Paul Auster reivindica la vida i obra de l'escriptor i periodista Stephen Crane en la seva nova novel·la

«L'autor de 'La llama inmortal de Stephen Crane' assegura que els llibres són "el lloc més bonic on viure»

| Actualizado a 17 septiembre 2021 15:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L'escriptor nord-americà Paul Auster reivindica en la seva nova novel·la la vida i obra del periodista i escriptor Stephen Crane (1871-1900) durant els anys en els quals Estats Units va passar a ser el país de Billy el nen a convertir-se en el país de Rockefeller. 'La llama inmortal de Stephen Crane' (Seix Barral), com ha explicat el mateix Auster, són essencialment «dos llibres o dos esforços»: per una banda volia explicar la història de la vida de Stephen Crane i per altra tenia el projecte de presentar la seva obra. «Els llibres són el lloc més bonic on un pot viure», ha assegurat en el transcurs de la roda de premsa.

Al llibre es narra la història de Stephen Crane que va malviure durant l'últim terç del segle XIX escrivint articles, novel·les, relats i poesia, i va treballar com a corresponsal de guerra i va defensar els drets dels més desfavorits. Era un enamorat del salvatge Oest i dels baixos fons, va sobreviure a un naufragi, es va enfrontar a la policia a Nova York, va tenir una gran amistat amb Joseph Conrad a Anglaterra i va morir de tuberculosi a Alemanya als 28 anys. Com destaca Seix Barral, Crane es va convertir en un dels clàssics de la literatura nord-americana.

Auster ha dit que admira molt Crane perquè era capaç de fer coses que ell no ha pogut fer mai. «La meva escriptura es basa en explicar històries, no hi ha molta descripció ni diàlegs, explico històries com es feia abans i la meva inspiració són els contes de fades i les novel·les i la manera com penso i executo les meves històries», ha dit. Per altra banda, ha afegit, Crane «tenia una gran percepció i tenia la capacitat de transformar aquelles percepcions en un llenguatge coherent, bonic i potent que ens omple de metàfores».

El periodista va morir al 1900 i la primera biografia es va publicar al 1923 i la següent va ser als 50. «Van passar moltes dècades fins que els erudits treballadors van resoldre les discrepàncies que hi havia en la història del primer biògraf sobre Crane». Així també s'han anat descobrint nous textos de l'autor, així com cartes.

Comentarios
Multimedia Diari