Amposta s’ofereix per acollir el futur edifici oncològic o un nou hospital

La regió sanitària de les Terres de l’Ebre declina fer una valoració d’aquest oferiment i del de Roquetes

06 marzo 2020 10:00 | Actualizado a 06 marzo 2020 11:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament d’Amposta s’ha ofert al Departament de Salut per acollir el nou edifici de radioteràpia que ha de donar servei a les Terres de l’Ebre i fins i tot un nou hospital de referència per al territori, si la Generalitat s’acabés decidint per aquesta opció. La junta de govern local ha pres aquest acord i ja l’ha traslladat a la conselleria, de moment sense resposta. L’Ajuntament de la capital del Montsià se suma així al de Roquetes, que aquesta setmana va fer el mateix oferiment al Departament de Salut.

Tot plegat arriba en plena polèmica entre l’Ajuntament de Tortosa i el Departament de Salut, arran de la construcció (ara en suspens) de l’aparcament de l’Hospital Verge de la Cinta. Des de Salut afirmen que el projecte previst presenta dificultats i té un cost molt elevat, i per això estan avaluant «la millor solució» per a resoldre els problemes d’aparcament, accessibilitat i ampliació que requereix el centre. El govern tortosí veu prioritari aquest aparcament i afirma que no es poden portar nous serveis a la zona mentre no se solucionen els problemes d’accessibilitat. Així, l’Ajuntament aposta per ubicar el nou accelerador lineal a les actuals instal·lacions de radioteràpia de Jesús. En l’últim ple municipal, a més, es va aprovar una moció que instava a la construcció d’un nou hospital de referència per a les Terres de l’Ebre

La Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre ha declinat fer cap valoració pública, de moment, sobre els oferiments dels dos ajuntaments governats per ERC.

Segons detalla al Diari l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, la seva oferta no vol crear més polèmica sinó que vol respondre a la necessitat de creixement de serveis de salut al territori. «No hem d’entrar en debats localistes, hem de tenir una mirada alta perquè es tracta de serveis per a totes les Terres de l’Ebre», comenta Tomàs, tot indicant que si hi ha municipis que tenen problemes per oferir terrenys, aquest no és el cas de la capital del Montsià. «Estem sempre oberts a parlar amb totes les administracions si es tracta d’ampliar els serveis per a la ciutat i per al conjunt del territori». També explica que en el cas de l’oferiment a Salut hi hauria disponibilitat de sòl a l’entorn de la plaça de la Castellania i la residència de la gent gran.

L’alcaldessa de Tortosa, Mertixell Roigé, considera que és inqüestionable que el servei de radioteràpia i l’hospital de referència han d’estar a la ciutat, i atribueix les propostes «d’alcaldes d’un mateix color polític, ERC, a directrius rebudes des seu partit des de Barcelona, i des de la conselleria».

En aquest sentit, Adam Tomàs afirma que la seva proposta hauria estat la mateixa «fos quin fos» el color polític del Departament de Salut.

A licitació el nou consultori mèdic de Jesús

Mentrestant, sembla que es desencalla la construcció del consultori mèdic de Jesús, un altre dels projectes que ha portat polèmica entre l’Ajuntament de Tortosa i el Departament de Salut. Segons ha informat la Generalitat, Infraestructures.cat ha publicat la licitació per a la redacció del projecte bàsic, el projecte executiu i la direcció d’obra, amb un pressupost de 149.332,81 euros. El termini per presentar ofertes finalitza el 23 de març, moment a partir del qual s’iniciaran els tràmits d’adjudicació.
El consultori es construirà en un solar cedit per l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) al CatSalut.
 «El nou equipament permetrà disposar d’espais assistencials més adequats per a l’atenció sanitària i millorar l’accessibilitat per a persones amb alguna discapacitat», segons destaca el Departament de Salut.
El nou equipament es trobarà ubicat en una superfície de 240 metres quadrats en uns terrenys situats a la partida de Sant Bernabé, al sud de l’avinguda Maria Rosa Moles.
El centre tindrà dos sales de consulta de medicina de família i una de pediatria; tres sales de consultes d’infermeria (una d’elles específica per a l’atenció pediàtrica), una sala de consulta polivalent i extraccions, una sala de tractaments d’emergència i observació i una aula de grups i educació sanitària.
Un cop realitzada la redacció del projecte el CatSalut licitarà les obres i l’equipament d’aquest nou espai assistencial. 
Des de l’Ajuntament de Tortosa celebren que, «després de la insistència» del mateix consistori i de l’EMD de Jesús, «finalment es liciti el projecte». «És una necessitat que es construeixi ja el nou dispensari mèdic. Esperem que no hi hagi cap aturada i per tant quan acabi el projecte ja es pugui fer l’obra», apunten des de l’Ajuntament. 

Comentarios
Multimedia Diari