A l’estiu es coneixerà com s’urbanitza la plaça de la Catedral

L‘Ajuntament aprova les bases per a la redacció del projecte de museïtzació arqueològica de l’espai on hi havia les antigues cases

17 enero 2018 11:03 | Actualizado a 19 enero 2018 11:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El calendari per a la museïtzació de les restes arqueològiques aparegudes davant la Catedral de Tortosa i la urbanització del nou espai públic resultant ha fet un important pas amb l’aprovació, per part de la Junta de Govern Local (JGL), de les bases que han de regir el concurs per a l’adjudicació dels serveis d’arquitectura per a la redacció del projecte i direcció de les obres. Segons ha pogut saber el Diari, el projecte guanyador, superades les diferents fases del concurs, s’espera que es conegue abans de l’estiu.

El principal repte que afronten els aspirants a redactar aquest projecte és combinar en una mateixa actuació la museïtzació de les troballes, fent-les accessibles a les visites, i la creació d’un gran espai públic que esdevingui la nova plaça de la Catedral, un mirador urbà entre el riu Ebre i el temple religiós. 

La redacció del projecte estudiarà també quina solució urbanística es pot donar al tram de la Rambla Felip Pedrell, entre plaça Paiolet i el recinte de l’antic Escorxador.

El pressupost de licitació és de 88.811,58 euros (IVA inclòs) i el procediment per a seleccionar el contractista es tipifica com un concurs restringit a un nombre limitat de participants, amb intervenció de jurat. Es preveuen dues fases de selecció, la primera de les quals escollirà un màxim de tres candidats, i la segona amb l’adjudicació del contracte definitiu. L’adjudicació del concurs s’efectuarà una vegada feta la corresponent selecció, comportant l’encàrrec de la redacció del projecte i de la direcció de les obres.

Excavacions arqueològiques
L’estiu passat va finalitzar l’última fase de les excavacions arqueològiques als terrenys objecte d’aquesta actuació urbanística, resultants de l’enderroc de les antigues cases de davant la Catedral, que l’Ajuntament va tirar en terra culminant un projecte iniciat fa més de 50 anys i que ha permès donar visibilitat a la façana barroca de la Catedral, convertint el conjunt format entre el temple i el Palau Episcopal en un nou atractiu turístic a la ciutat.

Les primeres prospeccions arqueològiques van avançar que aquells terrenys podien amagar importants troballes, extrem que l’Ajuntament va voler confirmar amb noves excavacions. Els arqueòlegs qualifiquen el conjunt arqueològic resultant «d’enorme valor històric i patrimonial», en el qual destaca un tram de més de 40 metres de muralla romana, una gran plataforma monumental d’època altimperial que podria pertànyer al fòrum de la Dertosa romana i l’absis d’una basílica cristiana d’època visigòtica, i que podria associar-se als primers episcopats tortosins. 
El jaciment, afegeixen, té un enorme potencial didàctic i turístic, en la mesura que les troballes localitzades corresponen a diferents episodis històrics, des de la Dertosa romana, la ciutat visigòtica, la Turtuxa andalusí, la Tortosa medieval i moderna. 

L’expectació entre la ciutadania per saber quin nou espai urbà es crearà davant de la Catedral i quin encaix hi tenen aquestes restes arqueològiques és molt gran. El mateix  campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili va celebrar la tardor del 2016 una jornada amb experts per valorar  i proposar quina seria la millor solució per integrar tots els elements i alhora promoure la seua protecció.

Comentarios
Multimedia Diari