Veïns de Riba-roja i de Ribera Digna es planten al Parlament pel dipòsit de residus

Representants de la plataforma Riba-roja Decideix volien lliurar al president Quim Torra un manifest i mig miler de signatures a favor del dipòsit, però no s’han pogut reunir amb ell

10 mayo 2019 10:55 | Actualizado a 23 mayo 2019 15:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Una representació de la Plataforma Riba-roja Decideix es va concentrar ahir al matí a les portes del Parlament de Catalunya i el Palau de la Generalitat per fer arribar al Govern català i al president Quim Torra el manifest «Som Riba-roja d’Ebre i volem decidir» i mig miler de signatures a favor del dipòsit de residus industrial que s’està construint al municipi. 

Just ahir Torra havia d’atendre a l’alcalde de Riba-roja, Antonio Suárez, per tractar sobre el conflicte obert entre Govern i Ajuntament a propòsit del dipòsit controlat per a residus industrials no perillosos (tipus 2) i el centre de valorització. Una trobada finalment suspesa a darrera hora, dimecres, com ja havia passat en dues ocasions anteriors.

El poble riba-rojà ha fet aquest gest davant la negativa de Torra a reunir-se amb l’alcalde, després de tres trobades ajornades, i per expressar el seu desacord en els gestos del Govern per aturar el projecte de l’abocador. El president no ha rebut la comitiva. Finalment, el grup parlamentari d’En Comú-Podem sí ha rebut tres representants veïnals.

Arran de l’aprovació de la llicència d’obres del dipòsit, el passat abril l’executiu va cessar l’alcalde de Riba-roja del seu càrrec de director dels serveis territorials de Territori i Sostenibilitat a les Terres de l’Ebre i el grup de veïns també han volgut mostrar suport al seu alcalde.

Així mateix, abans i sense coincidir, membres de la plataforma Ribera Digna, contraris a l’abocador, van manifestar-se al Parlament. En aquest cas sí van poder adreçar-se al president Torra i reunir-se amb el conseller Damià Calvet per expressar el seu punt de vista en relació al dipòsit de residus de Riba-roja.

«Ningú ens dirà què hem de fer»

«Avui hem fet tres hores de carretera, perquè el senyor Torra ens haja tancat la porta de la Generalitat a la cara. No ens ha volgut rebre. Per a ell, el poble de Riba-roka som ciutadans de segona, i és el president d’alguns, no de tots», expressaven ahir els veïns de Riba-roja que van acudir al Parlament, com Núria Guerrero.

Davant d’això l’alcalde Suárez ha tornat a «convidar el president per conèixer la inversió [del dipòsit] al municipi i perquè volem que conegue una altra visió de la comarca que fins ara ha estat silenciada».

Per a Suárez, «el president té una visió parcial de la comarca, que ha tingut un passat industrial» i per a l’Ajuntament «ha demostrat tenir un gran desconeixement, situant Riba-roja d’Ebre a la Terra Alta i referint-s’hi com una realitat rural pagesa en seu parlamentària». L’alcalde ha expressat que és «inadmissible buscar escletxes legals d’un projecte aprovat pel mateix departament».

Per a Suárez, «ERC i Ribera Digna són el mateix» i el rebombori entorn el dipòsit no seria el mateix si no hi hagués l’horitzó d’eleccions municipals.També el cap del grup municipal socialista a l’Ajuntament, Jose Luís Aparicio, ha volgut mostrar la unanimitat del consistori en l’afer. «Riba-roja no es dona per vençuda, i anirem tots a una. Ningú ens dirà què és el que hem de fer».

La Plataforma, amb Calvet

Un grup de membres de la Plataforma Ribera Digna, entre els quals l’alcalde de la Torre de l’Espanyol Joan Juncà, l’alcalde de Benissanet Francesc Xavier Arbó i el regidor de Rasquera Joan Pellissa van reunir-se ahir amb el conseller Calvet, amb qui s’han trobat en múltiples ocasions. «En entrar també vam poder parlar informalment amb Torra, que ja ens coneix», explica l’alcalde de la Torre, Joan Juncà. «Li vam ensenyar fotografies i videos de les obres del dipòsit. Torra és molt sensible amb aquest tema i té molt clar que la Ribera ja ha pagat prou mediambientalment com perquè ara arribe més brossa», afirma.

L’alcalde de la Torre explica que amb Calvet van valorar com estan els tràmits del dipòsit. «Riba-roja rebrà un segon requeriment de la revisió ambiental i ha de portar els papers. La setmana que ve s’acaba el termini», ha declarat Juncà. 

La Ribera Digna admet que «la voluntat del Govern hi és [en aturar el dipòsit], però fins que no es paren les obres nosaltres no estarem satisfets».

Comentarios
Multimedia Diari