Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Josep Colom: «Les noves tecnologies han de millorar l’atenció sanitària al món rural»

El metge internista analitza els reptes de la salut a Catalunya i les necessitats en aquest àmbit a l’entorn rural, en comarques com la Ribera d’Ebre

10 mayo 2023 13:40 | Actualizado a 10 mayo 2023 13:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Josep Colom és metge internista a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, professor associat de la Universitat Rovira i Virgili (URV), metge assistencial de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre i també metge assistencial de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs.

Quins són els reptes en l’àmbit de la salut, avui, a Catalunya?

N’hi ha molts i és important abordar-los: la lluita contra les desigualtats en salut de la població; l’abordatge integral entre les necessitats de salut i les necessitats socials, amb especial atenció a les malalties cròniques. També l’augment de la demanda, els drets i deures, així com la participació de les persones en la presa de decisions. Un altre aspecte important és la generalització de les noves tecnologies (les TIC). A més, cal tenir molt en compte la sostenibilitat del sistema sanitari i adaptar l’administració per donar resposta a les necessitats d’aquest sistema.

I quina és la situació i les necessitats en especial de l’entorn rural? I en concret a la Ribera d’Ebre?

Pel que fa a l’entorn rural, hi ha una sèrie de necessitats més específiques i desafiaments que cal afrontar de manera urgent. Un dels principals és l’envelliment de la població; el dèficit de professionals, tant de metges com de personal d’infermeria; i l’aïllament. Un context i unes problemàtiques que són plenament aplicables a la comarca de la Ribera d’Ebre.

Què es pot fer per millorar els serveis actuals?

És molt important la implementació de les noves tecnologies aplicades a l’atenció sanitària en el món rural, per exemple, el que es coneix com a infermera virtual, l’aplicació WhatsICS i la consulta digital. També cal enfortir la relació entre l’atenció primària i l’hospital. Tot plegat, lligat a què arribin més professionals a la zona.

I què es pot fer atreure nous professionals al món rural?

Facilitar el desenvolupament de la carrera professional, incitar a la formació i flexibilitzar els horaris. Crec que serien tres aspectes que podrien afavorir que més professionals decideixin instal·lar-se i fer la seua carrera al territori.

Què significa per a vostè l’exercici de la medicina?

La meva professió és quelcom clarament vocacional i amb un gran caràcter de servei a les persones. Aquesta filosofia l’intento aplicar en tot allò que faig i ara estaria encantat de posar aquesta forma de pensar al servei del poble, a Vinebre.

Quines inquietuds té en aquest sentit?

Al poble, al ser un nucli petit, pots acostar-te a la gent, tens capacitat de comunicar-te cara a cara, d’entendre allò que els amoïna i, en definitiva, d’ajudar els veïns de forma directa i treballar pel bé comú.

Comentarios
Multimedia Diari