Aragó envia a pobles ebrencs un llibre que critica la lluita per un cabal digne

El pròleg del llibre convertit en regal de Nadal del Govern d’Aragó rebutja el règim de cabals que defensa l’Ebre peral Delta, a més del procés independentista o l’assumpte de Sixena. El tinent d’alcalde de Flix ho considera insultant

04 enero 2018 09:14 | Actualizado a 07 enero 2018 19:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

EL Govern d’Aragó i la Diputació de Saragossa han promogut i regalat a municipis catalans més propers a la franja de ponent un llibre, amb el títol Tejidos de vecindad com a regal de Nadal que a priori vol estrènyer llaços entre les dues comunitats autònomes però que ha generat un rebuig generalitzat entre els ajuntaments catalans que l’han rebut.
 

Ahir es va focalitzar la polèmica a Lleida perquè alguns alcaldes, com els d’Alcarràs i Aitona, han retornat l’obsequi adjuntant una carta on demanen respecte per als catalans. I és que el llibre conté un pròleg signat pel president d’Aragó, Javier Lambán, i el de la Diputació de Saragossa, Juan Antonio Sánchez, que critica sense embuts el procés independentista català i la negativa a complir les sentències sobre de l’art de Sixena.

Ara bé, alguns alcaldes de les Terres de l’Ebre, com els de Flix i Móra la Nova, també han rebut l’obsequi i han observat com les crítiques també es dirigeixen a la lluita ebrenca per demanar un cabal digne per al tram final del riu i el delta de l’Ebre. El pròleg sosté que el veïnatge les dues comunitats també és una font de conflictes i cita, a més de l’assumpte de Sixena, «la reiterada e ilegal pretensión de trasvasar a Barcelona agua de la conca del Ebro» o «la exigencia unilateral de caudales para el Delta». Aquesta última demanda, continua el text, suposaria, de fet, «la supresión de la reserva hídrica que consagra nuestro Estatuto de Autonomía». Feta la dura crítica, continua el pròleg afirmant que és més el que es comparteix amb Catalunya.

Flix és un dels pocs municipis ebrencs que l’ha rebut. El seu tinent d’alcalde, Francesc Barbero, ha lamentat al Diari el contingut del llibre, que considera esbiaixat i insultant, especialment el pròleg de to alliçonador. «No sé què és el que pretenen, i no sé si és una bona manera de destinar diners públics. En tot cas, no el retornarem perquè encara ens hauríem de gastar diners». Probablement, serà dipositat a l’Arxiu Municipal, tanca el polític riberenc.


Llibre i exposició a Saragossa

El polèmic regal de Nadal que han rebut ajuntaments de Lleida i l’Ebre es va presentar a finals de novembre en un acte al Palau de Sástago, a la capital aragonesa. El  títol complet del llibre és ‘Tejidos de vecindad. Los vínculos históricos entre Aragón y Cataluña, siglos XVII-XX’, i s’ha editat en el marc de l’exposició ‘Dicen que hay Tierras al Este’ oberta al mateix espai fins al 7 de gener. El volum recull les relacions històriques entre Catalunya i Aragó durant l’època contemporània, diu descobrir nous elements i vincles poc coneguts, i pretén «posar llum» sobre altres elements molts més coneguts i objecte de discussió durant el procés sobiranista català. En l’acte de presentació, Lambán es va mostrar partidari de reforçar el paper de l‘Estat a Catalunya per evitar que sectors com l‘escola o els mitjans de comunicació públics «tornin a ser manipulats partidàriament».

Comentarios
Multimedia Diari