Alerta per la mort de 26 cigonyes electrocutades a Mas de Barberans

Els Agents Rurals han recuperat els cadàvers dels ocells als peus d'una línia de mitjana tensió, a tocar de l'abocador del Montsià, on s'aturen per buscar menjar en la seva migració

19 mayo 2017 22:02 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

m. millan

Almenys 26 cigonyes han mort electrocutades en els darrers dies a Mas de Barberans en el seu pas migratori per les Terres de l’Ebre. Els ocells han mort en una línia elèctrica de mitjana tensió que es troba a tocar de l’abocador de residus de la comarca del Montsià, al terme de Mas de Barberans, on s’aturen per buscar-hi menjar.

Els Agents Rurals de la Generalitat, després de rebre l’avís de tres cadàvers, han dut a terme una recerca sobre el terreny i han trobat un total 26 cigonyes mortes als peus de les torres elèctriques, amb les potes cremades. També en van trobar una de ferida que van traslladar al Centre de Recuperació de Fauna del Canal Vell, al delta de l’Ebre.

Aquestes aus de grans dimensions es recolzen a les torres i queden electrocutades amb el contacte amb uns fils conductors. Els Agents Rurals, a més de recollir els cadàvers i fer un seguiment de les línies elèctriques, també comunicaren a la companyia titular de la línia els fets per tal que reparin els danys i procurin que al punt en qüestió no s’hi torni a produir cap accident.

 

Alerta ecologista

El grup ecologista GEPEC-EdC va reclamar ahir mesures per evitar aquestes electrocucions, que no afecten només les cigonyes, sinó també altres espècies protegides com l’àliga cuabarrada (el rapinyaire més amenaçat d’Europa), els voltors, l’àliga marcenca, els aligots, els astors o grans planadores com els ardeids. «Bona part dels grans ocells, que tenen per costum parar-se en llocs alts i dominants, en són afectats», afirmen els ecologistes. «Cal demanar responsabilitats, tant a les empreses elèctriques, en el cas de casa nostra és bàsicament Fecsa-Endesa, com a l’administració. Ni l’una ni l’altra estan afrontant aquest greu problema com seria d’esperar», denuncien des del Gepec.

Segons l’entitat, cal aplicar urgentment sistemes de modificació de torres per evitar noves electrocucions. «Aquests sistemes són del tot coneguts, fàcils d’implantar tècnicament i assumibles econòmicament». Amés, demanen a les administracions una reforma de la legislació que obligui a portar a terme aquestes modificacions i que faci responsables a les empreses elèctriques d’aquestes morts per electrocucions o xocs contra els filats elèctrics.

«De moment, però, la falta de voluntat i implicació d’uns i altres provoca que milers de grans ocells, molts en greu perill d’extinció, continuïn morint electrocutats en els milers de torres elèctriques perilloses que s’estenen arreu del territori», alerten des del grup ecologista.

Comentarios
Multimedia Diari