Whatsapp Diari de Tarragona
 • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
  Secciones
  Canales
  Diari
  Comercial
  Nota Legal
  • Síguenos en:

  Més de 550 persones, ateses a la Unitat d’Incontinència Fecal de Tarragona

  Més de la meitat de les persones ateses presenten un origen multifactorial

  21 junio 2023 08:37 | Actualizado a 21 junio 2023 08:44
  Se lee en minutos
  Participa:
  Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
  Comparte en:

  La secció de coloproctologia del Servei de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Universitari Joan XXIII participa en els actes de la Setmana Mundial de la Incontinència Fecal, per potenciar, difondre i visibilitzar una situació invalidant que es pot tractar.

  L’Hospital Universitari Joan XXIII fa 12 anys que va crear la Unitat d’Incontinència Fecal, que en els últims anys s’ha incorporat al grup multidisciplinari de la patologia del sòl pelvià, juntament amb els serveis de Rehabilitació, Obstetrícia i Ginecologia, i Urologia. La unitat ha tractat més de 550 persones, d’entre 60 i 65 anys de mitjana i entre el 70-75% dels casos han assolit una millora significativa en la qualitat de vida.

  L’especialista de la Unitat, el Dr. Francesc Feliu, explica que, en primer lloc, «cal classificar bé el tipus d’incontinència, ja que no totes tenen ni el mateix origen ni la mateixa causa ni la mateixa severitat». Primer s’ha de fer una anamnesi dirigida i una exploració física anoperineal del pacient. Després s’ha d’estudiar la severitat i la implicació en la seva qualitat de vida. També es fa una ecografia endoanal i altres proves.

  L’Hospital Universitari Joan XXIII va impulsar el servei fa 12 anys. Entre el 70-75% dels casos han millorat la seva qualitat de vida

  Les causes són diverses: d’origen quirúrgic (cirurgies proctòlogues d’hemorroides o fístules, cirurgies rectals de tumors, entre d’altres); d’origen obstètric; d’origen neurològic (neurodegeneratives i traumàtiques); o bé relacionada amb algun procés digestiu (colitis, patologia intestinal inflamatòria, etc.). No obstant això, més de la meitat de les persones ateses a la unitat presenten un origen multifactorial, sense cap mena de lesió anorectal demostrable, i desenvolupen una incontinència fecal lleu o moderada a partir de la sisena dècada de la vida. Aquest subgrup de pacients són els que presenten un millor percentatge d’èxit al tractament conservador, que consisteix a adequar la dieta (baixa amb fibra vegetal), millorar els hàbits defecatoris i fer teràpies de rehabilitació del sòl pelvià amb tècniques de bioretroalimentació i neuromodulació del nervi tibial posterior.

  Els pacients refractaris al tractament conservador i algun altre grup etiopatogènic més específic poden ser tributaris per rebre teràpies més invasives com l’electroestimulació d’arrels sacres que, des de l’any 2017, es fan a l’Hospital Universitari Joan XXIII, evitant el desplaçament a Barcelona.

  Per acabar, la unitat manté reunions periòdiques amb l’Associació Espanyola contra la Incontinència Fecal (ASIA). La presidenta, Àngels Roca, assegura que així «captem set o vuit pacients nous» i afegeix que «haurien d’arribar més pacients a les unitats i cal conscienciar del fet que hi ha tractament per a aquestes persones».

  Comentarios
  Multimedia Diari