Agricultura redueix a 2.000 les hectàrees d'arrossars afectades pel Glòria

Les comunitats de regants rebran la meitat dels ajuts per recuperar la capacitat productiva de les zones agrícoles danyades pel temporal

12 febrero 2020 10:20 | Actualizado a 12 febrero 2020 10:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un cop l’aigua salada ha retrocedit per tornar al mar, des del Departament d’Agricultura han analitzat de forma acurada els efectes del temporal sobre els arrossars del Delta de l’Ebre. S’estima que, finalment, les hectàrees afectades es reduirien a unes 2.000, de les quals 300, a l’hemidelta esquerre, de més gravetat. Així ho declaraven en la reunió de la taula tècnica de valoració del temporal que va tenir lloc ahir a Amposta, on els representants de la Generalitat es van reunir amb regants, agricultors i aqüicultors per parlar dels ajuts que tenen previstos.

La Generalitat va destinar una partida d’11 milions d’euros provinents del fons de contingència per restablir la capacitat productiva en les zones afectades de tota Catalunya. D’aquests, 9 es destinaran a l’agricultura, i la meitat d’aquesta quantitat a les comunitats de regants. Inicialment els regants havien calculat unes afectacions d’uns 2 milions d’euros, la majoria a l’hemidelta esquerre, tot i que alguns aspectes no es podran incorporar al mecanisme d’ajuts d’Agricultura.

Cal recordar que la darrera llevantada va provocar una entrada d’aigua directa del mar a molts camps d’arròs, sobretot a les zones de la Marquesa i la bassa de l’Arena, inundant molts quadres d’aigua salada, tot i que en altres era barrejada amb aigua dolça o íntegrament de la pluja, pel que es va poder retirar amb facilitat al cap de pocs dies.

Segons el director de serveis del Departament d’Agricultura a les Terres de l’Ebre, Ferran Grau, els ajuts seran a «minimis», una modalitat que tot i tenir certs límits, és molt més ràpida d’aplicar, ja que no afecta el mercat. Respecte a les quantitats però, encara no s’han comunicat quants diners aniran a parar a cada zona, tot i que ja se sap que es preservaran les proporcions entre zones més i menys afectades del delta de l’Ebre, les zones de les desembocadures del Ter i la Tordera.

De la partida d’11 milions d’euros que es va aprovar la passada setmana hi haurà tres tipus d’ajuts per al sector de l’agricultura i un per a la pesca. Pel que fa als dels agricultors, es dividiran en els dels propietaris d’explotacions, les comunitats de regants i els crèdits tous, en els quals es podran acollir regants i pagesos per igual. Unes bases que s’aplicaran per igual a tota Catalunya.

Dintre d’aquests mòduls, els titulars d’explotacions es dividiran entre els de terra campa i el de l’arbrat, sent el primer el que més afecta el Delta.

A banda, també s’ha de tenir en compte les necessitats de cada terreny, bé si s’ha de treure terres que han entrat de la mar amb treballs més intensius o si només s’ha d’anivellar el terreny i moure els cordons.

D’altra banda, les comunitats de regants estan valorant els danys en infraestructures com desaigües, camins de servei i les bombes. «Una de les qüestions en les quals vam treballar va ser també en el cost de l’energia que es gasta per netejar els camps que han quedat salats, i aquest ajut també se sumarà al de les comunitats de regants i que repercuteix en tots els pagesos», deia Grau.

Per fer efectius aquests ajuts, els tècnics valoraran les afectacions concretes en desguassos, camins de serveis o estacions de bombament. D’altra banda, qui s’hi vulgui acollir haurà de presentar factures de les actuacions que executin.

Les muscleres del Delta

Dins del mateix paquet, aquest cop però parlant del sector aqüícola, Grau afirmava que la majoria d’ajuts es destinaran també al Delta. Finalment, la Generalitat atorgarà 2,1 milions per garantir la recuperació de l’activitat productiva principalment en les muscleres i explotacions ebrenques.

D’altra banda, es compensarà també les pèrdues d’arts que els pescadors tenien calades fora dels ports en el moment de la llevantada com és el cas del port de l’Ampolla, on ja s’ha anunciat que s’invertiran prop de 160 mil euros per arreglar els va danys estructurals en el dic de recer.

Comentarios
Multimedia Diari