Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Olga Xirinacs, Premi Trajectòria a la Creació al Tiana Negra 2024

El barceloní Eduard Castanyo s’ha emportat el Premi Trajectòria a la Traducció

21 enero 2024 06:47 | Actualizado a 21 enero 2024 06:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’escriptora tarragonina Olga Xirinacs ha estat la guanyadora del Premi Trajectòria a la Creació i el barceloní Eduard Castanyo s’ha emportat el Premi Trajectòria a la Traducció al festival Tiana Negra 2024.

Els dos guardons es van crear l’any passat amb l’objectiu de reconèixer la tasca dels autors i traductors més importants del gènere negre en català.

Olga Xirinacs (Tarragona, 1936) és escriptora i professora de piano pel Conservatori de València, i la seva obra literària comprèn poesia, novel·la, relat i assaig.

Xirinacs ha obtingut nombrosos premis entre els quals el Josep Pla per Interior amb difunts (1982), el Sant Jordi per Al meu cap una llosa (1984), el Ramon Llull per Zona marítima (1986), el Sant Joan per Enterraments lleugers (1990) i el Ciutat de Palma per Sense malícia (1994). Més recentment s’ha emportat el Ciutat de Badalona de Narrativa Juvenil gràcies a Un cadàver per sopar (2000) i el Premi Sèrie Negra de Novel·la per No jugueu al cementiri (2002).

Per la seva banda, Eduard Castanyo (Barcelona, 1964) és llicenciat en filologia anglesa, professor, traductor i corrector. En ficció ha traduït nombrosos autors com Douglas Adams, John Banville/Benjamin Black, Lewis Carroll, Arthur C. Clarke, Roald Dahl, Suzette Haden Elgin, Robert Heinlein, Henry James, Rudyard Kypling, Frank McCourt, Tom Sharpe o Virginia Woolf.

Coincidint amb la inauguració del certamen, aquest divendres també es va entregar ‘onzè premi Memorial Agustí Vehí - Vila de Tiana que va anar a parar a l’escriptor de Castelló d’Empúries, Lluís Riera per la novel·la L’escorxador.

L’obra es va imposar entre els 26 originals rebuts, per «l’originalitat de la trama, la solidesa dels personatges, l’excel·lència de la prosa i la fluïdesa de la llengua» emprada per Riera.

El certamen literari se celebra fins avui, un clar protagonisme del ‘true crime’ i una mirada especial al gènere negre juvenil amb un club de lectura específic. D’altra banda, es mantenen les activitats clàssiques, com la ‘Cadira d’orelles’, el ‘Trivial Negre’ i ‘Quatre Negres i un saxo’, on es presentaran les principals novetats del gènere.

Comentarios
Multimedia Diari