Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La catedràtica Mary Nash oferirà la conferència ‘14 d’abril, dia dels valors republicans’ a Tarragona

Les presentacions d’una exposició i un llibre, altres actes destacats dins el programa de Memòria Democràtica

08 abril 2024 13:47 | Actualizado a 08 abril 2024 15:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquesta setmana, amb motiu del 14 d’abril, dia de la proclamació de la Segona República i dins el programa de Memòria Democràtica de Tarragona, se celebren una sèrie d’actes des de l’Arxiu municipal. Entre aquests actes, destaca la conferència que durà a terme la catedràtica d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona (UB), Mary Nash, doctora honoris causa de la URV i fundadora de l’Associació Espanyola d’Investigació d’Història de les Dones; el divendres 12 d’abril a les 12h a l’Antiga Audiència.

Així mateix, durant la setmana, també es duran a terme altres accions com l’obertura de l’exposició Exiliades. Els fils vermells entrellaçats, una mostra que ressegueix l’empremta de 18 perfils de dones exiliades de diferent trajectòria política, professional i social. És una aproximació a l’exili republicà a través de la perspectiva de gènere que es podrà veure fins al 5 de maig a l’Antiga Audiència.

Creada pel Museu de l’Exili (MUME) l’any 2023, la mostra arriba a Tarragona amb voluntat de donar a conèixer perfils de moltes d’aquestes dones que van enfrontar-se a una doble exclusió: la que tenien com a dones i la derivada de la seva condició de refugiades polítiques. I van fer-hi front amb les eines que tenien a l’abast, la seva formació o la seva militància política, les xarxes de suport o els recursos econòmics que disposaven. Les seves biografies són, bàsicament, exemples de resistència i fidelitat als seus compromisos.

Un altre dels actes del programa és la presentació del llibre Tarragona, revolució i guerra de Jordi Piqué Padró, serà dijous 11 d’abril, a les 19h a l’Arxiu. Un recorregut visual d’una selecció de més de 160 imatges, en bona part d’Hermenegild Vallvé, contextualitzades i descrites amb textos de l’autor i que ens traslladen a la Tarragona de fa 90 anys. En concret, durant el període més significatiu i dramàtic de tot el segle XX: la Revolució i la Guerra Civil (1936-1939).

Finalment, diumenge, com cada any, es retrà homenatge a les víctimes de la repressió franquista de les comarques tarragonines, en un acte solemne al cementiri, a les 12h del migdia.

Dona pionera

Mary Nash ha estat una pionera en la recerca i la docència en la història de les dones. El seu àmbit principal d’estudi han estat les dones i la resistència antifeixista durant la Segona República i la Guerra Civil i n’és autora de diversos llibres i articles com Rojas. Las mujeres republicanas en la guerra civil (1999/2024), Mujeres en el mundo.

Historia, Retos y movimientos (2004/2022), Dones en transició. Les dones en la Barcelona de la Transició (2007), Treballadores. Un segle de treball femení a Catalunya (2010). Ha rebut la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1995), la Medalla al treball President Macià (2008), la Medalla i la Placa Narcís Monturiol (2018).

Comentarios
Multimedia Diari