Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Alarma per la publicació dels plans urbanístics dels nous parcs eòlics a la Terra Alta

La DO exigeix «l’aturada real» dels tràmits de les tres centrals, com es va comprometre a negociar el Govern

M. Pallás

Whatsapp
Imatge d’un dels parcs eòlics que hi ha a les Terres de l’Ebre. La Terra Alta suporta el 25% de l’energia eòlica que es genera a Catalunya. FOTO: J. Revillas

Imatge d’un dels parcs eòlics que hi ha a les Terres de l’Ebre. La Terra Alta suporta el 25% de l’energia eòlica que es genera a Catalunya. FOTO: J. Revillas

La Denominació d’Origen (DO) Terra Alta lamenta i ha manifestat en un comunicat la seua preocupació per la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya dels anuncis d’aprovació definitiva dels tres Plans Especials Urbanístics de les tres noves centrals eòliques que es projecten a la comarca a Vilalba dels Arcs, a la Pobla de Massaluca i a Batea. 

Per al Consell Regulador de la DO Terra Alta, aquesta publicació és «un pas més per a la construcció d’unes noves centrals que el territori intenta evitar, tant des de les organitzacions empresarials com la mateixa DO o els gremis de restauració i turisme rural, com des de les administracions locals i plataformes i entitats socials com l’Ateneu Popular La Pastora i la Plataforma en Defensa de la Terra Alta. No en va, el Consell Comarcal va votar en contra de la massificació eòlica a la comarca i a favor de la paralització d’aquests nous projectes en un ple del passat mes de desembre».

En defensa del paisatge i del model econòmic que impera a la comarca de la Terra Alta, basat en l’agricultura i el turisme, responsables de la DO Terra Alta i altres representats de la ciutadania i empresariat local es van reunir amb el President de la Generalitat de Catalunya i la Consellera d’Empresa i Coneixement el passat mes de gener. El propi president va verbalitzar l’oposició del Govern a la massificació eòlica. 
Durant la trobada, els responsables polítics van demanar temps per negociar amb les empreses promotores i buscar alternatives. Des de la DO i la resta d’entitats i organismes implicats s’ha respectat «malgrat la no resposta a diversos requeriments sobre l’estat de les negociacions per part del Consell Regulador. És per això que ara sorprèn i decep veure com els tràmits per a la construcció d’aquests parcs eòlics continuen sense entrebancs, obviant els acords establerts a la citada reunió del mes de gener i ignorant deliberadament les reiterades al·legacions al projecte que s’han presentat des de la DO Terra Alta i la resta d’entitats implicades», expressa la DO. 

El president de la Generalitat al gener va verbalitzar l’oposició a la massificació eòlica

Davant aquest context, la DO Terra Alta ha expressat que continua «més que mai» amb la campanya en contra de la massificació eòlica. «No només intensificarà l’estratègia institucional sinó que accelerarà les mesures de caràcter legal per salvaguardar el paisatge del territori, autèntic motor econòmic i garantia per més despoblament», exposen. 

La comarca de la Terra Alta, amb una extensió de 700km2 i 12.000 habitants -el 0,16% del total d’habitants de Catalunya- suporta actualment el 25% de l’energia eòlica que es genera a Catalunya. En cas de construir-se les centrals previstes, aquest percentatge passaria a ser del 45%, una xifra que és «del tot desmesurada per a una comarca que treballa per un futur més sostenible», valoren des del Consell Regulador. 

La DO demana defensar el paisatge, eix de construcció del projecte enoturístic de la comarca

«L’objectiu del Govern de la Generalitat és aconseguir que en 2030 un 50% de la demanda elèctrica a Catalunya sigui coberta amb fons renovables, objectiu que la Denominació d’Origen Terra Alta comparteix, sempre que es tingui una mirada polièdrica i sensible cap a les necessitats i possibilitat de les terres del sud de Catalunya, al mateix temps que s’abandonen visions centralistes més pròpies d’altres temps», argumenten. 

Així mateix, el Consell Regulador sosté que es mostra plenament a favor de les energies renovables, però demana també defensar el seu paisatge, eix de construcció d’un potent projecte de desenvolupament enoturístic, entre altres motius «perquè, després de més de 10 anys amb projectes eòlics en funcionament a la comarca, ha quedat demostrat que l’aportació d’aquests projectes a la Terra Alta és pràcticament nul·la, i que, a més, no s’està complint ni amb els objectius previstos per la Generalitat de Catalunya ni amb les promeses fetes pels promotors».

Temas

Comentarios