes Creus. Totes dues exposicions seran presentades per Jordi París, director del Museu de Valls, les quals es podran visitar fins al 18 d’abril.

Més actes

El dissabte 19 de febrer a Vila-rodona, vila natal de Cunillera, la biblioteca municipal acollirà a les 18.30 hores el diàleg obert: El Joan Cunillera que vam conèixer, al voltant del llibre de Josep Santesmasses, amb la presència de persones que van conviure molt directament amb el pintor.

Finalment, a Valls, el dimecres 23 de febrer a les 19.30 hores, a la sala d’actes de l’Institut d’Estudis Vallencs tindrà lloc una taula rodona sobre Joan Cunillera i la seva obra artística, amb la participació de Lluïsa Clols i Sefa Figuerola, artistes, Gabriel Guasch escriptor i Jordi París, director del Museu de Valls.

Comentarios
Multimedia Diari