Mont-roig commemora el centenari de ‘La Masia’ de Joan Miró

El programa d’activitats té com a objectiu remarcar la importància del context social, paisatgístic i sensorial de Mas Miró

| Actualizado a 07 abril 2022 11:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Fundació Mas Miró i l’Ajuntament de Mont-roig del Camp han presentat avui el programa d’actes 100 anys inspirant, que s’allargarà fins a final d’any i que també compta amb el suport econòmic de la Successió Miró, la Diputació de Tarragona, la Secretaria d’Estat de Turisme i el patrocini de l’Associació de Càmpings de Mont-roig del Camp.

Aquest té com a objectiu remarcar la importància del context social, paisatgístic i sensorial del Mas Miró, tot generant una oportunitat única per connectar i entendre millor l'artista i el seu paisatge emocional. A través d’una trentena d’activitats pedagògiques, participatives, multidisciplinàries i virtuals s’explorarà l'univers mironià i tot allò que l'envolta.

Amb 100 anys inspirant, la Fundació Mas Miró i l’Ajuntament de Mont-roig del Camp llancen una programació que vol subratllar la innovació, la creativitat i la importància del territori com a font d’inspiració. El Mas Miró va inspirar a Miró, i cents anys després encara segueix inspirant a artistes i creadors de diferents disciplines, amb els que s’està treballant per fer la masia un espai de reflexió per a les noves generacions.

En el programa trobem propostes molt especials i originals, com un concert inspirat en la sèrie Constel·lacions, una obra d’audio-teatre, la recreació històrica del mas, una exposició inèdita sobre Mas Miró amb models de guix originals de Miró, i l'extracció de l’essència de La Masia. A més a més d’una llarga llista d’activitats familiars, conferències i espectacles de tota mena, que també arribaran a diversos espais del poble de Montroig i a Miami Platja.

Acte institucional d’inauguració del centenari

El 21 d’abril al matí tindrà lloc l’acte institucional d’inauguració de l’any del Centenari de La Masia amb la presència de les 3 fundacions que porten el seu nom: la Fundació Mas Miró de Mont-roig del Camp, la Fundació Joan Miró de Barcelona i la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma de Mallorca. Està prevista també l’assistència de diversos representants polítics, col·laboradors propers d’aquestes fundacions i representants del món cultural del territori i d’altres parts del país.

Els actes més destacats del programa

El 25 de juny tindrà lloc la recreació història La Masia pren vida. Durant tot un dia es podrà reviure el Mas Miró de 1922 tal com el va sentir Joan Miró gràcies al treball de Mandrilia Associació i la Masia de Castelló. Es tracta d’una recreació històrica única per totes les edats on es podrà experimentar en primera persona el que era viure en aquella època.

El compositor Hèctor Parra presentarà el 30 de juliol al Mas Miró, en preestrena mundial, el concert-taller La Masia ressonant (a través de 7 Constel·lacions), un cicle poètic musical inspirat en la cèlebre sèrie mironiana. 

També al Mas Miró s’estrenarà un nou espectacle sonor, Siliqua, un Story Walker escrit i interpretat per l’actor Pol López que ens submergeix en una trama contextualitzada en el Mas Miró. Un viatge auditiu on l'espectador viurà d'una manera diferent aquest paisatge tan singular i significatiu per l'artista Joan Miró i que es podrà veure a partir del 10 de juliol.

Al Centre Cultural Església Vella de Mont-roig es podrà veure de juny a mitjans d’agost una exposició inèdita sobre la relació entre Miró i Mont-roig: L’ànima de la forma. Mont-roig o l’essència de Miró. Hi haurà exposats models originals en guix de les escultures de Miró, imatges de la vida i obra de l’artista i també objectes significatius dels seus processos creatius i d’inspiració. Un apropament a les reflexions, valors i vida personal de l’artista que permetrà conèixer millor el significat de la seva obra i els seus mètodes de treball.

Una de les propostes més innovadores serà la destil·lació de l’essència de La Masia, a partir d’un taller que es farà el 27 de maig. El sentit de l'olfacte juga un paper de transcendental importància en les nostres emocions, els nostres records i la nostra relació amb l'entorn. El projecte de destil·lar el quadre La Masia de Joan Miró busca recrear l'atmosfera atemporal que va inspirar a l'artista de la mà de Viti Vinci.

El centenari de La Masia vol ser un esdeveniment participatiu que compti amb la presència activa del teixit cultural del municipi. Serà el 17 de setembre amb Paisatges i retrats quan els artistes de Mont-roig del Camp, a través d’una proposta escènica itinerant i participativa, seran els grans protagonistes. Amb la direcció escènica d’Iban Beltran, aquesta acció escènica mostrarà l’ànima d’aquest entorn a través d’una acció visual i narrativa que donarà espai i veu als habitants i especialment als artistes de Montroig.

Un altre dels moments especials serà la connexió virtual entre la National Gallery of Art de Washington (actual propietària del quadre La Masia) i Mas Miró. Joan Punyet Miró, net de Joan Miró, i Harry Cooper (Senior Curator and Head of Modern and Contemporary Art) conversaran sobre la importància del context de la masia i Mont-roig per a Miró, unint en una sola pantalla el quadre La Masia i el Mas Miró, la façana del qual és el model de la cèlebre pintura.

La conversa es retransmetrà per streaming als canals de la National Gallery i de Mas Miró, i després estarà disponible en els webs d’ambdues institucions.

El programa complet es pot consultar a la pàgina web de la Fundació Mas Miró i de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp.

Comentarios
Multimedia Diari