Ascó demana ajut a l’Estat i la Generalitat per afrontar el futur sense la nuclear

Reunió telemàtica del comitè d’informació de les centrals Ascó I i II per analitzar el funcionament de les plantes en els últims dos anys

25 febrero 2021 11:10 | Actualizado a 25 febrero 2021 11:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El subdirector general d’Energia Nuclear del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, José Manuel Redondo, ha presidit la reunió del comitè d’informació de les centrals nuclears Ascó I i II, amb la participació de representants municipals, del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) i Enresa (Empresa Nacional de Residuos Radiactivos, SA), entre d’altres.

L’alcalde d’Ascó, Miquel Àngel Ribes, per a qui era el seu primer comitè d’informació, va posar de relleu els dos grans reptes de futur del municipi: el tancament dels reactors nuclears d’Ascó en l’horitzó 2030, que portarà desocupació i agreujarà encara més el problema del despoblament rural, i la transició energètica. Ribes va demanar suport a l’Estat i la Generalitat per afrontar aquests reptes i no deixar sol al món local. En aquest sentit, va recordar que Ascó treballa en un ambiciós pla de dinamització econòmica, amb l’ampliació del polígon industrial i la potenciació de sectors com l’agricultura, el turisme i el comerç.

Per la seva banda, el director de la central, Jordi Sabartés, va resumir els fets més significatius ocorreguts a la instal·lació des de l’última reunió a l’abril de 2019, posant l’accent en les tres recàrregues dutes a terme: una durant la primavera de 2019 i dues durant el 2020, per a les quals es van prendre mesures especials a causa de la pandèmia provocada per la Covid-19.

Per part del CSN, la cap de projecte Carmen Muñoz va exposar les actuacions de l’organisme regulador en matèria de seguiment i control de les activitats de la planta, assenyalant que el titular ha complert estrictament la normativa quant a inspeccions, manteniments, proves, etc., i que les activitats no realitzades en les recàrregues de 2020 s’han posposat a recàrregues posteriors. Va afegir que el titular d’Ascó ha presentat el 31 de març de 2020 al CSN la documentació associada a les sol·licituds de les renovacions de les autoritzacions d’explotació. Es tracta d’una renovació en la qual se sol·liciten 9 anys més d’operació per a Ascó I i 10 anys per a Ascó II.

Finalment, el representant de la Direcció General de Protecció Civil i Emergències, Carlos García Vegas, va repassar les actuacions desenvolupades pel seu departament, mentre que la directora de Planificació d’Enresa, Josune Oca Arieta, va explicar les últimes novetats sobre el setè Pla General de Residus Radioactius i com afecten la central.

Els comitès d’informació local, conforme al que es disposa al’article 13 del Reglament sobre Instal·lacions Nuclears i Radioactives, tenen per objecte informar les diferents entitats representades sobre el desenvolupament de les activitats regulades, així com tractar de manera conjunta les qüestions que resultin d’interès, remarca el CSN.

Comentarios
Multimedia Diari