Alcohòlics Rehabilitats ajuda un centenar de casos a l'any a les Terres de l'Ebre

L´associació organitza teràpies individuals o en grup per superar l´alcoholisme i altres addiccions com la cocaïna, el tabac o el joc

19 mayo 2017 18:19 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Des de fa 27 anys, L’Associació ARATE (Alcohòlics Rehabilitats Associats de les Terres de l’Ebre) ofereix assistència, atenció i rehabilitació del malalt alcohòlic i dels seus familiars.

ARATE és l’única associació d’alcohòlics rehabilitats en tota la demarcació de Tarragona i forma part de la Federació Catalana d’Alcohòlics Rehabilitats i també de l’equivalent a Espanya. La base de la tasca d’aquest col·lectiu és la de facilitar la informació completa envers la malaltia alcohòlica en els seus tres nivells: mèdic, social i familiar.

El sistema que empra el col·lectiu són les teràpies individuals i/o de grup, amb la finalitat última d’aconseguir la total rehabilitació i recuperació del malalt.

L’associació treballa en coordinació amb el Centre d’Atenció i Seguiment de les Drogodependències (CASD), de l’Hospital de la Santa Creu de Jesús (Tortosa), que els permet obtenir un suport professional sanitari.

El president d’ARATE des de fa quatre anys és Andreu Buj, de 53 anys. L’associació, ubicada en un espai de l’Hospital de la Santa Creu cedit pel mateix centre, està formada per uns 30 socis (sense quota) i la junta directiva, de quatre persones més. El col·lectiu és sovint present en fires i esdeveniments territorials per donar-se a conèixer i difondre la seua ajuda.

«El nostre lema és ‘L’alcohol destrueix vides i famílies’. I així és. Volem créixer i ajudar. Porto el telèfon mòbil les 24 hores del dia connectat per si algú em necessita», explica al Diari.

Buj afirma que l’avantatge de la seua ajuda és que és immediata, ja que, de vegades, «els metges de capçalera o el CASD pot tardar a ajudar-te».

L’associació tracta un centenar de casos durant tot l’any, sobretot d’alcoholisme, però també d’altres tipus d’addiccions com el tabac, la cocaïna i la ludopatia.

 

Ajudar des de l’experiència

L’experiència és la base per a l’ajuda que ofereixen. «Ja que tu ho has viscut i ho has superat, això ha de servir per ajudar els altres que es troben en una situació semblant. No és gens fàcil i cal ajuda a través de l’experiència, d’algú que et comprèn», expressa el president.

Buj afirma que l’alcoholisme és una malaltia mal vista i poc compresa per la societat. «Pocs venen per iniciativa pròpia, en molts casos contacten amb nosaltres la família, la mare o la parella», apunta Buj.

Un dels programes que ofereix l’associació per als malalts és el de l’autoajuda. «Quan ens arriba el malalt, li fem la inscripció i ve durant sis setmanes a fer teràpia dos cops a la setmana. No importen les hores, cadascú necessita un temps. Amb la família has de ser positiu a l’hora de comunicar-li els avenços, mentre que amb el malalt has de ser una mica més dur».

El primer que Buj esbrina d’aquestes sessions és quan el malalt va començar a beure i per quin motiu, i si té antecedents familiars d’alcoholisme.

«Tots els addictes diuen mentides. Al principi no et diran la veritat, però han d’anar agafant confiança amb tu i amb el temps t’ho conten tot», expressa el president.

 

Teràpies per superar-ho

Les teràpies es desenvolupen, així, en un ambient distès i amistós amb un grup variable de persones cada dimecres a la tarda, mentre que les del CASD són els dilluns i els divendres.

«La piràmide és: malalt, família i professionals i associacions; si un falla, no es millora», explica Buj, qui assegura que amb l’actual situació econòmica s’han agreujat molt els casos d’addiccions.

El malalt es troba rehabilitat al cap de dos anys, si no recau. Després, té la porta oberta per seguir col·laborant amb l’associació, sent exemple per a altres que s’enfronten a la mateixa malaltia.

Més informació al portal web www.arate-te.blogspot.com.es

Comentarios
Multimedia Diari