75 anys creuant l’Ebre amb el pas de barca

Tradició i reclam turístic. El de Miravet funciona des del 1946, però ja en temps de Ramon Berenguer IV hi havia un llagut sota el Castell

13 octubre 2021 21:40 | Actualizado a 14 octubre 2021 09:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Per a molts forasters és quelcom exòtic. Per als ebrencs, una part de la seua història. La comarca de la Ribera d’Ebre concentra els tres últims passos de barca de l’Ebre català, a Miravet, Garcia i Flix. Es tracta d’estructures flotants que estan constituïdes per un o dos llaüts i disposen d’una plataforma sòlida on els vianants i els vehicles poden pujar per travessar el riu. Uns mitjans de transport tradicionals que avui són també un atractiu turístic. El de Miravet compleix enguany 75 anys i el passat cap de setmana va celebrar un acte per commemorar l’efemèride, en el marc de les festes de la Verge de Gràcia, amb un homenatge a l’últim llaguter de l’Ebre, Enric Fabregat, conegut com a Enric de Toi, una conferència a càrrec de l’antropòloga Maite Hernández, una exposició de fotografies antigues i actuacions musicals.

«Però els 75 anys són de la ubicació actual, ja que abans estava al peus del Castell, al costat de Riago, i creuava solament un llagut», explica l’alcalde Toni Llambrich. «Això està documentat des de 1153 amb Ramon Berenguer IV. Després el 1938 durant la batalla de l’Ebre es va bombardejar el llagut, i el 1946 es va tornar a construir, ja al lloc actual».

Els dos actuals barquers de Miravet són Vicent Benaiges i Edu Torre. Benaiges explica que es va localitzar un programa de festes de 1946 amb la benedicció i inauguració del pas de barca. «Per això ens guiem a partir d’aquesta data. Tot el que tenim recuperat és a partir de l’any 1946, ja que durant la guerra tot l’anterior es va perdre. Però des de llavors s’han anat localitzant fotografies i moltes persones s’enrecordaven dels barquers».

L’estructura actual està formada per dos llaguts (anomenats Isaac Peral i Monturiol) units per una plataforma on hi caben dos cotxes i una moto. El pas funciona tot l’any els set dies de la setmana, menys quan hi ha crescudes de l’Ebre o fort vent o temporal. El manteniment és entre l’Ajuntament i la Diputació de Tarragona. Funciona sense motor, aprofitant la força de l’aigua, ja que la barca està subjectada a uns cables que creuen el riu de banda a banda. El pas connecta el poble de Miravet amb la carretera C-12. Del contrari, per arribar a aquest municipi cal anar fins a Móra d’Ebre i baixar per la carretera T-324, o anar per Benifallet i Pinell de Brai. Uns recorreguts de vora vint quilòmetres. El preu per vehicle és de tres euros.

Comentarios
Multimedia Diari