Acord al Poblenou per espantar les aus que fan malbé l’arròs

Amb la inundació dels arrossars, algunes espècies busquen aliment als camps i provoquen afectacions. La comunitat de caçadors i de regants i l’Ajuntament d'Amposta faran una prova pilot

30 abril 2018 09:53 | Actualizado a 30 abril 2018 09:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Aquesta setmana s’han començat a inundar els camps d’arròs, i el mirall d’aigua comença a estendre’s pels arrossars del delta de l’Ebre. S’ha començat a l’hemidelta dret, primer a les zones properes als nuclis d’Amposta i la Ràpita, conegudes com a Illa de Riu, Prats, el Delta i la Ràpita. Enguany la inundació ha arrencat amb un parell de dies de retard a causa de les pluges, però ho fa amb la meteorologia i la qualitat de l’aigua idònies per una bona campanya de sembra. Al delta de l’Ebre hi ha 21.000 hectàrees d’arrossars.

Els arrossaires preveuen un bon inici de la campanya de sembra de l’arròs. «De moment hi ha poques novetats respecte a l’any passat», explica el responsable del sector d’Unió de Pagesos, Albert Pons.

Malgrat això, la campanya comença amb expectació per si la crescuda de l’Ebre ha estès la plaga del caragol maçana. Amb els desguassos plens d’aigua del riu, es veurà en les pròximes dos setmanes quina pot ser l’afectació, quan el caragol comenci a aparèixer amb els camps inundats. 

Una de les solucions que s’està testant i provant des de fa tres anys és la sembra de l’arròs en sec, que es fa abans d’inundar els camps. Això evita que el caragol es mengi els brots d’arròs perquè quan el camp s’inunda i aquests devastadors mol·luscos apareixen ja no arriben a la part alta de la planta i l’afectació és molt menor. «La sembra en sec és d’un 10% al marge esquerre. El pagès ha de comprar nova maquinària per fer-ho i s’ha d’assegurar que funciona. Hem d’anar provant què passa per avançar», explica Pons. 

Espantar les aus
Els quatre milions de quilos de llavors d’arròs que se sembren al delta de l’Ebre atrauen moltes aus. Ara, amb la inundació dels camps, els flamencs per exemple confonen la zona amb llacunes i fan malbé l’arròs amb el seu bec mentre busquen aliment. La polla blava directament menja la tija de l’arròs. Cal recordar que són dos aus protegides, però igualment durant la sembra està prohibit caçar cap au. «Cada cop advertim més danys al cultiu per la polla blava més que no pas pels flamencs», explica Dani Forcadell d’Unió de Pagesos. 

La Generalitat de Catalunya, a través del Parc Natural del Delta de l’Ebre, valora les afectacions als cultius que fan aquestes aus protegides i paga als pagesos part de la collita. L’any passat es van abonar uns 200.000 euros

«Els més afectats són els pagesos que estan al costat de les llacunes», concreta Forcadell. Per evitar la presència d’aquestes aus dins dels cultius, els darrers anys una brigada espantava els animals i, a les nits, s’instal·len unes llums blaves per allunyar-les de la zona. Malgrat això, les mesures no són prou efectives. Per aquest motiu, la Comunitat de Caçadors i de Regants del Poblenou i l’Ajuntament d’Amposta s’han posat d’acord perquè diverses persones al llarg del mes de maig, per torns, puguen espantar coordinadament les aus. La prova pilot arrencarà a la Tancada, l’Encanyissada i a la vora de la mar.

Comentarios
Multimedia Diari