Ajuntaments i entitats de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta proposen ampliar el Parc Natural dels Ports

Defensen que aquesta figura de protecció ajudarà a preservar els espais naturals i a desenvolupar un model sostenible

25 marzo 2021 17:30 | Actualizado a 25 marzo 2021 18:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ajuntaments i entitats de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, liderats per GEPEC-EdC (Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans), proposaran al Govern de la Generalitat ampliar el Parc Natural dels Ports, incloent les serres de Pàndols i Cavalls i el riu Ebre i els seus espais naturals. Ahir van presentar la proposta al Castell de Miravet els ajuntaments del Pinell de Brai, Corbera d’Ebre, Miravet, Benissanet, Ascó i Móra d’Ebre i els Consells Comarcals de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, i també entitats com la DO Terra Alta, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i l’Associació de Turisme Rural de la Terra Alta.

Aquesta figura de protecció, defensen, ajudarà a preservar els espais naturals, a desenvolupar un model socioeconòmic sostenible i a protegir el territori de projectes que no van d’acord amb aquesta sostenibilitat i equilibri. «Estem treballant per elaborar una proposta d’ampliació. Pensem que hi ha espais que han de tenir garanties de preservació. La Ribera d’Ebre té un gran valor natural i patrimonial i tot i així no té ni un pam de Parc Natural», explicà ahir el president del Gepec-EdC, Xavi Jiménez. «D’aquesta forma hi serien les quatre comarques de les Terres de l’Ebre». 

Com va apuntar el president, «sovint s’ha pensat en la comarca només per a projectes energètics». GEPEC-EdC emmiralla aquest projecte en la comarca de l’Alt Empordà. 
«Aquesta eina que al nord funciona volem que funcioni aquí baix, volem exportar aquest model al sud, en una comarca i un territori que sovint només es pensa en ella per a projectes poc sostenibles: abocadors, el projecte d’Enron, les fotovoltaiques i eòliques gens sostenibles». Precisament formant part d’un Parc Natural es podria ajudar a blindar el territori contra «agressions».
Ahir es va donar el tret de sortida del projecte, en el qual entitats i ajuntaments hi porten treballant temps. L’entitat ecologista ha fet una primera proposta tècnica que s’ha començat a consensuar amb els municipis i que busca els màxims suports perquè sigui «una proposta de territori», que els pobles decideixin quin model de desenvolupament volen. Ara es faran també xerrades de cara a la població. El president del GEPEC-EdC ha recordat que als parcs naturals es pot caçar, es pot fer gestió forestal, i es manté l’agricultura i la ramaderia. «On la cultura dels espais protegits està poc implantada són preguntes que generen recels, però es poden resoldre. És una figura de conservació que garanteix les activitats tradicionals i es converteix en paraigües per fer viables aquestes activitats», va detallar.

Els alcaldes que ja s’hi han sumat van mostrar-se ahir entusiasmats per obtenir un segell que els pot ajudar a potenciar el model basat en l’agricultura, el paisatge i el turisme sostenible. Com va destacar també l’alcaldessa del Pinell de Brai, Eva Amposta, «fins ara el territori s’ha defensat d’agresions, però avui no venim a rebutjar sinó a proposar». 

També Pilar Miró, presidenta l’Associació de Turisme Rural de la Terra Alta va explicar que «tenir un parc natural a la comarca és una font de riquesa. Hi ha moltes empreses que ens en beneficiem. El turisme cada cop és més de natura i la conservació d’un espai natural és summament important.La proposta també té el suport de la DO Terra Alta i el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre. «Tot el que sigue protegir el nostre paisatge és important. No podem permetre que agents exteriors puguen malmetre el territori. Aquí tenim el 26% de l’energia eòlica de tot el país», va destacar Jordi Rius, secretari del Consell Regulador de la DO Terra Alta.

Comentarios
Multimedia Diari