Abocament simbòlic de terra a Deltebre per exigir la baixada de sediments a l'Ebre

L’acció la van dur a terme diverses entitats defensores del Delta que porten anys denunciant la inacció de les administracions

28 noviembre 2021 16:09 | Actualizado a 29 noviembre 2021 10:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un nombrós grup de persones es van concentrar ahir al Parc Fluvial de Deltebre per reclamar accions immediates en la situació actual del Delta. Tirant 200 quilos de sorra al riu, es va reivindicar un cabal suficient per facilitar la baixada de sediments a l’Ebre i es va denunciar la poca implicació de les administracions públiques.

Fa ja molts anys que diverses associacions i moviments socials del territori aixequen la veu per denunciar la situació que podria comportar danys irreversibles a la zona, provocant fins i tot a la seva desaparició. Aquestes entitats, la Plataforma en Defensa de l’Ebre, GEPEC-EdC, Ecologistes en Acció, SEO Birdlife, Associació Sediments, Moviment Social Delta de l’Ebre, Associació de Voluntaris del Parc Natural del Delta de l’Ebre i Picampall van dur a terme aquesta acció simbòlica seguida per parlaments, en els quals van afirmar que aquesta i l’acció d’abans-ahir a Tarragona, en què van abocar fang davant la Subdelegació del Govern espanyol, han estat les primeres de moltes altres.

Matilde Font, portaveu de la PDE, va dir durant la jornada que «aquesta acció és per demanar que baixin els sediments retinguts durant més de seixanta anys i més aigua a tots els embassaments de la Conca de l’Ebre fins que arriben al mar», tot afegint que «fins que això no siga així, el Delta de l’Ebre no farà més que patir». Des d’aquests grups participants proposen solucions a la falta de sediments com el buidatge periòdic dels embassaments a través de l’obertura de les comportes i proposen el pantà de Riba-roja per fer proves per intensificar la baixada de sediments al riu.

Els participants també van denunciar l’actitud de les administracions públiques i de les hidroelèctriques. «Dirigim aquest missatge a totes les administracions que tenen responsabilitat i tenen l’obligació de mantenir el Delta de l’Ebre en unes excel·lents condicions, des del Govern espanyol i el Ministeri de Transició Ecològica fins a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, que fa els plans de conca i al Govern de la Generalitat que també té part de la seua gestió», apuntava la portaveu de la PDE. 

En aquest mateix sentit, el portaveu de l’Associació Sediments, Josep Juan deia que «els embassaments retenen el 99% dels sediments. Aquesta zona es troba en situació d’enfonsament i regressió per culpa de la gestió negligent dels sediments a la conca». 
Juan apuntava també que els desaigües de fons de les preses es troben en mal estat i això provoca que l’aigua i els sediments no puguin passar-hi, «no són funcionals, i això en cas d’emergència podria provocar que la presa es trenqui en més facilitat. Posen en perill als pobles aigües avall, es salten les normatives de seguretat i no hi ha cap institució responsable que estigui denunciant-ho. A més Endesa hauria d’entregar un 25% de l’energia produïda per pal·liar els impactes socials que genera la seva activitat. Ens agradaria saber també què fan les administracions respecte a aquesta negligència». 

La PDE també va anunciar que presentarà al·legacions al PHE perquè considera que «no soluciona el problema de regressió»
La reivindicació va acabar amb crits de «lo riu és vida, aigua i sediments!», i la interpretació d’una composició musical sobre els sediments a càrrec de la cantant d’Ulldecona Laura Guarch.

 

Comentarios
Multimedia Diari